Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 08.01.2019 - 10:58  //  aktualizácia: 08.01.2019 - 11:12  //  zobrazené: 2303

Ako si spomínate vy?

V spoločnosti vlani rezonovali okrúhle výročia dôležitých historických udalostí (100.výročie vniku ČSR, 50.výročie okupácie a iné), ktoré ovplyvňovali vývoj našej krajiny ale i osudy jednotlivcov. Tento rok budeme hovoriť najmä o najdôležitejšej udalosti moderných dejín Čechov i Slovákov.

Nežná revolúcia prenikla v novembri 1989 do každej domácnosti. Žiaľ, emócie, ktoré ju sprevádzali v mnohých vyprchali, ako bublinky zo sektu. Nežná revolúcia nám dala slobodu. Slobodu, ktorú dnes často vnímame ako samozrejmosť. 17.november 1989 bol iba začiatkom procesu rekonštrukcie krajiny i myslenia. Hrozba neslobody a totality nie je nikdy nereálna. Za ostatných 30 rokov sme prežili aj turbulentné odobia, ktoré k neslobodnému režimu nemali ďaleko. Odkaz Nežnej revolúcie by sme preto nemali banalizovať.

Ako si spomínate na novembrové udalosti 1989 v Šali? Máte dobové fotografie? Pripravujeme dokument o šalianskej Nežnej revolúcii. Ak by ste chceli prispieť svojimi spomienkami, napíšte na miroslavdemin@gmail.com.

-m.dem-

titulná foto Milan Pospiš,

V galérii sú fotografie zo spomienkového podujatia k 20.výročiu Nežnej revolúcie v Šali. Foto Slovo Šaľanom.

  • foto Slovo Šaľanov
  • foto Slovo Šaľanov
  • foto Slovo Šaľanov