Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 21.02.2017 - 08:56  //  aktualizácia: 21.02.2017 - 08:57  //  zobrazené: 1957

Neodhlásenie sa z dôchodkového poistenia včas je dôvodom nepostupovania príspevkov do II. piliera

Sociálna poisťovňa opätovne pripomína mamičkám prihláseným v Sociálnej poisťovni z dôvodu starostlivosti o dieťa, že ak začnú pracovať ako zamestnankyne alebo ako SZČO, sú povinné odhlásiť sa z dôchodkového poistenia poistenca štátu. Okrem pracovného pomeru sa to týka aj poistenkýň, ktoré uzavreli dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ale napr. aj poslankýň obecného zastupiteľstva. Za poistencov štátu, a teda aj za tieto mamičky prihlásené v Sociálnej poisťovni, platí poistné na dôchodkové poistenie štát. Ak sa však z tohto poistenia včas neodhlásia, ovplyvní to aj postupovanie ich príspevkov do II. piliera.

            V súčasnosti, keď dôchodkové správcovské spoločnosti zasielajú výpisy z osobných dôchodkových účtov o nasporených prostriedkoch, Sociálna poisťovňa zaznamenáva veľa sťažností práve takéhoto typu. Sporitelia upozorňujú na skutočnosť, že už niekoľko mesiacov im Sociálna poisťovňa príspevky nepostupuje. Vo väčšine prípadov ide práve o sporiteľky, ktoré sa po nástupe do zamestnania po rodičovskej dovolenke z dôchodkového poistenia neodhlásili, takže im Sociálna poisťovňa postupovala príspevky za rovnaké obdobie dvakrát. Príspevky štátu boli preto v takomto prípade postúpené neoprávnene. Po zistení tejto skutočnosti im postupovanie príspevkov do II. piliera pozastavila, a to až dovtedy, kým príspevky postúpené sporiteľkám navyše Sociálna poisťovňa nezúčtuje.

            Pri ukončení starostlivosti o dieťa je potrebné odhlásiť sa z dôchodkového poistenia do 8 dní prostredníctvom tlačiva Registračný list fyzickej osoby, v záhlaví krížikom označiť odhláška a FO, za ktorú platí štát.

zdroj: Sociálna poisťovňa