Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 06.01.2019 - 21:10  //  aktualizácia: 06.01.2019 - 21:28  //  zobrazené: 1624

Naši koledníci zavinšujú ministerke školstva

Koledníci zo Šale zavinšujú ministerke školstva, vedy, výskumu a športu SR Martine Lubyovej. Deti a mladých prijme v pondelok v Bratislave. 

Ide o koledníkov Dobrej noviny. Tradičnú kolednícku akciu s rovnomenným názvom organizuje eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v spolupráci s katolíckymi farnosťami v približne 1 280 mestách a obciach na celom Slovensku. Ani tentoraz medzi nimi nechýbalo naše mesto. Mladí eRkári v Šali pripravili už počas sviatkov vianočnú akadémiu pre rodiny s deťmi. 

Hudobno-slovné pásmo bolo spojené s vystúpením dvoch skupín, ktoré zaznelo počas sviatku Svätej Rodiny, Márie a Jozefa (30. decembra 2018). V Kostole sv. Margity Antiochijskej vystúpili malí škôlkári a školáci so spevom známych piesní a kolied. Starší pridali osobné vinše a priania, ale aj divadelný príbeh o štvrtom kráľovi, ktorý počas svojej cesty k narodenému Ježiškovi pomohol viacerým ľuďom. Viedol ich tím animátoriek a animátorov pod vedením Dominiky Bujdákovej. 

Radostné vianočné posolstvo si vďaka deťom vypočuli desiatky ľudí i kaplán Štefan Gago, ktorý na záver prítomným udelil svoje požehnanie. Akadémiu ukončili symbolickým stretnutím rodinným agapé. 

Akadémia nadväzovala na sériu vystúpení detí a mladých, ktorí s koledovaním navštívili 15 domácností v meste, ale aj starých a opustených ľudí v zariadení pre seniorov Solidaritas. Tohtoročnou novinkou bolo aj koledovanie medzi stánkami počas tradičných vianočných trhov v meste. 

"Veríme, že práve rodiny, deti, mladí sú základom pre našu spoločnosť, preto sa ich v eRku snažíme viesť k tomu, aby boli aktívni, aby sa angažovali a hľadali možnosť ako priniesť Dobro a Lásku všade okolo seba," hovorí Dominika Bujdáková. 

Záverečné vystúpenia sa konali počas sviatku Zjavenia Pána (6. januára 2019), kedy piesne a koledy zazneli po troch svätých omšiach v kostole sv. Margity Antiochijskej.

 

Veronika Ťapajová