Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 08.01.2019 - 08:38  //  aktualizácia: 08.01.2019 - 08:45  //  zobrazené: 1550

Naši koledníci u ministerky školstva

Koledníkov Dobrej noviny prijala v pondelok 7. januára ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. V tomto roku zavinšovali ministerke a ostatným zamestnancom rezortu deti a mladí ľudia zo Šale.

Vlani prijala skupinu z Podunajských Biskupíc. Na dnešnom prijatí sa zúčastnil aj generálny tajomník služobného úradu ministerstva Mario Schrenkel a štátna tajomníčka Oľga Nachtmannová. Za pozvanie a prijatie šalianskej skupiny poďakoval riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík a s projektom prítomných zoznámil predseda eRka Juraj Králik. Potom sa ujali slova koledníci zo Šale. V približne desaťminútovom vystúpení formou koledovania ohlásili na pôde ministerstva vianočnú radosť z narodenia Ježiša Krista. Koledovanie bude v rezorte pripomínať aj symbolický letáčik, ktorý prevzali od jedného malého koledníka.

Akciu Dobrá novina zorganizovalo eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v spolupráci s katolíckymi farnosťami v približne 1 280 mestách a obciach na celom Slovensku (od 24. decembra 2018 do 6. januára 2019). Jedným z nich je aj mesto Šaľa, kde počas vianočných sviatkov koledníci navštívili viaceré rodiny a so svojim programom vystúpili na námestí, v kostole a na iných miestach. "Tieto deti už koledovali v Šali, dnes prišli za vami a vašimi spolupracovníkmi," povedal na prijatí Juraj Králik. Dodal, že Dobrá novina je akciou detskej dobročinnosti, v ktorej hlavnými hrdinami sú deti. V tomto roku sa koná už po 24-krát. Výťažok z tohtoročnej zbierky sa tentoraz použije na projekty v africkej Ugande. Ťažiskovým projektom je dom prozreteľnosti v Nkokonjeru. Vlani Dobrú novinu podporilo 24 297 koledníkov v 2 522 skupinkách, ktorí navštívili 65 938 rodín. Celkový výnos predstavoval 1 113 639,18 eur.

"V mene nášho ministerstva aj všetkých nášich kolegov vám veľmi pekne ďakujem za toto krásne predstavenie - za túto krásnu tradíciu. Založili sme ju minulý rok a sme veľmi radi, že ste nás navštívili opäť a že prišli deti zo Šale, ktoré nám tu predviedli nádherný program. Ste veľmi šikovní, veľmi vám za to ďakujeme. A naozaj to prijímame s veľkou láskou a ceníme si to," uviedla ministerka Martina Lubyová. "Chcem poďakovať vám deti za to, že vy tým, keď toto robíte, tak sa staráte nielen o seba samých, ale staráte sa o mnohé iné deti v krajinách, kde to nemajú ľahké, je to veľmi významný akt dobročinnosti," dodala a poďakovala eRku, Dobrej novine i Rade pre mládež za spoluprácu. Všetkým deťom zaželala štastný, radostný a požehnaný rok a aby mali "skvelé výsledky v škole". Potom ich pozvala na stretnutie do jej kancelárie, kde im prispela za koledovanie. Na mieste ich čakalo aj fotenie, občerstvenie a odovzdanie darčekov. Ten prevzala aj ministerka, venovalo jej ho mesto Šaľa.

Koledovanie ako ľudová tradícia bola vždy viazaná na konkrétny región, ktorého špecifiká a jedinečnosť sa odrazili aj vo forme samotného koledovania. Jednotným motívom zostalo ohlasovanie radostnej zvesti o narodení Ježiša Krista, ktoré sa v rámci koledníckej akcie Dobrá novina rozšírilo o rozmer solidarity a spolupatričnosti s núdznymi v chudobnejších krajinách. Symbolickým ukončením tohto ročníka bol nedeľný trojkráľový sprievod ulicami Bratislavy. Ako tomu býva zvykom, so začiatkom roka býva spätá aj tradičná návšteva Prezidentského paláca. Prezident SR Andrej Kiska prijme v utorok 8. januára o 14:00 tri kolednícke skupinky z Brusnice, Kysuckého Nového Mesta a z Podunajských Biskupíc, ktoré mu zaspievajú a zavinšujú všetko dobré do Nového roka. Bližšie informácie o koledníckej akcii a použití prostriedkov z verejnej zbierky je možné nájsťhttps://www.dobranovina.sk/tema-24-rocnika-padlo-do-urodne…/

 

(Foto: St)