Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 10.12.2018 - 13:13  //  aktualizácia: 10.12.2018 - 13:35  //  zobrazené: 4174

Naše učiteľky navštívili najmodernejšiu škôlku Slovenska

Spoločnosť pre predškolskú výchovu – región Šaľa, zorganizovala 28.11.2018 odbornú exkurziu do Súkromnej materskej školy Guliver v Banskej Štiavnici. Výber MŠ nebol náhodný. Aj podľa rôznych ocenení popredných architektov je táto materská škola najmodernejšia na Slovensku. Bola postavená pred štyrmi rokmi.   

Naše učiteľky privítala sympatická riaditeľka MŠ PaedDr. Anežka Slančíková, ktorá bola od začiatku pri realizácii projektu a súkromných zriaďovateľov oslovila svojou koncepciou. Z jej rozprávania bolo cítiť obrovský elán a energiu.

MŠ stavila na šport, cudzie jazyky a manuálnu zručnosť.

Škôlkari, ale aj jasličkári, majú k dispozícii vybavenú telocvičňu so zrkadlami, ktorá sa v prípade potreby mení na divadelnú sálu, tanečný parket alebo sa tu robia aktivity s rodičmi a starými rodičmi.         Bonusom je každodenné plávanie v krytom bazéne so slanou vodou a sauna. Vonku je lezecká stena prispôsobená veku detí. Cvičí sa vonku za každého počasia. Umožňujú to zastrešené terasy, ktoré prepájajú triedy s detským ihriskom.

Deti sa učia angličtinu a ruštinu. V škôlke nenájdete televízor, počítače pre deti alebo tablety. Dôraz sa kladie na tvorivosť a kreativitu. Vo výchovno – vzdelávacom procese sa využíva interaktívna tabuľa a učiteľkám zjednodušuje administratívu elektronická triedna kniha. Nevyužívajú reprodukovanú hudbu, ale snažia sa o vlastnú tvorbu. Deti sa predstavili koledou s harmonikovým sprievodom pani učiteľky.

Manuálnu zručnosť si deti zdokonaľujú v tvorivej dielni, kde sa venujú rôznym remeselným a umeleckým činnostiam, medzi iným aj výrobe keramiky.

Vzhľadom na to, že p. riaditeľka má za sebou 15 ročnú prax na 1. stupni ZŠ, v škôlke vládne síce pohoda, ale zdôrazňuje sa aj disciplína a režim, ktorý je vítaný pri nástupe detí do 1. ročníka.

V mnohých aktivitách sa našli aj naše pani učiteľky – vyučovanie matematiky pomocou Hejného metódy, rôzne podujatia s rodičmi, vyrezávanie tekvičiek, program pre seniorov, starostlivosť o zúbky a množstvo ďalších, ktoré sa robia aj na našich škôlkach.

Guliver vedie deti aj k zdravej výžive. Žiadne sladkosti, sladené nápoje, nakupuje sa mäso z biofarmy. Vždy má prednosť sezónne ovocie a zelenina. Aj v deň návštevy mali deti na stolíkoch nakrájané jabĺčka, mrkvu a kaleráb. Výnimkou je čokoládová fontána s ovocím raz v roku.

Škôlka je v prevádzke od 7 – 17 hod. Na čiastočnú úhradu nákladov rodič prispieva v MŠ mesačne   130 Eur, školné je 180 Eur a stravná jednotka 1,60 Eur. Záujem o škôlku prevyšuje jej kapacitu.

Exkurzia bola veľmi inšpiratívna. Vzhľadom na to, že aj v našom meste sa pripravuje rekonštrukcia a prístavba MŠ Družstevnej, veríme, že aspoň niektoré prvky  sa uplatnia aj pri jej výstavbe, predovšetkým spojenie s prírodou.

Súčasťou exkurzie bola aj prehliadka historických pamiatok malebného mestečka Banská Štiavnica.

 

 

Spoločnosť pre predškolskú výchovu