Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 14.01.2019 - 12:11  //  aktualizácia: 14.01.2019 - 14:42  //  zobrazené: 1030

Napiť sa môžete zo štyroch studní

Šaľa je výnimočná v počte artézskych zdrojov, na území mesta funguje až päť studní. Dobrou správou je, že podľa najnovších výsledkov rozborov je voda zo štyroch pitná.

„Dodaná vzorka vody v stanovených parametroch vyhovuje podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č.24712017 Z.z. a znení neskorších predpisov, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o kvalite pitnej vody, kontrole kvality pitnej vody, programe monitorovania a manažmente rizík pri zásobovaní pitnou vodou,“ píše sa v protokole o skúške vzorky odobratej vody. Pozitívne dopadlo testovanie vzoriek v prípade štyroch artézskych studní. Naopak, nevyhovuje kritériám pitnej vody vzorka z jedinej artézskej studne.

 

Voda z artézskych studní na týchto uliciach na pitné účely VYHOVUJE:

Horná ulica

Pribinovo námestie vo Veči

Hviezdoslavova ulica

Námestie sv. Trojice

 

Voda z artézskej studne na tejto ulici na pitné účely NEVYHOVUJE:

Dolná ulica

 

Keďže ide o podzemnú vodu, ktorá je ovplyvnená prírodou, jej zloženie sa mení. Aj z toho dôvodu mesto jej kvalitu pravidelne monitoruje. Oproti poslednej kontrole sa zmenilo zloženie vody na Námestí sv. Trojice, kde voda pitná nebola. Podľa najnovších kontrol je aj táto vzácna tekutina nezávadná a vhodná na pitné účely.

V rámci fyzikálnochemického rozboru vody skúmajú odborníci rôzne parametre vzorky, napríklad výskyt arzénu, ortuti, chrómu a ďalších látok. Z hľadiska mikrobiologického rozboru si posvietili napríklad na výskyt baktérií.

 

(ek)