Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 09.06.2020 - 10:17  //  aktualizácia: 09.06.2020 - 10:23  //  zobrazené: 1730

Na ZŠ J. C. Hronského v Šali dobrovoľníci obnovili prírodnú záhradu

V Základnej škole Jozefa Cígera Hronského v Šali dobrovoľníci so žiakmi a učiteľmi obnovili prírodnú záhradu. Zámerom je postupná revitalizácia priestoru, aby bol opäť vhodný na vyučovanie. Výchovno-vzdelávací proces sa tak sčasti presunie z vnútorných priestorov školy do prírodnej záhrady. Ide o súčasť opatrení proti šírenia koronavírusu. 

,,Potom, ako sme sa minulý týždeň opäť vrátili do školy, žiaci - piataci vyčistili okolie učebne v prírode. Ak to počasie dovolilo, vždy v nej bola realizovaná výučba rôznych tried. Hoci nás delí od prázdnin iba pár dní, veríme, že v nej ešte bude niekoľko hodín aktívnej výučby. V najbližších dňoch sa žiaci s učiteľmi chystajú vyčistiť aj príjazdovú cestu k telocvični a chodník," hovorí zástupkyňa školy Lucia Vrbišťanová. Ďalšie práce pokračovali dnes, zapojili sa do nich zástupcovia združení a dobrovoľníci zo Šale. Očistili učebňu v prírode od brečtanu, orezali kríky a stromy a zrevitalizovali časť okolia. 

Do dnešných prác sa zapojili Gabriela Lacková, predsedníčka občianskeho združenia Petra Bošňáka i predseda Občianskeho združenia Šaľa - Tvoje mesto Róbert Andráši. Pomáhali Danica Miklášová, bývalá učiteľka biológie na ZŠ J. C. Hronského, ktorá sa so žiakmi o areál v minulosti starala výsadbou stromov, kvetov a kríkov a ďalší dobrovoľníci - Ladislav Švikruha, Lýdia Lehocká, Mária Ilovičová a Samuel Szarka, člen Mládežníckeho parlamentu a žiak 9. ročníka Základnej školy J. C. Hronského. 

Prírodná učebňa bola vytvorená pred približne desiatimi rokmi z projektu, ktorý podporila Penta. Žiakom s učiteľmi poskytuje miesto, kde môžu prežiť symbiózu s prírodou. Jej výnimočnosť je v tom, že deti môžu vnímať viacerými zmyslami vzdelávanie v prírode. Ide o súčasť zážitkového učenia. O učebňu sa starajú žiaci spolu s učiteľmi, odpracovali tam stovky dobrovoľníckych hodín.

Text: ZŠ J. C. Hronského v Šali

Foto: Róbert Andráši