Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 19.11.2019 - 16:02  //  aktualizácia: 19.11.2019 - 16:12  //  zobrazené: 1405

Na Svätomartinskom sprievode rozžiarili šalianske ulice desiatky svetielok

Približne stovka malých i väčších svetielok zažiarila počas tretieho novembrového piatku v šalianskych uliciach. Tradičný Svätomartinský sprievod s lampášikmi,  ktorý je spojený so sviatkom sv. Martina z Tours, zorganizovali eRkári s farnosťou Šaľa. 

 

Oslava svätca, ktorý je podľa legendy známy tým, že pred vyše 1700 rokmi ako vojak rozťal svoj plášť mečom na dve polovice a jednu daroval žobrákovi, začala večernou svätou omšou so sviečkami za účasti detí v Kostole Margity Antiochijskej. Po nej sa rodiny s deťmi a s eRkármi vydali na  sprievod ulicami mesta s lampášikmi, aby symbolickým svetlom vyjadrili túžbu priniesť Pána Ježiša ľuďom, ktorí ho nepoznajú. 

 

Svätomartinský sprievod je už tradíciou. Viacerí prišli s lampášikmi, ktoré si vyrobili doma. ,,V minulosti bol napríklad spojený s radostnou oslavou tých, ktorí získali nebo - svätými. Tentoraz sme sa rozhodli, že ponúkneme svätomartinské svetlo ako príklad konania dobrých skutkov v prospech iných," hovorí animátorka Dominika Bujdáková, ktorá spolu s priateľmi animátormi celé podujatie pripravili. Život sv. Martina predstavil deťom, mladým i starším počas svätej omše kaplán farnosti Tomáš Kišon. 

 

Pridal i príbeh o sviečke a zápalke, o sile svetla, ktoré každá z nich rozdáva iným spôsobom. Prítomných povzbudil, aby niesli svoje svetlo ďalej medzi ľudí, čo bývajú v meste Šaľa. Po skončení slávenia sa vydal sprievod ulicami mesta. Prešiel Hlavnou ulicou tam i späť. Potom sa vydal k Jaskyni Lurdskej Panny Márie, kde sa deti s kaplánom pomodlili. Približne trojkilometrový sprievod ukončili kračaním popri kaštieli v Centre voľného času, kde ich čakalo občestvenie. 

 

Svätomartinský sprievod po desiatykrát zorganizovali šalianski eRkári. Nadväzoval na radostnú oslavu všetkých svätých. Aj tento mesiac pokračujú vo víkendových stretnutiach malých skupiniek s deťmi v Materskom centre Mamy Mamám. V období vianočných sviatkov sa zapoja do 25. ročníka koledníckej akcie eRka - Hnutia kresťanských spoločenstiev detí Dobrá novina, ktorá je spojená so zbierkou pre rozvojové projekty v afrických krajinách. Tentokrát bude jej motto "Buďme požehnaní(m)". 

 

Text a foto: Erko Šaľa