Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 08.06.2016 - 13:58  //  aktualizácia: 09.06.2016 - 09:50  //  zobrazené: 3506

Zuzka Nováková zo Šale bola na festivale v Cannes!

Na prestížnom festivale v Cannes bola tento rok aj  mladá a talentovaná Zuzka Nováková zo Šale!

OD BRUCEA WILLISA BY SI VRAJ VYPÝTALA HYGIENICKÉ VRECKOVKY

Možno ste už počuli o filmovom festivale 48 Hour Film Project. Ak nie, mali by ste vedieť, že je to unikátna celosvetová filmová súťaž, ktorá vznikla na začiatku milénia v USA. Jej cieľom je za 48 hodín nakrútiť 4 až 7 minútový film na pridelenú tému. Myšlienka projektu sa čoskoro zakorenila aj u nás. Víťaz slovenskej súťaže tento rok vyhral letenku na festival Filmapalooza v Atlante. Tam sa v celosvetovej konkurencii uchádzal aj o premietanie svojho filmu na slávnom Festival de Cannes. Vďaka 48 Hour Film Project sa na tento prestížny festival dostala aj Zuzka Nováková zo Šale. To bol dôvod na tento rozhovor.

Angažuješ sa ako producentka čoraz obľúbenejšieho 48-hodinového filmového festivalu. Mimochodom, niektorí Šaľania ho už dobre poznajú z vlastnej skúsenosti. Prezraď, ako si sa dostala na festival do Cannes?

Áno, na Festival de Cannes som strávila zopár dní práve vďaka štyridsaťosmičke. Keďže víťazný film Sama Spišáka Ďakujem za krásne sviatky bol vybraný do úzkeho kruhu krátkych snímok premietaných na festivale, rozhodla som sa chalanov podporiť a urobiť im "roztlieskavačku" aj vo Francúzsku ;-) A navyše, festival v Cannes bol môj celoživotný sen, tak som si ho prostredníctvom štyridsaťosmičky tak trochu aj splnila. Spolu s chalanmi z bratislavského víťazného tímu sme boli nadšení. Premietať vlastný film v Cannes? Ved to je bomba! A vôbec, celá tá atmosféra, žiara reflektorov, horúčava, hviezdy, ktoré niekde sú a popíjajú na drahých jachtách, ale vy ich nevidíte, smiech, párty, multikultúrna spoločnosť od papúč až po ihličky a fraky. Festival ako sa patrí. Akurát nebývate v stane, ale na pláži pri mori.

Čím Ťa festival v Cannes obohatil? Dokážeš svoje zážitky a skúsenosti aplikovať pri ďalšej práci s filmom?

Na festivale v Cannes je to tak, že ak chceš vidieť filmy, nie je to pravdepodobne najšťastnejšia voľba podujatia. Ale ak chceš spoznávať nových ľudí a nadväzovať pracovné kontakty, je to to pravé miesto. V skratke, za tri dni som videla iba tri filmy, ale zúčastnila som sa asi na piatich párty a udalostiach. Na festivale je zastúpených veľa krajín z celého sveta, ktoré majú každý deň dáku akciu, happy hour, networking party a podobne. No je ťažké nezúčastniť sa! A či som si niečo odniesla? Určite áno. Nových priateľov, nové kontakty, zážitky a utvrdenie sa v tom, ze každý producent, herec, režisér je človek ako my s podobnými snami či problémami. Nie sme odlišní. Vôbec nie. Stretla a rozprávala som sa s viacerými, viedli sme dokonca veľmi osobné rozhovory a musím povedať, že ma to nakoplo. Ono, umelci vedia nakaziť okolie svojou láskou k umeniu a entuziazmom. Ak je človek trpezlivý a naozaj veľmi chce, dá sa dosiahnuť všetko na svete. Čiže, aplikovať budem hlavne chuť do práce a odhodlanie.

Cannes, to sú aj špičkoví herci a režiséri. Stretla si sa s niekým, kto by na teba zapôsobil? Stretla si niekoho slávneho?

Stretla som množstvo ľudí z fachu, veľa nadšencov, hercov, producentov, režisérov. Dokonca aj dáke tie hviezdy asi :-D. Ja som skôr typ, že keby vedľa mňa sedel aj samotný Bruce Willis, vypýtam si od neho akurát tak hygienické vreckovky :-). Ale nie, ono hviezdy máte možnosť vidieť, keď idete na premietanie, na červenom koberci, alebo ak stojíte a čakáte natlačený za paparazzi dlhé hodiny. Nie som ten typ. Viem, že tam boli hviezdy ako George Cloony, Julia Roberts, Ryan Gosling. Nuž, nie, nestretla som ich osobne. Ale môžem povedať, že som kráčala v ich šľapajách po tom istom červenom koberci! Ak sa to teda počíta :-)

Tieto zážitky Ti určite v dobrom závidíme. Vráťme sa však domov. Do akej miery sa do filmových projektov 48-hour festival zapájajú Šaľania a ako im to ide?

Šaľania sú veľmi aktívni všade, mám taký pocit. Divadlo, film, to im ide. A štyridsaťosmička nie je výnimkou. Veľmi sa im darí a som na nich extrémne pyšná! Robia to s láskou a radosťou . Ich výkony oceňuje aj porota a diváci, už druhýkrát sa vyšplhali takmer na víťazné miesto. Takže najbližšie im držme palce!

Ak vás rozhovor inšpiroval, ak máte chuť točiť filmy, ak máte chuť splniť si sen ako Zuzana Nováková, môžete to skúsiť aj Vy, napríklad prostredníctvom 48 Hour Film Project. Možno je to Vaša vstupenka do Cannes.

Mgr. Miroslav DEMÍN

 

fotky: Zuzana Nováková

PS: Ak chcete vedieť viac o projekte 48hour Film Project, v prílohe nájdete link na ich stánku.
 

  • 48 Hour Film Project - link