Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 23.10.2019 - 08:54  //  aktualizácia: 23.10.2019 - 10:50  //  zobrazené: 1649

Mladí Šaľania podporili miliónovú akciu

   Mladí Šaľania podporili akciu "Milión detí sa modlí ruženec", ktorú po celom svete organizuje Pápežská nadácia ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi. Symbolicky sa tak pridali k myšlienke svätého pátra Pia, ktorý povedal "Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení". V piatok 18. októbra 2019 sa spolu zišli pred večernou svätou omošou v Kostole sv. Margity Antiochijskej, kde sa modlili spolu ruženec za jednotu a mier vo svet.

   Jednotlivé desiatky odriekali mladí z eRko stretka. K dispozícii mali aj oficiálny leták akcie a špeciálne ružence z olivového dreva, ktoré vyrobili kresťania v Betleheme vo Svätej zemi. Po modlitbe ruženca, ktorú viedol kaplán Tomáš Kišon, sa mladí zapojili spevom do slávenia svätej omše. Akciu Milión detí sa modlí ruženec podporilo u nás okolo 20-tisíc detí, informovala ACN.

   Ruženec sa deti modlili na školách, v rodinách či kostoloch. Niektorí sa modlili celý ruženec, iní len jeden desiatok. Mnohí modlitbu svätého ruženca spojili s katechézou o význame tejto modlitby či s krátkym biblickým čítaním alebo inými aktivitami. Akciu v deň konania osobne podporil aj samotný Svätý Otec. Prostredníctvom Twitteru, na ktorom jeho profil sledujú milióny ľudí, povzbudil mladých k modlitbe. “Drahí mladí ľudia, keď sa budete modliť svätý ruženec za jednotu a pokoj, spomente si, že pri jednom zo zrniečok som s vami,” napísal pápež František.

   ACN – Aid to the Church in Need (u nás známa aj ako „Kirche in Not” / Pomoc trpiacej Cirkvi) je medzinárodnou dobročinnou a pastoračnou organizáciou. Je zameraná na poskytovanie materiálnej a duchovnej pomoci kresťanom všade tam, kde sú prenasledovaní, utláčaní alebo kde trpia hmotnou núdzou. Ročne podporí vyše 5400 projektov. Vznikla v roku 1947 a v roku 2011 bola povýšená na nadáciu pápežského práva. Podporuje ju vyše 400 000 súkromných darcov z celého sveta. Na Slovensku pôsobí prostredníctvom národnej kancelárie ACN Slovensko – Pomoc trpiacej Cirkvi od marca 2017.

Zdroj: eRko Šaľa