Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 16.11.2017 - 21:27  //  aktualizácia: 16.11.2017 - 22:21  //  zobrazené: 2767

Miestni „anjeli“ rozdajú takmer 900 kíl potravín

880 kilogramov múky,  cestovín, čaju, ale i jablka či džemu poteší pred Vianocami rodiny zo Šale a okolia. Toľko trvanlivých potravín rôzneho druhu vyzbierali ľudia počas trojdňovej zbierky v šalianskom Tescu. Sociálni pracovníci i dobrovoľníci budú rozhodovať o tom, komu by mohla pomoc v podobe potravinových balíčkov poputovať.

V stredu popoludní sa stretli sociálni pracovníci z viacerých organizácií i dobrovoľníci. Na stretnutie ich pozval známy adoptívny otec súrodencov Horváthovcov, Milan Daniel, ktorý celoročne poskytuje všakovakú pomoc v priestoroch bývalého Hepaja. Iniciátorom zbierky je už niekoľko rokov Trnavská arcidiecézna charita, ani v tomto roku tomu nebolo inak. Oslovila Milana Daniela k spolupráci a on súhlasil. Chcel však, aby adresátom pomoci bol čo najširší okruh odkázaných. „Ak poznáte rodiny, ktorým táto pomoc na Vianoce pomôže, tak tam nie sú žiadne pravidlá. Vy, ktorí poznáte ich životné situácie, ste zárukou toho, že to skončí v dobrých rukách,“ hovorí Milan Daniel. Do útulných priestorov OZ Minibodky pozval viacerých, aby im túto myšlienku tlmočil. Okrem riaditeľa HM Tescu Šaľa Maroša Fusku a zamestnancov prišla aj zástupkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Šali Ildikó Jarošová, Margaréta Zozuľáková zo sociálneho referátu MsÚ Šaľa a ďalší ľudia, ktorí pracujú v sociálnej oblasti v Šali a okolitých obciach. Nenahraditeľné miesto mali na tomto stretnutí aj dobrovoľníci – za OZ Šaľa Tvoje mesto a mestský poslanec Róbert Andráši a Janka Zlatá. Mnohí ju poznajú ako Šalianskeho anjela. Je autorkou tohto projektu. Ona je tá, ktorá myslí na Vianoce tých detičiek z okolia, ktoré by si bez jej obetavosti nenašli pod stromčekom darček. Pozná množstvo rodín, ktoré „na papieri“ nemajú nárok na podporu od štátu, no sú v ťažkej životnej situácii. Potravinové balíčky by smerovala práve takýmto ľuďom. „V utorok som stretla pani, ktorá je už po siedmej operácii kolena, išla o dvoch barlách. Dostáva 60 eur nemocenskú podporu, keďže len krátko pracovala, je už dlhšie práceneschopná. V minulosti, keď sme jej priniesli potravinovú pomoc, plakala od radosti ako malé dieťa. Hovorila, že už nemá čo dcére natrieť na chleba. Pritom ona nie je evidovaná ako človek v núdzi. Ja by som určite takýmto ľuďom pomohla,“ priblížila Janka Zlatá svoju predstavu, akým „kľúčom“ by pripravila zoznam. Ani ostatní nemali núdzu o „tipy“, kto by pomoc potreboval. Margaréta Zozuľáková napríklad spomenula rodinu s 12-timi deťmi.

Po zostavení zoznamu ľudí „minibodkáči“ pripravia balíčky. Následne ich v spolupráci s HM Tesco  doručia tam, kde budú Vianoce vďaka týmto balíčkom krajšie, bohatšie.

 

 (ek)

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • Milan Daniel, predseda OZ Minibodka
  • Milan Daniel, predseda OZ Minibodka
  • Janka Zlatá, autorka projektu Šaliansky anjel
  • Janka Zlatá, autorka projektu Šaliansky anjel
  • vľavo riaditeľ HM Tesco Šaľa Maroš Fuska, vpravo predseda OZ Minibodka Milan Daniel