Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 03.03.2016 - 11:08  //  aktualizácia: 03.03.2016 - 11:14  //  zobrazené: 861

Mesto chce vynoviť kinosálu čo najvýhodnejšie

Na nové sedačky v kinosále Domu kultúry v Šali získalo mesto aj finančnú podporu z Audiovizuálneho fondu (AVF). Príspevok z fondu vo výške 18-tisíc eur však zďaleka nestačí na výmenu sedadiel. Spojené sú s ňou aj ďalšie nevyhnutné technické úpravy v kinosále, ktoré sú finančne náročné. Mesto chce preto zabojovať aj o financie, ktoré by ušetrili mestský rozpočet a zároveň by riešili komplexnú rekonštrukciu domu kultúry.

 

 

FAKTY O PRÍSPEVKU Z AUDIOVIZUÁLNEHO FONDU

V čase, keď mesto žiadalo o príspevok z audiovizuálneho fondu, náklady na výmenu sedadiel a na nové stupňovanie (schody v kinosále) boli vyčíslené na 91-tisíc eur. Mesto mohlo z AVF žiadať maximálne 50% z týchto nákladov, čiže sme žiadali zhruba 45-tisíc eur. AVF nám nakoniec odklepol 18-tisíc eur. Samotnú výmenu sedadiel podporili aj poslanci mesta, schválili naň 62-tisíc eur. Celkovo teda mesto v súčasnosti disponuje na výmenu sedadiel a stupňovania sumou 80-tisíc eur. Príspevok vo výške 18-tisíc eur z AVF je potrebné využiť do júna tohto roka. Suma 80-tisíc však nezahŕňa stavebné a búracie práce, odstránenie stavebného odpadu, novú PVC podlahu, osvetlenie a ďalšie nevyhnutné súčasti rekonštrukcie. Medzitým začalo vedenie mesta s vypracovaním projektu na komplexnú rekonštrukciu budovy, na ktorú by sme mohli získať zdroje mimo rozpočtu mesta. Pri príprave tohto projektu sa zistila ďalšia potreba súvisiaca s rekonštrukciou kinosály: výmenu si vyžaduje aj vzduchotechnika, ktorá už nespĺňa technické požiadavky. Vzduchotechnika sa nachádza pod sedadlami v kinosále. Celkové náklady na výmenu sedadiel aj s výmenou vzduchotechniky sa tak vyšplhali na sumu 151 600 eur.

 

 

MESTO CHCE BYŤ DOBRÝ HOSPODÁR

Mesto má v súčasnosti k dispozícii 80-tisíc eur, potrebných je 151 600 eur. V súčasnosti je pripravený projekt na komplexnú rekonštrukciu domu kultúry. Čakáme na výzvu zameranú na zníženie energetickej náročnosti verejných budov, v rámci ktorej by mohlo mesto získať štyri milióny eur.

 

Prakticky to znamená, že ak sa teraz vymenia sedadlá v kinosále, vzduchotechniku bude potrebné skôr či neskôr vymeniť tiež – mesto hľadá optimálne riešenie, ako neprísť o 18-tisíc z AVF, ale nerobiť ani zbytočné výdavky a práce. Mesto sa nepustí do výmeny sedadiel s vedomím, že by ich muselo v blízkej budúcnosti kvôli rekonštrukcii vzduchotechniky demontovať a stupňovanie (schody) poškodiť. V súčasnosti preto konzultujeme s AVF možnosti predĺženia termínu na vyčerpanie príspevku.

 

Vďaka zdigitalizovanej technológii sa v šalianskom kine premietajú filmové novinky prakticky v čase celoslovenskej premiéry. Populárne a navštevované sú aj divadelné predstavenia a iné kultúrne podujatia.

 

Mesto sa teraz snaží nájsť najvhodnejšie a najvýhodnejšie riešenie aj na vynovenie kinosály – s dôrazom na komfort návštevníkov kina, prihliadajúc však aj na možnosti, ako ušetriť financie mesta a využiť radšej zdroje z rôznych projektov. O ďalšom vývoji budeme samozrejme informovať.