Domov   >  Kultúra
publikované: 18.07.2016 - 11:59  //  aktualizácia: 18.07.2016 - 13:00  //  zobrazené: 2734

Materinky vyrážajú do Srbska

Napriek tomu, že od poslednej premiréry Materiniek ubehol iba mesiac, súbor si nedá "pokoj" ani v lete. V piatok, 22. júla, vyrážajú divadelníci do Srbska na víkendové miniturné. Pozvali ich tam zástupcovia tamojšej slovenskej menšiny vo Vojvodine.

Šaľania budú naše mesto a Slovensko reprezrentovať rozprávkou Ako zajko do Afriky putoval. Tú Materinky odpremiérovali v júni 2014. Na motívy známej rozprávky Jozefa Cígera Hronského scenár napísala Alena Demková. Réžie sa ujal Valentín Kozaňák, ktorý do predstavenia zložil aj hudbu. Materinky sa so "zajkom" predstavili dokonca aj na celoslovenskej prehliadke v Rimavskej Sobote. Príbeh je popretkávaný pesničkami a scénickou choreografiou, kostýmy sú jednoduché s ľudovými prvkami a scénu vytvárajú herci pomocou plachiet a rekvizitami, ktoré sú súčasťou trhu. "Dve predstavenia odohráme v srbských obciach Pivnice a Petrovec. Veľmi sa na krajanov tešíme, veríme, že naše predstavenie urobí tamojším divákom rovankú radosť ako u nás" – hovorí Alena Demková. Domácemu publiku sa Materinky prestavili naposledy v júni premiérou rozprávky Kde je mastný fľak, tam nebýva rak.

Šalianski divadelníci majú už vo Vojvodine dobré meno z minulosti. Naše súbory sa tam už predstavil na festivale DIDA s činohrami pre dospelých. Pamätnou bola hra Júliusa Barča - Ivana "Matka" v podaní Divadla ASI.

Po návrate Materiniek z "dolnej zeme" milovníkom divadla sprostredkujeme všetko dôležité! Divadelníci, držte sa!

 

Miroslav Demín

foto: Magdaléna Bartovicová, Paľo Farkaš

 

http://www.materinky.sk/

 

  • http://www.materinky.sk/