Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 24.09.2019 - 17:39  //  aktualizácia: 11.10.2019 - 21:32  //  zobrazené: 2386

Majsterka Slovenska v atletike reprezentuje naše mesto i v zahraničí

21-ročná Večianka Simona Takácsová, je študentkou žurnalistiky a úspešnou športovkyňou, ktorá reprezentuje naše mesto i v zahraničí. Už ako dieťa začala hrávať futbal, až sa postupom času dopracovala k atletike, ktorej sa venuje už od roku 2012. V športovej činnosti ju podporuje aj mesto Šaľa, ktoré jej nedávno poskytlo dotáciu. ,,Chcela by som sa poďakovať mestu Šaľa za pomoc. Tak ako každý šport, aj tento je finančne veľmi náročný. Za sezónu zničím aj štyri páry bežeckých topánok,“ doplnila Simona. Simona je niekoľkonásobná majsterka Slovenska. V roku 2017 sa zúčastnila na ME do 19 rokov a tento rok reprezentovala na ME do 23 rokov. Na ME do 23 rokov vo Švédsku sa Simonke podarilo skončiť na krásnom 19. mieste a prebojovala sa i do semifinále. Medzi jej najväčšie úspechy patrí 26. miesto behu na 100 m cez prekážky. Úspech zožala aj pri štafetovom behu, kde sa Simonin tím umiestnil na 8. mieste a vytvoril tak slovenský rekord. ,,Môj najlepší osobný čas behu cez prekážky je 13,95. Ten som zabehla tento rok a je zaznamenaný ako 8. najlepší čas v histórii ženských tabuliek,“ uviedla Simonka.

Záujem o atletiku sa u Simonky prejavil už na základnej škole, odkiaľ si ju potom zavolali tréneri zo šalianskeho atletického klubu. Teraz Simona trénuje každý deň, približne 2 hodiny. Na tréningy v Šali využíva tartan pri ZŠ J. Hollého, areál ZŠ Bernolákovej alebo trénuje na Spojenej škole na Nivách. Simona prednedávnom ukončila sezónu a čaká ju teraz prípravné obdobie, s ktorým súvisí aj októbrové sústredenie v Tatrách. Aby Simona v športe dosahovala len úspechy, musí počas celého roka dodržiavať určitý režim. ,,Počas súťažného obdobia sa snažím neponocovať a jem všetko načo mám chuť, ale primerane. Kamarátky, čo prehnane dbali na stravu mali potom zdravotné problémy. Tomu sa vyhýbam,“ doplnila Simona.

Simonkin atletický vzor je Bieloruska Alina Talajová. Na stometrovej trati Simona prekonáva 10 prekážok, ktoré sú vysoké 84 centimetrov. Medzi prekážkami je 8,5-metrová medzera a samozrejme pri skoku nesmie zhodiť ani jednu prekážku.

Simonke želáme ešte veľa šťastia a úspechov na ďalších súťažiach, kde bude reprezentovať nielen seba, ale i naše mesto.

(DH)