Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 06.12.2016 - 13:26  //  aktualizácia: 06.12.2016 - 14:02  //  zobrazené: 1725

Magický deň sv. Mikuláša

6. december, známy ako deň sv. Mikuláša, je magickou predzvesťou blížiacich sa vianočných sviatkov. Jeho postava ale nie je vymyslená.

Biskup Mikuláš sa narodil približne v polovici tretieho storočia nášho letopočtu. Známy bol tým, že hlásal evanjelium, pomáhal chorým, biednym a trpiacim. Preslávil sa najmä svojou štedrosťou, dobročinnosťou a milosrdenstvom. Svätý Mikuláš sa stal viacnásobným patrónom – patrónom štátov, miest, profesií, boli mu zasvätené mnohé kresťanské chrámy vo svete. Za svojho ochrancu ho považujú napríklad lekárnici, obchodníci, námorníci, lukostrelci, právnici,... No je najmä patrónom detí a študentov. Jeho meno nesú viaceré mestá a kostoly aj na Slovensku.

Podľa legiend všetok svoj bohatý zdedený majetok rozdal sirotám, chudobným deťom, či biednym, z čoho vzišiel dodnes zachovaný zvyk obdarúvať každý rok nielen deti sladkosťami. V Mikulášovi, ako ho oslavujeme dnes, je cítiť už zmes viacerých kultúr a zvykov z rôznych krajín sveta. Tradícia obdarúvania sa uplatňuje už niekoľko storočí aj na Slovensku, kde teraz pomáhajú Mikulášovi jeho pomocníci čert a anjel, niekde snehulienka.

A inak tomu nebude ani dnes, 6. decembra. Už od 15tej hodiny si detičky v estrádnej sále Domu kultúry Šaľa môžu vyrobiť krásne vianočné ozdoby a darčeky a nedočkavo očakávať príchod mestského Mikuláša o 17tej hodine. Ten so svojimi pomocníkmi a divadelníkmi z DS Materinky poteší a odmení detičky sladkou odmenou. Pre deti to bude určite nezabudnuteľný zážitok a ich výtvory potešia každého rodiča.

Pokiaľ by ste radi zažili aj Mikuláša na koči, ten príde vo štvrtok 8. decembra o 15:00 pred Tesco vo Veči, odkiaľ sa presunie do parku na Pribinovo námestie, kde sa slávnostne otvorí prvý deň mestských večianskych vianočných trhov.

A Mikuláša už zažili aj detičky rodičov zo spoločnosti Duslo, ktoré im v nedeľu 4. decembra prichystalo oslavu Mikuláša v priestoroch Domu kultúry Šaľa. Fotografie z milého dňa nám zhotovil náš mestský fotograf Juraj Kovács a prezrieť si ich môžete vo fotogalérii.

Pripomeňme si tak spolu nehynúcu pamiatku sv. Mikuláša, ktorý sa zapísal do ľudských sŕdc.

 

(alx)

 

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/