Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 17.09.2015 - 10:33  //  aktualizácia: 17.09.2015 - 10:34  //  zobrazené: 820

Ľudia bez domova zamestnávajú mestskú políciu

Mestská polícia v Šali často rieši prípady súvisiace s neslušným správaním sa ľudí bez domova. Len počas prvého septembrového týždňa eviduje mestská polícia 8 výjazdov. Bezdomovcov zväčša napomenú a vykážu z daného miesta. Možnosti mestskej polície sú ale obmedzené zákonmi. Jeden z bezdomovcov dokonca podal sťažnosť za šikanovanie zo strany polície.

Prvý septembrový deň zasahovali policajti na Pribinovom námestí hneď dvakrát, ráno a pred poludním. V oboch prípadoch išlo o mužov, ktorí budili verejné pohoršenie, hliadkou boli napomenutí a vykázaní z miesta. Podobný scenár sa odohral aj 3. a 4. septembra na ulici SNP, kde policajti riešili neslušné správanie sa bezdomovcov celkovo štyrikrát. 7. septembra sa mladík, ktorý nemá evidovaný trvalý pobyt, dopustil drobnej krádeže, tohto mestská polícia riešila v blokovom konaní. V ten istý deň napomohol mestskej polícii kamerový systém – štyria muži na ulici SNP požívali alkoholické nápoje a z miesta boli hliadkou MsP vykázaní. V ten istý deň vo večerných hodinách napomenula a vykázala mestská polícia ďalšieho človeka bez domova z ulice Nešporova, ktorý svojím správaním budil verejné pohoršenie.

Náčelník Mestskej polície v Šali Mgr. Peter Krokavec hovorí, že bezdomovcov a ich nevhodné správanie riešia na dennom poriadku. Dodáva, že robia, čo im zákon dovoľuje. Podľa ich skúseností je otázka bezdomovcov začarovaný kruh. Ak sa podarí bezdomovcov dostať z jedného miesta, presunú sa na iné. „Aj ľudia bez domova majú svoje práva a nie je tak jednoduché vykázať ich z verejného priestranstva – mohlo by to byť považované za obmedzenie osobnej slobody. Pokutovať ich tiež nemá zmysel, nie je ju ako vymôcť,“ vysvetľuje náčelník. Jeden z bezdomovcov, ktorého mestská polícia niekoľkokrát riešila napomenutím za nevhodné správanie sa na verejnosti, podal sťažnosť za šikovanie. Dotyčný tvrdí, že ho mestská polícia bezdôvodne kontroluje.

Mestská polícia sa snaží problém eliminovať aspoň tak, že bezdomovcov vyzve k uprataniu parku, už niekoľkokrát im rozdali vrecia na smeti. Mestská polícia nedávno evidovala neporiadok a nevhodné správanie sa bezdomovcov aj v areáli a okolí materskej školy na ulici Okružnej. Strážcovia zákona zvýšili hliadky v danej lokalite s pozitívnym výsledkom.

Problém s bezdomovcami nie je len v Šali, ale vo všetkých mestách. Len nedávno prebehla verejná diskusia k návrhu zákona o vykázaní bezdomovcov z Hlavnej stanice Bratislava. Zdvihla sa vlna kritiky, ozvali sa ochrancovia ľudských práv a mimovládne organizácie. Je to mimoriadne náročná téma, určite nie je len jednostranná, aj keď tú jednu stranu to vie poriadne hnevať a rušiť.

Mestská polícia okrem bezdomovcov riešila prvý septembrový týždeň aj množstvo iných prípadov. Podarilo sa im dolapiť dvoch mladíkov zo Šale, ktorí sa pokúšali ukradnúť veci z osobného auta, výjazd mali aj k štyrom prípadom rušenia nočného pokoja. Privolaní boli aj k rodinným nezhodám na ulici Rímskej a vďaka kamerovému systému sa im podarilo odhaliť totožnosť muža, ktorý poškodil stĺp pri pešej zóne v Šali.