Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 15.11.2022 - 11:16  //  aktualizácia: 15.11.2022 - 11:39  //  zobrazené: 863

Kto získal putovný pohár náčelníka mestskej polície

„Toto je priateľstvo! Ani napriek pandémii a kríze sme nezabudli a budujeme naše priateľské vzťahy medzi samosprávami. Dnes sa opäť stretli mužstvá z partnerských miest, aby si zahrali futbal a zabojovali tak o putovný pohár náčelníka mestskej polície.“ Týmito slovami začalo vyjadrenie primátora Šale Jozefa Belického k 23. ročníku medzinárodného futbalového turnaja.

Chlapci prišli z českého, maďarského, poľského partnerského mesta a tiež zo Srbska. Tradíciu medzinárodného turnaja založil ešte súčasný primátor, ktorý bol pred 23-rokmi náčelníkom mestskej polície. Na ihrisko sa postavilo šesť tímov: z českého mesta Telč, maďarského mesta Orosláň, poľského Konskie, srbskej Báčskej Palanky a dva domáce tímy – jeden zostavili policajti z okresného riaditeľstva a druhý tím zostavili mestskí policajti a zástupcova mesta Šaľa. „Je to neformálne stretnutie policajtov, občanov, zástupcov miest, je to výmena skúseností na neformálnej pôde. Hrajú sa dvakrát 8-minútové zápasy,“ dodal náčelník šalianskej mestskej polície Peter Krokavec. Tímom prišli držať palce aj zástupcovia jednotlivých miest, aj niektorí šalianski poslanci. Primátor poľského partnerského mesta nemohol prísť, poslal primátorovi nášho mesta pozdrav v podobe listu. „Zakaždým je tu príjemná atmosféra, ďakujeme za pozvanie. A prišli sme vyhrať!“ povedal s úsmevom Mariusz Skorzylas z Poľska. Odhodlanosť Poliakom na víťazstvo ale nestačila, víťazstvo im tesne ušlo a skončili na druhom mieste. Putovný pohár si zaslúžili nakoniec Česi z Telču. Tretie miesto patrilo domácemu tímu mestských policajtov, nasledovali okresní policajti. Na piatom mieste skončili páni z Orosláňu a šiesti boli zástupcovia Báčskej Palanky. Najlepším hráčom sa stal Cezary Madej z mesta Konskie, naj strelcom Jakub Beňo a najlepším brankárom Timotej Fridrich. 

„Sme v Šali druhýkrát, cítime sa tu veľmi príjemne. Páči sa nám tá súdržnosť medzi samosprávami,“ vyjadril sa Nikola Lalić, zamestnanec stavebného úradu v Báčskej Palanke.

V rámci dobrých vzťahov medzi partnerskými mestami sa mohli mnohé umelecké súbory zo Šale predstaviť na kultúrnych podujatiach v zahraničí. Pravidelne sa Šaľania zúčastňujú aj na súťaži v tlačení banského vozíka v Maďarsku či na medzinárodnej výstave historických vozidiel v Srbsku. Súdržnosť preukázali partnerské mestá aj v rámci pomoci – Šaľa spolu s mestom Orosláň zorganizovali zbierku pre vojnou zasiahnuté partnerské mesto na Ukrajine.

Podujatie finančne podporil Nitriansky samosprávny kraj

(ek)