Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 16.10.2020 - 07:53  //  aktualizácia: 16.10.2020 - 08:12  //  zobrazené: 2256

Súťažilo sa v 11 kategóriách

Telovýchovná jednota Slávia SOUP Šaľa v spolupráci so Slovenskou jazdeckou federáciou usporiadala v Šali majstrovstvá Západoslovenskej oblasti, ktoré boli zároveň aj ďalším kolom Slovenského voltížneho pohára (ďalej iba MZsO + SVP), na ktorom štartovali zástupcovia slovenskej voltížnej špičky (poznámka: chýbali iba pretekári VÚFL Košice),  vrátane zástupcov úspešných klubov z Nitrianskeho regiónu: Národný žrebčín Topoľčianky, JK Rusty Šaľa, JK Lángov dvor Trnovec n/V  a TJ Slávia SOUP Šaľa.   

Súťažilo sa v 11 kategóriách

V  kategórii mladšie deti (D1) si medzi dievčatami (štartovalo až 23 pretekárok) vybojovala prvenstvo Ivana Olejníková z OZ Galaxia Poprad (4,811 bodu),  na ďalších medailových stupňoch skončili Gabriela Karáčová (N. Ž. Topoľčianky) a 3. miesto patrilo jazdkyni SOUP Šaľa Mii Spisziakovej. Piate miesto obsadila Viktória Takácsová (JK Rusty Šaľa) a hneď za ňou skončila Tamara Zorič (JK Lángov dvor Trnovec n/V).   U chlapcov sa z prvenstva tešil Filip Nikolíni (Ivanka p/D), pred Jackom Oláhom z Trnovca n/V. 

V kategórii starších detí (D2) potvrdila stabilnú formu medzi dievčatami majsterka Slovenska Soňa Janigová (JK Freestyle Poprad), ktorá vyhrala pred pretekárkou SOUP Šaľa Katarínou Nagyovou. Piata skončila jazdkyňa Trnovca n/V Timea Súdorová a hneď za ňou Júlia Benčíková (Slávia SOUP Šaľa). U chlapcov vyhral podobne ako na MSR Sebastián Slameník (LD Trnovec n/V), pre ďalším zástupcom Nitrianskeho kraja Matúšom Solčianskym z Topoľčianok. 

Aj v kategórii juniorov obhájila prvenstvo majsterka Slovenska Soňa Šoltészová (JK Freestyle Poprad – 7, 958 bodu), ale dobre jej kvalitnými výkonmi sekundovali aj druhá Ivana Cigáňová (N. Ž. Topoľčianky s lonžerom Borisom Kodakom, ktorý stál pri všetkých vystúpeniach svojich zverencov, ako aj talentovaná Ema Dudonová z LD Trnovec n/V, ktorá skončila pod vedením lonžerky Vladimíry Lenčešovej tretia (poznámka: v Šali viedla všetkých pretekárov z Trnovca n/V). Medzi juniormi  potvrdil dobrú formu Andrej Meňhert (známka 7,017 b.),  pred oddielovým kolegom Sebastiánom  Kodakom (obaja N.Ž Topoľčianky).   

O kvalitách seniorskej slovenskej reprezentantky Lei Hakszer (SOUP Šaľa – lonžer Jana Majdlenová) v posledných rokoch netreba vôbec pochybovať, čo potvrdila  v tomto roku iba víťazstvami, vrátane slovenského šampionátu, na ktorých štartovala. Druhé miesto si v súťaži  vybojovala Lucia Vlasáková z JK Rusty Šaľa.   

Prvenstvo zostalo v regióne aj kategórii dvojíc, kde zvíťazila dvojica jazdkýň z Topoľčianok Laura Balážová s Ivanou Cigáňovou, šalianska dvojica SOUP Sarah Nitonová – Mia Spisziaková, ktorá sa tešila na šampionáte z bronzu, zostala tesne za stupňom víťazov. Najlepšiu šestku uzatvorila dvojica Viktória Takácsová – Ema Majdiaková z JK Rusty Šaľa.

V kategórii detských skupín si prvenstvo vybojovala SŠ JK Ivanka p/D, ktorej trénerom je šaliansky rodák Pavol Zagata, pred cvičencami z JK Lángov dvor Trnovec n/V, ktoré štartovalo na koni Furioso v zložení: Lea Čičmišová, Jack Oláh, Mia Szabó, Sofia Hodúrová, Hana Rajjová, Lucia Takáčová.

Prvenstvo v juniorskej kategórii si odniesli voltížni jazdci N. Ž. Topoľčianky: Ivana Cigáňová, Sebastián Kodak, Stela Strečková, Andrej Meňhert, Laura Balážová, Gabriela Karáčová na koni Leon. Striebro získali jazdci Lángov dvor Trnovec n/V: Ema Dudonová, Viktória Kalmán, Timea Súdorová, Sebastián Slameník, Tamara Zorič, Chiara Hodúrová na koni Ejfél Pluto.   

Seniorská kategória voltížnych skupín sa stala korisťou domácich jazdcov Slávia SOUP: Katarína Nagyová, Žofia Szabóová, Lea Hakszer, Sarah Nitonovám Mia Spisziaková, Júlia Benčíková, ktoré cvičili na koni Accordo T.

 

foto úspešnej reprezentácie Slávie SOUP Šaľa, zľava kôň T Accordo, lonžer Jana Majdlenová a medailistky Lea Hakszer s Katarínou  Nagyovou.

Topoľčianky suverénom, Šaľa skončila tretia

V hodnotení jazdeckých klubov z hľadiska medailového zisku si prvenstvo na majstrovstvách Západoslovenskej oblasti a v  Slovenskom voltížnom pohári vybojovali jazdci z N. Ž. Topoľčianky, ktorí si odniesli domov tri zlaté a štyri bronzové medaily. Druhé miesto v medailovom hodnotení patrí jazdcom SŠ Ivanka pri Dunaji (2 x zlato, raz striebro a dva krát bronz), na 3. mieste  skončila TJ Slávia SOUP Šaľa (2 x zlato a po jednom striebre a bronze. Pre regionálnu voltíž je veľmi dobré že sa do medailovej bilancii zapojili aj ďalší dvaja zástupcovia okresu Šaľa a kraja, keď jazdci  JK Lángov dvor vybojovali päť medailí (1 x zlato, 3 x striebro a raz bronz) a z druhého miesta seniorky Vlasákovej sa tešilo aj vedenie najmladšieho jazdeckého klubu Rusty Šaľa.   

Jedna z hlavných organizátoriek, funkcionárka a trénerka v jednej osobe  Jana Majdlenová (poznámka: jej rukopis bol jasne viditeľný na každom medailovom zisku jazdcov TJ Slávia SOUP Šaľa) k vydareným podujatiam povedala: „ Som veľmi spokojná, že sa nám spoločnými silami podarilo zorganizovať v súčasnej dobe a v týchto náročných podmienkach také hodnotné akcie. Podujatie bolo realizované s finančnou pomocou Nitrianskeho  samosprávneho kraja, ale veľká vďaka patrí aj mojim asistentom, cvičencom a hlavne rodičom z nášho klubu, ako aj priateľom z JK Lángov dvor Trnovec n/V a JK Rusty Šaľa, ktorí aktívne priložili ruku k dielu a svojím úsilím prispeli k úspešnému zvládnutiu vysokej úrovni majstrovstiev Západoslovenskej oblasti a ďalšieho kola Slovenského voltížneho pohára. “

Zisk desiatich medailových umiestnení (tri x zlato, päť x striebro  a dve tretie miesta) jazdeckých klubov Šalianskeho okresu a ďalších sedem medailí jazdcov N. Ž. Topoľčianky iba potvrdzujú kvalitu a silu voltížneho jazdenia v Nitrianskom kraji.
JOZEF SKLENÁR

Foto: archív TJ Slávia SOUP Šaľa a  Vladimíra Lenčéšová JK Lángov dvor Trnovec n/V.

  • kôň T Accordo, lonžer Jana Majdlenová a medailistky Lea Hakszer s Katarínou  Nagyovou
  • Lea Hakszer na koni T Accordo
  •  Úspešní voltížni jazdci JK Lángov dvor Trnovec n/V
  •  juniorka Ema Dudonová