Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 28.02.2018 - 10:24  //  aktualizácia: 28.02.2018 - 10:36  //  zobrazené: 1913

Kostýmy sú jej život

Masky od výmyslu sveta! Má ich viac ako 1200 a takmer všetky ušila sama vo svojej komôrke. Pani Valika Gállová začala s výrobou masiek ešte v časoch, keď pôsobila ako vychovávateľka v jasličkách.

Prvé masky vyrobila zo závesu v jasličkách. Bol to strašiak. Vtedy ešte netušila, že objavila v sebe nevídanú kreativitu. „V roku 1989 zatvorili jasličky, potom som robila vo Večierke predsedníčku Zväzu žien. Tam som zase začala robiť masky z mojich látok a z látok, ktoré mi ženy doniesli a tak sa to začalo rozširovať. Túto požičovňu mám od roku 2002,“ spomína Šaľanka pani Valika. Odvtedy sa ponuka v požičovni na Kráľovskej ulici rozšírila a dnes má „na konte“ 1254 detských a dospelých kostýmov. Poctivo si vedie zoznam. „Zapisujem si ich všetky, musím si viesť evidenciu. Veľa je aj vyradených, každý rok mi niečo zničia. Keď to už naozaj neviem zašiť, tak to musím vyradiť,“ vysvetľuje pani Valika.

Manžel a dve deti ju plne podporujú. „Mám šťastie, že mám dobrú rodinu, aj manžela – ten mi navarí a veľa mi pomáha, napríklad aj cvoky robí on,“ hovorí čiperná dôchodkyňa. Dcéra ju v minulosti zásobovala vzácnymi látkami zo zahraničia, ktoré pred niekoľkými rokmi sa u nás kúpiť nedali. Napríklad na kostým Kleopatri či na Japonku jej lesklú látku doniesla dcéra z Holandska. Jej 25-ročný šijací stroj značky Veritas by vedel rozprávať, čo všetko už ušil. Po štvrťstoročí ho však musela vymeniť. „Teraz som si musela kúpiť novú, ale tieto nové nestoja za nič. Píšu, že zoberú aj šesť vrstiev, no vôbec,“ hovorí sklamane.

Tento rok leteli štáty, minulý rok boli „in“ mníšky a farári

Požičovňa masiek je najnavštevovanejšia počas prvých mesiacov v roku. Od leta pani Valika pripravuje nové kúsky, častokrát aj na objednávku. Najlepšie je však ozvať sa jej mimo sezóny, trebárs v lete. Aj keď si masku nedáte ušiť, nemusíte sa obávať, odborníčka už pri prvom pohľade na vás odhalí, čo vám sadne. „Neraz sa stane aj to, že niekto príde, už vo dverách mu poviem, nech si vyskúša túto masku. Nechce, vyskúša si desať masiek a nakoniec sa vrátime k tej, čo som mu ponúkla a ešte s ňou aj vyhrá. A to je to najlepšie zadosťučinenie.“

V tomto roku mala bohatú ponuku šiat z rôznych krajín – v množstve masiek ste našli aj kostým Japonky, Mexičanky, Holanďanky, Rusky, ale aj Márie Terézie či kráľovnej Viktórie. Minulý rok si ľudia najviac požičiavali kostýmy farára, kardinála a mníšky. U detí letia klasicky zvieratká, no mnohé deti chcú byť batmani, spidermani, policajti, hasiči, vojaci. Z ponuky nechýbajú ani rôzne rozprávkové postavičky. „Musím sledovať všetky rozprávky, lebo oni mi povedia, že chcú Star Wars, tak ako moderná babka hneď pozerám na internete. Musím mať prehľad!“ dodáva s úsmevom pani Valika.

 

(ek)