Domov   >  Kultúra
publikované: 28.09.2016 - 14:47  //  aktualizácia: 30.09.2016 - 15:49  //  zobrazené: 2658

Druhý ročník KinoFestu Šaľa za nami

Dňa 24.9.2016 sa v Šali v Dome kultúry konal druhý ročník filmového festivalu KinoFest Šaľa. Milovníci filmu si opäť mali možnosť pomerať sily vo svojich filmových poznatkoch a poriadne sa zabaviť na filmovom kvíze Petra Konečného. Tento rok sa do filmového kvízu zapojilo 11 tímov, čím minulý rok, druhý ročník tromfol o 4 nové tímy. 

Na treťom mieste v kvíze Petra Konečného skončil tím JEDEN ŽIVEL A BRUCEOV ELEMENT (jeden z nových tímov oproti minulému roku). Vo finále si pomerali sily dva tímy s rovnakým počtom bodov a to tím SAFA a tím FANTÁZIA. Až špeciálne kolo venované týmto dvom tímom rozhodlo a víťazstvo si obhájili minuloroční víťazi SAFA. 

Festival pokračoval premietaním súťažných filmov mladých filmárov z celého Slovenska. Z 28 nám zaslaných fimov bolo premietnutých 13 najlepších, z ktorých porota vybrala tie, ktoré boli po premietaní ocenené. 

Členovia poroty druhého ročníka filmového festivalu KinoFest Šaľa 2016: Mgr. Jozef Belický, Ing. František Botka, Erik Peťovský a predsedom poroty bol opäť Marek Majeský.

Erik Peťovský sa festivalu tento rok bohužiaľ zúčastniť nemohol. Svoje rozhodnutie nám však včas oznámil a odkázal nám aj zopár povzbudivých slov do budúceho roka: 

Je mi cťou,že som opäť po roku mohol vzhliadnuť súťažné filmy druhého ročníka KinoFestu Šaľa 2016. Mrzí ma,že sa ho nemôžem z pracovných dôvodov zúčastniť osobne.Veľmi rád som svojim hodnotením a pohľadom na súťažné filmy prispel aspoň takýmto spôsobom.V sekcii hraných filmov ma zaujala rôznorodosť,nápaditosť a spracovanie jednotlivých filmov.Za prínosný považujem najmä fakt,že festival vytvára pôdu pre stretávanie sa študentov- záčínajúcich profesionálov a ich kolegov amatérov.Je  to mimoriadne zaujímavá konfrontácia a živná pôda pre vzájomnú inšpiráciu v mene spoločného cieľa. V sekcii dokumentov ma  zaujali témy a ich spracovanie,ktoré poukazujú na najpálčivejšie otázky dnešného  života na Slovensku v oblasti politickej,enviromentálnej a legislatívnej.Dokument ako taký vnímam ako veľmi silný nástroj na aktivizáciu občianskej angažovanosti.Práve aj z tohoto hľadiska je mi existencia a budúcnosť tohoto festivalu mimoriadne sympatická.

Výsledky hodnotenia súťažných filmov na fimovom festivale KinoFest Šaľa 2016:

Kategória hraný film:

Absolútny víťaz: CHRONOS (Kazimir)

Najlepšia réžia: Klepe (KEKS Production)

Najlepší scenár: Zelená vlna (Buchelová)

Kategória dokument:

Absolútny víťaz: Žena, ktorá chráni stromy (Jursa)

Najlepšia réžia: Dekonštrukcia hororu (Čermák)

Najlepší scenár: Mor ho! (Vosátko, Kubovčík)

Tento ročník mali možnosť vyjadriť svoj názor aj naši diváci svojim hlasovaním o najlepší hraný film a najlepší dokument, pričom vyžrebovaný divák dostal poukážku na 10 voľných vstupov do šalianskeho kina.

Divácku cenu v kategórii hraný film získal: Fetman (Stoned Cocks) a v kategórii dokument Mor ho! (Vosátko, Kubovčík)

Po vyhodnotení a odovzdaní cien sme premietanie ukončili slovenským filmom Kandidát v hlavnej úlohe s Marekom Majeským a večer sme ukončili KinoFest párty v estrádnej sále. Veríme, že myšlienka nášho festivalu nadchne v budúcom roku ešte viac filmových priaznivcov a opäť sa stretneme na KinoFeste Šaľa v hojnejšom počte. S pozdravom organizátor podujatia Msks Šaľa a Mesto Šaľa.