Domov   >  Kultúra
publikované: 15.09.2018 - 03:25  //  aktualizácia: 03.10.2018 - 14:05  //  zobrazené: 2512

KINOFEST ŠAĽA 2018

Už po 4-krát sa v šalianskom Dome kultúry uskutoční filmový festival, ktorý je zameraný hlavne na filmy od slovenských tvorcov. Organizátori chcú ukázať verejnosti, že aj na Slovensku vznikajú kvalitné filmy a dávajú možnosť mladým tvorcom konfrontovať sa so skúsenými filmármi. Súťažné krátke filmy sú rozdelené do dvoch kategórií: HRANÝ FILM A DOKUMENT.

Organizátorom podujatia je Mestské kultúrne stredisko Šaľa a čestným riaditeľom a predsedom poroty je Marek Majeský. Záštitu nad festivalom prevzal primátor mesta Šaľa Mgr. Jozef Belický.

Tento rok zavíta na KinoFest úspešná slovenská režisérka Mariana Čengel Solčanská. Po premietnutí jej filmu ÚNOS sa bude konať beseda, na ktorej sa diváci budú môcť rozprávať o jej doterajších a pripravovaných filmoch.

MARIANA ČENGEL SOLČANSKÁ – filmová scenáristka, režisérka. Je režisérkou viacerých divácky zaujímavých filmov ako Legenda o lietajúcom Cypriánovi, Láska na vlásku či ÚNOS. Jej filmy získali mnoho ocenení na slovenských, ale i zahraničných festivaloch. 

Okrem filmu ÚNOS si fanúšikovia filmového festivalu KinoFest Šaľa budú môcť pozrieť nový, divácky očakávaný film PIVNICA.

Film PIVNICA- SVK, CZE, RUS dráma. Dlhoročné manželstvo Milana a Táni je v troskách, spája ich už len jediná dcéra Lenka. Keď sa však šestnásťročná tínedžerka nevráti domov z párty, ich život sa obráti naruby. Oboch rodičov pohltí bezmocnosť, strach a pocit viny. Kamaráti, spolužiaci, susedia, nikto im nevie pomôcť. Milan už neverí ani policajnému pátraniu, ktoré nikam nevedie a rozhodne sa odhaliť pravdu sám. Čoho všetkého je schopný zúfalý rodič, keď mu zmizne dieťa? (zdroj: ITA film)

SÚŤAŽNÉ FILMY – Do filmovej súťaže sa zapojí 9 krátkych filmov, ktoré sú rozdelené do dvoch kategórií – hraný film a dokument. Organizátori vyberali spomedzi obrovského množstva najnovších  krátkych filmov od mladých perspektívnych tvorcov po skúsených filmárov z celého Slovenska. Tento rok si budete môcť pozrieť 5 hraných filmov a 4 zaujímavé dokumenty. 

FILMOVÝ KVÍZ  – Milovníci a fajnšmekri filmu si opäť budú môcť pomerať sily vo svojich filmových vedomostiach a poriadne sa zabaviť vo filmovom kvíze Petra Konečného. Súťažné tímy s počtom 2-5 členov sa môžu na filmový kvíz prihlásiť mailom - aszabova@sala.sk.

Počas filmového kvízu Petra Konečného sme nezabudli ani na našich najmenších fanúšikov a pripravili sme si pre nich českú, animovanú klasiku PAT a MAT znovu v akcii.   

Na všetkých divákov, súťažiacich a filmových tvorcov sa  veľmi tešíme a sľubujeme Vám kvalitnú filmovú nádielku! Vidíme sa 13.októbra v Dome kultúry Šaľa.

 

PROGRAM:

13:30 FILMOVÝ KVÍZ Petra Konečného

13:30 Premietanie rozprávky PAT a MAT znovu v akcii

16:30 Premietanie filmu ÚNOS + beseda s režisérkou Marianou Čengel Solčanskou

18:30 SÚŤAŽNÉ FILMY - hraný film

20:00 Premietanie filmu PIVNICA

22:00 SÚŤAŽNÉ FILMY - dokument

23:15 Vyhodnotenie a ocenenie súťažných filmov