Domov   >  Kultúra
publikované: 24.10.2016 - 17:00  //  aktualizácia: 01.11.2016 - 09:52  //  zobrazené: 3252

Dramatické polstoročie v Šali

Divadlo je neoddeliteľnou a krásnou súčasťou nášho mesta už viac ako polstoročie. Dňa 18. októbra sa v podvečerných hodinách v priestoroch Galérie Focesa konalo slávnostné otvorenie výstavy „Dramatické polstoročie v Šali“. Tá je venovaná 50. výročiu moderného šalianskeho divadla. Výstavu, ktorá vznikla z prvotnej myšlienky poslanca Júliusa Moráveka otvorila dojatá Alena Demková. „Prvé prelomové momenty pred rokom 1966 nám veľmi pekne vykreslil pán Morávek, ktorý nám priblížil niekoľko úžasných chvíľ, ktoré sme my ešte nezažili. Dnes môžeme povedať, že Šaľa má množstvo režisérov a hlavne vynikajúcich hercov.

Dojatie a úprimné slová obdivu neskrýval ani primátor Jozef Belický, ktorý následne odovzdal pamätné listy 27 divadelníkom, ktorí v šalianskom divadle zanechali obrovskú stopu a tú ďalšiu stále budujú. S úžasom pripomenul, že Šaľa je divadelná, o čom hovorí aj každoročne v Šali usporadúvaná Zlatá priadka.

Hneď po vstupe na túto veľkolepú výstavu sa ocitnete v zázračnom divadelnom svete. Po stenách Vás čaká rozsiahla chronologická prehliadka, ktorá je akousi kronikou divadelných fotografií, spomienok, výtlačkov a informácií najmä od obdobia šesťdesiatych rokov minulého storočia až po súčasnosť. V spodnej línii máte možnosť vnoriť sa do sveta divadla čítaním článkov a spomienok jednotlivých divadelníkov. Samostatné stránky sú venované divadlu vo Veči, dramatickému odboru Základnej umeleckej školy v Šali, Csemadoku a maďarskému divadlu, rôznym podujatiam, spomienkam. Zároveň si môžete na vlastné oči prehliadnuť množstvo rekvizít, bábok, kostýmov, ktoré boli súčasťou opisovaných divadelných predstavení. Nezabudnite nahliadnuť ani do čarovných kufríkov a ponoriť sa do čítania výnimočných originálnych scenárov, bulletinov, časopisov, ale aj plagátov, správ a nájdite si aj diplomy svojich blízkych. Možno budete sami prekvapení, koľko vašich známych sa angažovalo v našom divadle. Úsmev na tvári vám určite vyčarí aj video – dokumentácia, ktorá je prehliadkou množstva vtipných, vážnych, kúzelných a určite nezabudnuteľných videonahrávok šalianskeho divadelného polstoročia. Pokiaľ by ste v histórii šalianskeho divadla radi zanechali aj vy nejaký odkaz, k dispozícii máte kroniky divadelných súborov. Prelistujte si ich a vpíšte do nej svoju hodnotnú spomienku.

Výstava je tak prvým krokom k zmapovaniu neuveriteľnej činnosti divadelných krúžkov, súborov, združení a spolkov, ktoré pôsobili a tvorili v Šali a vo Veči. V súčasnosti môžu Šaľania prispieť do histórie divadelníctva prostredníctvom Detského divadelného súboru v MSKS, DDS Úsmev, dvoch divadelných súborov v CVČ, záujmu sa teší aj divadlo ZUŠ Šálik, alebo známy Divadelný súbor Materinky a Divadelný súbor Šok. Organizátori dokonca pripravujú aj výnimočnú publikáciu venovanú aktivitám v oblasti dramatického umenia s množstvom textového, obrazového a faktografického materiálu.

Príďte nazrieť do tajov šalianskeho divadla, prečítajte si, aké boli jeho zlaté roky, nahliadnite do zákulisia divadelných predstavení...ponorte sa do kúzelného sveta šalianskeho divadla.

 

VÝSTAVA JE PRÍSTUPNÁ DO KONCA ROKA 2016 V GALÉRII FOCESA, v pracovných dňoch od 9,00h do 18,00h, v sobotu od 9,00h do 12,00h. Vstup je voľný!

 

„Či už to bolo s Detským divadelným súborom Úsmev, alebo neskôr divadlo Uzol, potom divadlo Váh, Divadlo Šok a aj Materinky...keď sa pozerám na tie fotky a videonahrávky, som naozaj dojatý a prežívam to ako premiéru na javisku, keď som sa triasol ako to dopadne, aké to bolo keď som stál na fortune a diváci stáli a tlieskali“

Roman „Hačo“ Hatala

 

Pamätné listy si prevzali: Ľudmila Nehringová, Alena Demková, Roman Budai, Viktor Vincze, Peter Chrenko, Miroslav Bartovic, Táňa Miškovičová, Nora Radičová, Branislav Pažitný, Roman Hatala, Valentín Kozaňák, Miroslav Demín, Veronika Mondočková, Jana Feketeová, Martina Bučková, Vlado Žák, Viliam Kamrada, Magdaléna Máčiková, Xaver Chromek, Peter Pónya, Radoslav Halgaš, Petra Sudorová, Ilona Pappová, Kornélia Marcelová, Lajos Tóth, Ľudmila Iványiová, Jozef Rehák

S úctou spomíname na Ruženku Bóriovú, Tiborka Kováča a Milanka Horňáka, ktorí na nás pozerajú z divadelného neba.

 

(alx)