Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 26.11.2016 - 16:28  //  aktualizácia: 28.11.2016 - 09:05  //  zobrazené: 1694

Do materskej školy chodíme radi

Šaliansky Dom kultúry bol pred pár dňami dejiskom celoslovenského významného odborného seminára určeného pre pedagógov v materských školách.

Odborný seminár s názvom: Do materskej školy chodíme radi navšívilo vyše 250 učiteliek a učiteľov z celého Slovenska. V priestorch mestského úradu v Šali sa najprv konalo slávnostné prijatie významných hostí aj prednášajúcich. Medzi nimi boli zastúpcovia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Slovenskej asociácie pedagogiky raného deststva, či Slovenského výberu Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu a mnohí iní.

V budove Domu kultúry Šaľa sa už samotný seminár otvoril príhovorom primátora mesta, ktorý poukázal na nemalé a úspešné aktivity organizátorov a vyzdvihol dôležitosť materských škôl a predškolskej výchovy. Ešte predtým sa v krátkych scénkach predviedli šikovné detičky z našich materských škôl, za čo si zaslúžili obrovský potlesk. Každý z prednášajúcich sa následne venoval svojej téme uplatniteľnej do praxi učiteľov - či už sebareflexia učiteľky, autizmus u detí v materskej škole, sexualita u detí predškolského veku, alebo ako dieťa pripraviť na záťažové situácie a iné. Za prínosný musíme jednoznačne považovať aj posledný referát, kde prednášajúci ukázal možnosti nadobúdania základných vedomostí matematiky u detí predškolského veku v praxi na zobrazenej video-ukážke. 

Učiteľky a učitelia mali zároveň možnosť zoznámiť sa s najnovšími pomôckami, hračkami alebo učebnými materiálmi pre svoje detičky a to v priestoroch estrádnej sály plnej množstva prezentačných stánkov.

Seminár "Do školy chodíme radi" pod záštitou primátora mesta Šaľa Jozefa Belického zorganizovala Spoločnosť pre predškolskú výchovu - región Šaľa. Tá vyvíja nemalé aktivity pre zvyšvanie odbornosti učiteliek materských škôl. Tento rok už zorganizovali návštevu materských škôl v družobnom meste Orosláň, ktorého sa zúčastnilo vyše 20 našich učiteliek. Nápad sa veľmi rýchlo ujal a maďarské učiteľky už stihli navštíviť šalianske materské školy a načerpať nové využiteľné poznatky vhodné do ich edukačného systému. Ako sa predseníčka spoločnosti Žaneta Gužíková vyjadrila, nielen v tomto trende plánuje Spoločnosť pre predškolskú výchovu - región Šaľa naďalej pokračovať. 

Hlavným cieľom tohtoročného seminára "Do materskej školy chodíme radi", ktorý sa uskutočnil dňa 23. novembra 2016, bolo poukázať na špecifiká a osobitosti práce učiteľa materskej školy.

 

(alx)

 

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257