Domov   >  Kultúra
publikované: 05.06.2019 - 13:32  //  aktualizácia: 09.10.2020 - 15:37  //  zobrazené: 1963

JÁNSKE OHNE v Šali

23.júna 2019 o 18:00 - Šalianska pláž pri Váhu

Všetkých srdečne pozývame na oživenie tradičného šalianskeho zvyku, keď sa tancovalo a spievalo celú noc!

"V noci na svätého Jána boli všetci hore, mládenci, starci, devy ba aj staré ženy. Ľudia vyšli na námestie, boli spolu aby náhodou nepospali. Založili si veľký oheň, ktorého žiara osvetľovala široké okolie. Pri ohníku si popíjali vínko, pálené a rozprávali si príhody, rozprávky aj povery. Do tanca im zahral gajdoš a tancoval mladý, starý... každý. A richtár dozeral na to, aby každý zdravý, okrem detí, bol pri ohni a nespal doma.

24.júna na svätého Jána v noci sa zvykla spustiť hmla, ktorá z pšenice vysala šťavnatosť. Hmla pokryla hustou rosou klasy a nad ránom, keď ostré lúče vychádzajúceho slnka vysúšali rosu, vysušili zároveň aj mladé zrnká a tie sa spálili. Z takejto pšenice úroda bola úbohá.

Keď sadla hmla, prestala zábava, spev, tanec a všetci išli na role, kde museli striasť rosu zo stoniek mladého žita. Robili to tak, že na oba konce riadku sa postavil jeden sedliak a medzi sebou napli špagát. Spustili ho do takej výšky, aby sa stonka ohla a potom pomaly kráčali s tým napnutým špagátom. Stonky obilia sa ohýbali a vzápätí vzpriamili a tak sa rosa striasla z klasov. Takto pomaly prešli 2 až 3 krát po každom políčku, kým klasy neboli suché. A napokon mohlo vyjsť slnko, no úrode už neublížilo."

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Štátny archív v Šali - renesančný kaštieľ Šaľa

Autor: József Miskovics Sellyei (rukopisy z 30-ych rokov 20.storočia)

Preklad: Magda Bartovicová

Úprava: Roman Hatala