Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Interpelácie poslancov
publikované: 12.07.2013 - 07:39  //  aktualizácia: 12.07.2013 - 07:41  //  zobrazené: 2190

Interpelácia ohľadne VZN, stavba domov dôchodcov, oplotenia

predkladateľ: Mgr. Július Morávek

Vec
Odpoveď na písomné interpelácie prednesené v rámci 5. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Šali dňa 27. júna 2013

V rámci 5. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Šali, ktoré sa uskutočnilo dňa
27. 06. 2013, ste predniesli nasledovné interpelácie:

1. S účinnosťou od 26. 11. 2011 je platné Všeobecne záväzné nariadenie č. 14/2011 o evidencii pamätihodností, podľa § 2/6 mala byť ustanovená a schválená odborná komisia, ktorá má realizovať viaceré úlohy. Komisia nebola doteraz ustanovená. Nositeľom úloh podľa § 3 tohto VZN má byť Odbor školstva, sociálnych vecí a kultúry, ktorý však už neexistuje, opýtali ste sa, kto je nositeľom agendy, ktorá je vo VZN citovaná.
Uviedli ste, že ak by táto komisia existovala a plnila si svoje povinnosti, tak by sa určite nestalo, že sa odstráni oplotenie pred budovou vodoregulačného družstva (teraz sídlo ZUŠ). Budova je zapísaná medzi pamätihodnosti mesta a oplotenie existovalo už
v roku 1906 a tvorilo súčasť budovy.
Opýtali ste sa, kto dal súhlas na odstránenia oplotenia a kde sa teraz odstránené oplotenie nachádza. Ďalej ste uviedli, že s oplotením boli odstránené aj kroviny, ktoré na rozdiel od oplotenia neboli odnesené a už druhý mesiac hyzdia okolie budovy na Hlavnej ulici.

2. Uviedli ste, že podľa Všeobecne záväzného nariadenia č. 14/1993 možno vyhradiť priestor z verejného priestranstva na parkovanie vozidiel. Na takéto vyhradenie priestoru
z verejného priestranstva na parkovacie miesto musí uchádzač predložiť žiadosť s uvedením ulice, bytového domu a aj príslušného vchodu, a ako prílohu predložiť aj nákres polohy a po obdržaní rozhodnutia na vlastné náklady označiť parkovacie miesto zvislým a vodorovným značením. Vyhradenie priestoru je obmedzené požiadavkou mestskej časti, že takto môže byť vyčlenených iba 40 % priestoru a 60 % musí zostať voľných. Ak je pred bytovým domom šesť až sedem parkovacích miest a vyčlenia sa štyri miesta ako vyhradený priestor, tak je to viac ako 40 %, a ani jedno miesto nie je označené  

zvislým a vodorovným značením. Tabuľka s evidenčným číslom vozidla nie je postačujúca, pretože len značenie určuje parkovacie miesto. Ďalej ste uviedli, že nejednotný výklad vyznačeného priestoru vyvoláva medzi majiteľmi vozidiel spory
a vytvára nepriaznivú atmosféru. Okrem toho osobné vozidlá parkujú na trávnikoch, zakázaných miestach, v protismeroch a pod. Uviedli ste, že parkovanie v meste si vyžaduje riešenie operatívneho a koncepčného charakteru. Opýtali ste sa, aký je postup prideľovania vyhradených miest z verejného priestranstva na parkovacie miesta a aká je spätná kontrola dodržiavania zákonných podmienok.

3. Opýtali ste sa, kedy sa začnú práce na stavbe domova dôchodcov, pretože priestor neustále chátra a podlieha devastácii.

V zmysle § 34, ods. 4 Rokovacieho poriadku Mestského zastupiteľstva v Šali Vám zasielame odpovede na Vaše interpelácie a oznamujeme Vám nasledovné:

1. Oplotenie bolo odstránené spoločnosťou STRABAG s.r.o Bratislava. Celkové zbúranie oplotenia je súčasťou projektu “Záchytné parkovisko pre pešiu zónu Šaľa“ v rámci programu OPŽP financovaného z prostriedkov EÚ. Projekt a právoplatné stavebné povolenie na stavbu sú z roku 2009. V tomto čase bolo v platnosti VZN č. 8/2007 o evidencii pamätihodností, v ktorom sa uvádza ako pamätihodnosť mesta iba budova, nie celý areál aj s oplotením.
Projekt bol spracovaný v súlade s územným plánom CMZ a jeho zmien a doplnkov z roku 2008, v zmysle ktorého je priestor pred budovou ZUŠ otvorený ako spevnená plocha, bez oplotenia.
Spoločnosť STRABAG s.r.o odstránila časť oplotenia v rámci začatých stavebných prác na diele pred jej odstúpením od zmluvy o dielo. Všetky vybúrané konštrukcie a časti stavieb boli podľa PD a rozpočtu určené na likvidáciu na skládke odpadov.
Konkrétny – samostatný súhlas na začatie búracích prác na oplotení objektu ZUŠ nebol vydaný nikým, nakoľko búracie práce sú súčasťou právoplatného stavebného povolenia
a celého diela, ktoré bolo predmetom zmluvy o dielo uzatvorenej so spoločnosťou STRABAG s.r.o.

2. Obmedzenie užívania priestoru verejného priestranstva ako parkoviska pre 1 osobné motorové vozidlo bolo stanovené požiadavkou mestskej časti na 40 % z celkového počtu dostupných parkovacích miest na danej ulici. Umiestnenie parkovacích miest nie je vždy situované priamo pred bytovým domom, no spadajú a prislúchajú do siete danej ulice, teda aj k bytovým domom, ktoré sa na ulici nachádzajú. V niektorých prípadoch sa pred bytovými domami nenachádzajú žiadne odstavné plochy pre parkovanie.
V zmysle Všeobecne záväzného nariadenia mesta Šaľa (ďalej len VZN) č. 14/1993 O státí a státí vozidiel na parkoviskách, odťahovaní vozidiel a odstraňovaní opustených vozidiel na území mesta Šaľa a platobného výmeru na daň za užívanie verejného priestranstva je žiadateľ povinný údržbu tabuľky s EČV, ako aj vodorovného dopravného značenia V 10d o rozmeroch 2,3 m x 4,0 m s hrúbkou čiary 0,1 m zabezpečiť a vykonávať na vlastné   náklady a taktiež po dobu prenájmu zabezpečovať čistotu a poriadok na vyhradenom verejnom priestranstve – parkovisku.

Vozidlá, ktoré sú odstavené na trávnikoch, v protismeroch a iných zakázaných miestach rieši mestská polícia.
Kontrolu vyhradených priestranstiev vykonáva M. Poliček a o každom nedodržaní podmienok VZN č. 14/1993 a platobného výmeru na daň za užívanie verejného priestranstva oznámi majiteľovi a upozorní ho, že takto neoznačené miesto nespĺňa podmienky VZN č. 14/1993 a platobného výmeru na daň za užívanie verejného priestranstva ako parkoviska pre 1 osobné motorové vozidlo.

3. Podľa dodatku č. 2 k Zmluve o dielo č. 521/2011, ktorý nadobudne účinnosť dňom nadobudnutia účinnosti dodatku č. 2 k Zmluve o NFP, ktorým sa má upraviť termín realizácie projektu o čas prerušenia prác, zhotoviteľ najneskôr do 14 dní po nadobudnutí účinnosti začne s viac prácami, ktoré musí ukončiť do 2 mesiacov. Následne bude pokračovať v prácach podľa základnej Zmluvy o dielo v trvaní 14 mesiacov.
Dodatok k zmluve o NFP však zatiaľ nebol podpísaný, teda ani dodatok č. 2 k zmluve o dielo nenadobudol účinnosť, práce sú prerušené.
S riadiacim orgánom pre ROP prebieha komunikácia ohľadom prípravy dodatku č. 2
k Zmluve o NFP, aby nová úprava termínov zohľadňovala termíny podľa zmluvného vzťahu so zhotoviteľom.