Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 23.06.2017 - 10:45  //  aktualizácia: 23.06.2017 - 10:45  //  zobrazené: 1043

Informácie o sociálnom poistení si zistite ešte pred odchodom

Sociálna poisťovňa odporúča zamestnancom a živnostníkom (SZČO), aby sa pred odchodom za prácou do krajín EÚ (vrátane Švajčiarska, Nórska, Islandu a Lichtenštajnska) informovali o svojich právach a povinnostiach v oblasti sociálneho zabezpečenia v konkrétnom štáte, kam odchádzajú pracovať.

Pre zamestnancov a SZČO totiž platí, že sociálne poistení môžu byť len v jednej krajine EÚ. Príslušné inštitúcie členských štátov EÚ, ktoré občanom poskytnú potrebné informácie, sú zverejnené aj na internetovej stránke Sociálnej poisťovne a rovnako je zverejnený aj prehľad medzinárodných zmlúv o sociálnom poistení, ktoré má Slovensko uzavreté.

Zamestnanec, resp. SZČO podlieha v oblasti sociálneho zabezpečenia obvykle právnym predpisom tej krajiny, v ktorej reálne vykonáva činnosť (pracuje). Čiže napr. v prípade zberu ovocia v Taliansku podlieha zamestnanec, resp. SZČO, v oblasti sociálneho zabezpečenia talianskym právnym predpisom (ale len v prípade, že nedochádza napr. k uplatňovaniu tzv. inštitútu vyslania).

Zamestnancom pracujúcim výhradne na území iného štátu EÚ taktiež odporúčame, aby si po príchode v tamojšej inštitúcii sociálneho zabezpečenia overili, či ich zahraničný zamestnávateľ prihlásil na sociálne poistenie.

Občania si zjednodušia situáciu aj vtedy, keď pri odchode zo štátu, v ktorom vykonávali zárobkovú činnosť, požiadajú o potvrdenie dôb poistenia v príslušnej inštitúcii sociálneho zabezpečenia ešte v danej krajine, teda pred návratom na Slovensko. Pomôže im to neskôr pri uplatňovaní si nárokov na jednotlivé dávky zo Sociálnej poisťovne. Vo všeobecnosti totiž platí, že o priznanie dávky zo sociálneho poistenia sa žiada tam, kde ste boli naposledy poistení.

Dokument bol revidovaný: 23.06.2017