Domov   >  Projekty EÚ
publikované: 01.02.2012 - 07:52  //  aktualizácia: 01.02.2012 - 07:56  //  zobrazené: 1708

Spoločný projekt partnerských miest

Začiatkom januára 2012 sa uskutočnil už 9. ročník spoločného projektu miest Šaľa, Telč, Oroszlány a Końskie zameraný na šírenie myšlienky Vyšehradskej spolupráce prostredníctvom športových a kultúrnych zážitkov, najmä formou zdokonaľovania sa v lyžovaní a zoznamovania sa s kultúrou krajín V4.

Projekt bol podporený Medzinárodným Vyšehradským fondom. Zúčastnilo sa ho priemerne 32 žiakov vo veku 14 – 17 rokov z každej krajiny. Hlavným partnerom projektu bolo mesto Telč, ktoré umiestnilo aktivity v peknom prostredí Beskýd Malenoviciach.

Účastníkov tohto mládežníckeho „campu“ čakala krásna zasnežená krajina, nové lyžiarske skúsenosti, spoločné športové súťaže, napr. turnaj v bowlingu medzi mestami a možnosti nadviazania medzinárodných priateľstiev.

Na spoločných akciách sa prezentovala počas „národných večerov“ kultúra  jednotlivých krajín a miest. Mladí ľudia pripravili pre svojich rovesníkov zaujímavý program, v ktorom predstavili tradície svojich krajín, ale aj svoje zručnosti.

Na záver tohto podujatia zavítali do Malenovíc aj primátori zúčastnených miest, aby podporili myšlienku Vyšehradskej spolupráce a na rok 2012 uzatvorili dohody o partnerstvách, ktoré obsahujú ďalšie spoločné aktivity.

Unikátom tohto ročníka projektu bolo uzatvorenie nového družobného vzťahu medzi mestami Końskie a Oroszlány. Obe tieto mestá sú dlhoročnými družobnými mestami mesta Šaľa, avšak doteraz nemali medzi sebou oficiálne partnerstvo. 

Veríme, že sa na budúci už 10. ročník tohto podujatia podarí taktiež získať podporu Medzinárodného Vyšehradského fondu.  Hostiteľskou krajinou by malo byť Poľsko.

Spracovala: Ing. E. Vargová

  • Telč
  • Konskie