Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 26.08.2015 - 10:33  //  aktualizácia: 26.08.2015 - 18:50  //  zobrazené: 861

Futbalu chýba mládež, nový manažment ju chce prilákať

Futbalu chýba mládež, nový manažment ju chce prilákať

 

Začiatkom júla tohto roka nastúpil do funkcie generálneho manažéra a hlavného trénera A mužstva v Šali Peter Gergely. Mládežnícky futbal má na starosti Pavol Bartoš, ktorý je zároveň asistentom Petra Gergelyho . Najväčšou boľačkou šalianskeho futbalu vraj je, že mladí hráči odchádzajú hrať do iných miest. Cieľom nového manažmentu je udržať mladú krv doma a vychovávať ich pre vlastné ligové mužstvo. Prvým krokom k prilákaniu verejnosti na štadión má byť veľkolepá akcia 15. septembra.


Quo vadis šaliansky futbal?
„Nie som zaťažený tými vzťahmi, ktoré tu boli v minulosti, mne ide v prvom rade o to, aby si ľudia našli opäť cestu na štadión,“ hovorí Peter Gergely. Podľa jeho slov odišlo po zmenách z klubu 13 hráčov. „Dali sme dokopy dobré mužstvo, aj keď je tu veľa mladých hráčov. Ich výkonnosť bude možno občas kolísavá, ale môžem garantovať, že budú hrať v každom zápase na doraz a som presvedčený, že to mužstvo má svoju kvalitu a bude sa zlepšovať,“ pokračuje Gergely. Za najväčšie úskalie považuje nezáujem mladých hrať v domácom tíme. Hľadá preto možnosti, ako zvýšiť záujem rodičov a detí o šaliansky futbal. Podľa jeho slov bude snaha spolupracovať aj so základnými školami. „Budeme sa snažiť vytvoriť na školách také podmienky, aby tí žiaci mali záujem zostať doma. Je to o robote a ochote, aby sa tí ľudia spojili pre dobrú vec. Našou ambíciou je vytvoriť športové triedy na strednej škole. Čaká nás veľa práce, ale na to sme tu,“ dodal manažér FK Duslo Šaľa. Momentálne chystajú novú webovú stránku a veria aj v rekonštrukcii štadióna. Ten totiž spĺňa ligové parametre z deväťdesiatych rokov minulého storočia.

Štadión bližšie k ľuďom
Celodenné podujatie 15. septembra by malo byť o ľuďoch a programe pre nich. Už od 10-tej si bude môcť verejnosť pozrieť dva zápasy žiakov. Medzitým sa návštevníkom predvedú policajti, hasiči a kynológovia s ukážkami záchranárskych prác. Deti sa budú môcť povoziť na koni, vyšantiť sa na nafukovacích atrakciách a užiť si maľovanie na tvár. Celodenný program spestrí hudbou DJ. O tradičnú „cigánsku a kofolu“ sa postarajú stánky s občerstvením. Podujatie oficiálne otvorí primátor mesta Šaľa, Jozef Belický, o 15-tej hodine. Návštevníci si budú môcť pozrieť hlavný zápas medzi Šaľou a Banskou Bystricou od 16-tej. Po zápase sa na niekoľkých hostí usmeje šťastie v podobe tomboly. Možno najväčším lákadlom bude skupina Gipsy Čave. Na pódiu vystúpia po 18-tej hodine. Hudba neutíchne ani po ich odchode, pokračovať sa bude diskotékou, o ktorú sa postará opäť DJ.

Peter Gergely pôsobil niekoľko rokov v Myjave a Dubnici ako tréner, na jar tohto roka podpísal so šalianskym futbalovým klubom kontrakt na tri roky. Podľa jeho slov v roku 1997 rozbiehali v Dubnici podobný projekt ako dnes v Šali – s vlastnými odchovancami tam dokázali hrať 13 rokov prvú ligu.