Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 25.06.2019 - 09:03  //  aktualizácia: 25.06.2019 - 09:07  //  zobrazené: 1935

Exkurzia v Oponiciach

Dňa 19. 6. 2019 sa žiaci a pedagógovia našich škôl zúčastnili exkurzie v Oponiciach. Bola to odmena od mesta Šaľa pre najlepších bádateľov , ktorí sa zúčastnili projektu Štátneho archívu, pracoviska  Šaľa pod názvom „ Šaľa – moje mesto“ zameraného na historické budovy v meste.

Cieľom exkurzie bola Apponyiovská knižnica, ktorú založil okolo r. 1770 gróf A. J. Apponyi a mala pôvodne 30 000 zväzkov. Históriu knižnice a jej pohnutý osud prepletený so životnými príbehmi jej pôvodných majiteľov až po súčasnosť, návštevníkom veľmi pútavou formou priblížil zástupca Slovenskej národnej knižnice pán Peter Králik.

Pri pohľade na knižnicu, ktorá dýcha históriou, s obrovskými francúzskymi terasovými dverami, dômyselným schodiskom po obvode galérie, aby bol prístup ku všetkým knihám, vás nenapadne, že je to dielo súčasníkov. Ľudia, ktorí si vážia kultúrne hodnoty, obetovali svoj čas, remeselné zručnosti a určite aj nemalé finančné prostriedky, aby z ruiny vybudovali toto nádherné sídlo.

Žiakom sa výlet páčil a veríme, že bude motiváciou aj pre ostatných, aby sa v budúcich rokoch zapojili do projektu bádania v archívnych dokumentoch o histórii nášho mesta.

 

(text a foto: SŠÚ)