Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 12.02.2016 - 20:05  //  aktualizácia: 16.02.2016 - 08:13  //  zobrazené: 1857

Domov dôchodcov slávnostne otvorili

Vzácni hostia, prestrihnutie pásky, chlieb napečený k danej príležitosti a zápis do pamätnej knihy - Domov dôchodcov Šaľa sa otváral veľkolepo. Mestu sa jeho výstavbu podarilo dokončiť po takmer štyroch rokoch. Výstavbu zdržali rôzne komplikácie, dokonca ju na istý čas pozastavili. Investícia za približne tri milióny eur už slúži verejnosti. Prácu si tu našlo 40 ľudí na plný a čiastočný úväzok.

 

Na slávnostné otvorenie prijal pozvanie aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter, ďalej poslanec NR SR Tibor Glenda. Gratulovať prišiel aj predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky. Prítomní boli aj poslanci mesta, ktorí tiež rozhodovali o dokončení stavby a niektorí dodávatelia.

 

„Táto investícia je pre mesto významná nielen preto, že stelesňuje obrovské financie, ale aj preto, lebo napĺňa jedno zo základných poslaní verejnej správy. Postarať sa o tých, ktorí sa o seba postarať nevedia alebo nemôžu, aby obyvatelia nášho mesta a regiónu nemuseli mať obavy z jesene života,“ zhodnotil primátor Jozef Belický vo svojom slávnostnom príhovore. Primátor sa poďakoval aj tým, ktorí pomohli pri realizácii, ľuďom, ktorí tu odviedli prácu. "Chcem sa poďakovať všetkým našim zamestnancom, ktorí tu nechali skutočne aj slzy aj pot, aby dospeli k tomuto dňu", dodal. Poďakoval sa aj za dotáciu vo výške 288-tisíc, ktorú mesto Šaľa získalo na výjazdovom rokovaní Vlády SR v Nitre na jeseň minulého roka. Bez dotácie by mohlo mesto otvoriť zariadenie až v januári 2017, dovtedy by hotové zariadenie zívalo prázdnotou. „Slovensko starne. To ale nie je negatívum, práve naopak - žijeme dlhšie. Preto je nevyhnutné myslieť aj na tých, ktorí sa skôr narodili, aby sme im vytvorili dôstojnú jeseň života. Ja som veľmi povďační všetkým, ktorí sa pričinili k realizácii tohto zariadenia. Som rád, že aj Vláda SR mohla napomôcť k jeho fungovaniu,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter.

 

Pôvodné investičné náklady na výstavbu zariadenia boli podľa projektu vyčíslené na 2,4 milióna eur. Z tejto sumy tvorili fondy Európskej únie 85 percent, 10 percent bolo financovaných zo štátneho rozpočtu SR, päť percent predstavovalo spolufinancovanie mesta. Celkové náklady na projekt sa vyčíslili na približne tri milióny eur.

 

Nový domov dôchodcov s kapacitou 80 miest vznikol rekonštrukciou existujúcej stavby bývalej materskej školy s prístavbou na Nešporovej ulici. V zariadení pre seniorov vzniklo 60 lôžok, ďalších 20 je súčasťou zariadenia opatrovateľskej služby. Riaditeľka zariadenia Janka Hušvétyová eviduje k dnešnému dňu 56 žiadostí o umiestnenie. Zariadenie bude poskytovať aj ďalšie služby – sociálne, zdravotné, fyzioterapeutické, masáže či elektroliečbu. V kuchyni sa bude pripravovať približne 300 obedov nielen pre klientov zariadenia, ale aj pre Šaľanov s nepriaznivým zdravotným stavom. Domov dôchodcov, ktorý dnes funguje pri Organizácii sociálnej starostlivosti v Šali má 22 miest, zariadenie bude svoje služby poskytovať aj naďalej.

 

Nové zariadenie si bude môcť pozrieť aj verejnosť – na pondelok 15. februára je naplánovaný deň otvorených dverí. Personál zariadenia bude čakať na záujemcov od 8.00 hod. do približne 16.00 hod.

 

Tento projekt je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 10 % zo štátneho rozpočtu SR.

  • chlieb na slávnostné otvorenie Domova dôchodcov Šaľa
  • slávnostné otvorenie Domova dôchodcov Šaľa, príhovor primátora Šale Jozefa Belického
  • slávnostné otvorenie Domova dôchodcov Šaľa, príhovor ministra práce Jána Richtera
  • slávnostné otvorenie Domova dôchodcov Šaľa, vítanie chlebom a soľou
  • slávnostné otvorenie Domova dôchodcov Šaľa, zápis do Pamätnej knihy mesta Šaľa
  • slávnostné otvorenie Domova dôchodcov Šaľa, prehliadka priestorov
  • slávnostné otvorenie Domova dôchodcov Šaľa, prehliadka priestorov
  • slávnostné otvorenie Domova dôchodcov Šaľa, prehliadka priestorov
  • slávnostné otvorenie Domova dôchodcov Šaľa, príhovoru sa ujal predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky