Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 28.05.2019 - 11:33  //  aktualizácia: 28.05.2019 - 11:40  //  zobrazené: 3022

Cyklotrasu otvorili na tandemovom bicykli

Po niekoľko ročnej príprave mnohých projektov a snáh získať finančné prostriedky sa sen stal skutočnosťou. V pondelok 27. mája 2019 Šaľa slávnostne otvorila cyklotrasu, ktorá spája mesto s chemickou spoločnosťou Duslo, a. s.

Cyklotrasu prestrihnutím pásky otvoril primátor Šale Jozef Belický, generálny riaditeľ Dusla, a. s. Petr Bláha a zástupca spoločnosti, ktorá realizovala výstavbu cyklotrasy, Juraj Marko, spoločnosť Swietelsky Slovakia, s. r. o. Zlatým klincom celého otvorenia bol tandemový bicykel, na ktorom sa spoločne previezli primátor Šale a generálny riaditeľ Dusla. Novú cyklotrasu vedúcej do priemyselného areálu chemickej spoločnosti tak vyskúšali medzi prvými. ,,Keď sme teraz išli s pánom primátorom, tak naši zamestnanci išli oproti a zdravili nás. Neviem povedať či to na začiatku budú jedinci alebo desiatky zamestnancov, ale keď budú vhodné klimatické podmienky, tak verím, že tá cyklotrasa bude plná,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Duslo, a. s. Petr Bláha. K primátorovi a riaditeľovi Dusla sa následne pripojila aj viceprimátorka Šale Danica Lehocká, viceprimátor Šale Róbert Tölgyesi a svoj bicykel oprášil aj zástupca spoločnosti realizujúcej výstavbu cyklotrasy Juraj Marko. Sme veľmi radi, že na otvorenie prišlo mnoho športových nadšencov nielen na bicykloch ale aj kolobežkách a korčuliach. ,,Je to perfektné, asfalt je krásny, hladučký. Bodaj by takýchto ciest bolo viacej,“ uviedol inline korčuliar Marián Miškovič.

Dĺžka cyklotrasy je 3,43 km a prechádza cez katastrálne územia mesta Šaľa a obce Močenok. Spolufinancovaná bola z rozpočtu Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu – Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a z vlastných zdrojov mesta Šaľa v sume približne 1 187 tis. eur. Vlastné zdroje vo výške 5 percent, ktorými sa pri výstavbe má podieľať investor prevzala na seba spoločnosť Duslo, čo predstavovalo hodnotu 60 tis. eur. Túto ušetrenú sumu mohlo mesto zainvestovať do športového areálu pri Základnej škole Jozefa Murgaša.

Výstavba cyklotrasy sa začala v druhej polovici septembra 2018. Je na nej vybudovaných 216 parkovacích miest pre bicykle, dva mostíky a osvetlenie. ,,Je isté, že zamestnanci budú dennodenne využívať cyklotrasu do práce. Je to bezpečný a ekologický spôsob dopravy. Budeme pokračovať určite s ďalšími cyklotrasami, nielen do práce ale aj do okolitých obcí a aj s cyklotrasou popri Váhu. Už sa pripravujú podklady pre cyklotrasu do Diakoviec, do obce, ktorá nevyhnutne potrebuje takéto spojenie. Teraz sa snažíme získať podporu aj pre projektovú dokumentáciu na cyklotrasu medzi Vlčanmi a Šaľou,“ doplnil primátor Šale Jozef Belický.

Cez katastrálne územie nášho mesta prechádza spolu s vážskou cyklomagistrálou 14,5 km cyklotrás a všetci veríme, že toto číslo bude ďalej narastať. Zároveň sme presvedčení o tom, že cyklotrasu, ktorá spája mesto s Duslom nebudú využívať len zamestnanci spoločnosti, ale všetci obyvatelia a návštevníci mesta.

 

 

 

(dh)