Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 13.12.2018 - 12:35  //  aktualizácia: 13.12.2018 - 12:43  //  zobrazené: 983

Chcete mať čisté sídlisko?

Ak je vaša odpoveď na otázku v titulku kladná, prosíme vás o súčinnosť. Mesto síce vynakladá všetku snahu preto, aby Veča, kde sa nedávno umiestnili polopodzemné kontajnery, vyzerala pekne a moderne, zdá sa, že to nestačí. K slušnému životu potrebujeme v prvom rade disciplinovaných obyvateľov.

Garniže, police, sušiak na bielizeň, ba dokonca pletivové oplotenie – ak si myslíte, že všetky tieto predmety patria na zberný dvor, tipovali ste správne. Napriek tomu pri každom vyprázdňovaní nových kontajnerov sme na takéto „vzácnosti“ natrafili. Okrem toho, že tieto komodity do zmesového, ale ani do iného kontajnera nepatria, hrozí, že svojimi ostrými hranami prepichnú či inak poškodia vrecia kontajnerov. Je zjavné, že niektorí obyvatelia rodinných domov používajú aj „sídliskové kontajnery“ na nelegálne zbavovanie sa odpadu. Nezodpovedanou otázkou zostáva, že ak niekto prenesie pletivo z rodinného domu na sídlisko, prečo ho rovno nevezme na zberový dvor?

Večianska realita prekvapila bohužiaľ ďalšou nepríjemnou raritou. Vďaka novým kontajnerom, ktoré majú väčšie kapacity ako tie staré, sa znížil počet stojísk z pôvodných 30 na 17. Niektorí obyvatelia tak majú stojisko na doterajšom mieste, iní sa musia prejsť o pár metrov ďalej. Nie všetci si ale dali tú námahu. Smeti jednoducho položili na miesto starých stojísk, kde mohli byť ďalšie parkovacie miesta. Zostali však zatarasené množstvom vyloženého odpadu. Nateraz sú aj tieto odpady odstránené. Musíme však v tejto súvislosti upozorniť, že hliadka mestskej polície bude v okolí kontajnerových stojísk kontrolovať častejšie. Vykladanie odpadu na miesto, ktoré na to nie je určené, je totiž považované za zakladanie čiernej skládky.

Počas tohto týždňa sa z nových kontajnerov vyvážal odpad zmesový i niektoré separáty. Pri štyroch stojiskách mali smetiari vážny problém dostať sa ku kontajnerom. Zatarasené boli parkujúcimi autami. Mesto sa preto rozhodlo dočasne umiestniť zábrany pri štyroch zo 17-tich stojísk. Ak chceme mať sídlisko čisté, je potrebné sprístupniť kontajnery pre ich vyprázdnenie. Termín vývozu nie je pevne stanovený, nakoľko sa odpad vyváža podľa naplnenosti zmesového či separovaného odpadu. Dopravné značenie bude pri týchto kritických stojiskách osadené akonáhle to počasie dovolí.

Záleží nám na tom, ako naše okolie vyzerá. Preto neustále sledujeme čistotu sídlisk, ktoré niekedy nestíhame dookola upratovať. Jeden deň sa prácne a ručne vyčistia, na druhý deň vyzerajú tak isto ako pred upratovaním.

Investícia do polopodzemných kontajnerov, na ktoré sme získali aj mimorozpočtové zdroje, má za cieľ skultúrniť naše okolie. Ak sa k svojmu prostrediu, v ktorom žijeme, nepostavia aj obyvatelia trošku zodpovednejšie, nepomôžu zrejme ani „zázračné“ kontajnery. Opätovne preto prosíme obyvateľov, spojme sa za jeden cieľ: udržať si čistotu okolia na úrovni, ako sa na slušných ľudí patrí.

 

(ek)

 

  • foto zdroj: FB Šaľa Tvoje mesto
  • foto zdroj: FB Šaľa Tvoje mesto
  • foto zdroj: FB Šaľa Tvoje mesto