Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 13.12.2019 - 09:47  //  aktualizácia: 13.12.2019 - 10:25  //  zobrazené: 1490

Chceme pre Šaľanov čistú vodu

Problém so žltou a nekvalitnou vodou v našom meste neustále pretrváva. Primátor Šale Jozef Belický niekoľkokrát predniesol v dozornej rade problém ohľadne kvality vody v Šali. Po jeho intervenciách a po urgenciách samotných občanov, ktorí sa dožadujú čistej vody, pristúpila Západoslovenská vodárenská spoločnosť k technickému opatreniu, ktorým sa pokúsi vyriešiť tento problém. 

Technické opatrenie sa týka inštalácie ultrafiltračného zariadenia EUROWATER, ktoré už momentálne je nainštalované. EUROWATER ponúka široký výkonový rozsah automatických ultrafiltračných jednotiek na báze známeho štandardizovaného modulárneho systému, ktorý umožňuje navrhnúť optimálne zariadenie. Momentálne sa monitoruje účinnosť tohto zariadenia pre čistenie vody v Šali a v Galante. Monitorovanie má prebiehať do 23. decembra 2019, pričom dvakrát denne sa berie vzorka, či toto zariadenie je schopné túto vodu vyčistiť. Ak sa to osvedčí, tak budú takéto zariadenia nainštalované na kompletné rozvody vody v pôsobnosti odštepného závodu Galanta so sídlom v Šali.

Problém s vodou sa mesto neustále snaží intenzívne riešiť v spolupráci s vodárenskou spoločnosťou. Vodárenská spoločnosť vykonala na zníženie zákalu v mestách Galanta a Šaľa niekoľko činností. Z rokovaní vyplynuli požiadavky ohľadne zamerania vybraných prvkov (potrubí, šácht, hydrantov) podľa skutočnosti, zmapovala požadované údaje do programu Lids za mestá Šaľa a Galanta, pripravila požadované údaje o odbere za vybrané časové obdobie, pripravila návrh zmluvy o vypracovaní matematického modelu tlakových a rýchlostných pomerov v rozvodnej sieti verejného vodovodu pre mestá Šaľa a Galanta a vykonáva overenie modelovej ultrafiltračnej jednotky pre získanie predprojektových údajov pre mestá Šaľa a Galanta.

Pevne veríme, že sa nové zariadenie osvedčí a Šaľania sa tak dočkajú konečne kvalitnej a čistej vody.

(DH)