Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 02.09.2020 - 12:53  //  aktualizácia: 02.09.2020 - 12:57  //  zobrazené: 1348

MŠK DAC Dunajská Streda – Slovan Duslo Šaľa 24:24 (12:11)

V otváracom dueli nového ročníka Mol ligy cestovali zverenkyne trénera Pčolu na palubovku Dunajskej Stredy, ktorá „šokovala“ hádzanárskych odborníkov a verejnosť pred štartom nového ročníka super prestupmi. Hráčsky káder DAC – u sa rozrástol o slovenské reprezentantky Pastorkovú (Veselí n/M), Réku Bízikovú ((Sport KTF Érd – Maďarsko) a brankárku Oguntoye (Debrecín), z rakúskeho HYPO prišla maďarská hračka Beatrix Élöová a ak k tomu prirátame najlepšiu hráčku Slovenska za rok 2019 Moniku Rajnohovú,  najlepšiu strelkyňu minulého ročníka MOL ligy Boglárku Bízikovú (188 gólov), a ďalšie kvalitné hráčky bolo jasné, že do ligového peletónu pribudol konkurent, ktorý bude myslieť na najvyššie méty v súťaži (poznámka: viď prehlásenia funkcionárov DAC a niektorých odborníkov v médiách pred štartom nového ročníka MOL ligy) a nový tréner Viktor Debre (Maďarsko) bude mať z čoho vyberať. Je dobré, že v šlágri kola na tieto vyhlásenia naše dievčatá nereflektovali a dobrým výkonom tieto prognózy ihneď v zárodku pribrzdili.

Napriek tomu, že štart do juhoslovenského derby mal lepší DAC, keď  viedol v úvode 4:1, naše dievčatá dokázali rýchlo vyrovnať (5:5) a v priebehu prvého dejstva dobrou defenzívou nedovolili súperovi gólovo odskočiť. Po obrátke sa dostala Šaľa do dvoj gólového vedenia 15:17 a viedla aj v závere derby, ale domáci favorit predsa len dokázal vyrovnať. Škoda, že v závere naše hráčky nepremenili sedem metrový hod a v priebehu zápasu nedokázali ustrážiť najstaršiu hráčku na palubovke krídlo Juhosovú, ktorá bola so 7 gólmi aj najlepšou strelkyňou zápasu. Napriek tomu si však Šaľa vezie zo Žitného ostrova prvý MOL ligový bod. Akú bude mať hodnotu ukáže až ďalší priebeh súťaže (poznámka: k duelu sa vrátime podrobnejšie v Ligovom kaleidoskope). 

R: Haščík – Oťapka; 450 divákov; pokutové hody: 1/0 – 4/3; vylúčení: 4:2. 

MŠK DAC: Oguntoye, Olláhová, Bundová – Pastorková 4, Demeterová, Straková 1, Réka Bíziková 2, Juhosová 7, Pénzesová, Boglárka Bíziková 2, Rajnohová 3, Bugárová 2, Ellöová 3, Lelkes, Mészárosová, Olléová. Tréner: Viktor Dembre, asistent:  Silvia Prikrelová.

DUSLO: Furgaláková, Novotná – Takáčová, Rácková,  A. Obstová, Špendlová, B. Königová 5, Pócsiková 5, Ščípová,  Matušincová 5,  Ušiaková 3, Tulipánová 1, Vargová, Némethová 4, Tisajová,  Varjássiová 1. Tréner:  Peter Pčola, asistent:  Andrea Šalatová. 

Ďalšie výsledky 1. kola MOL ligy: Hodonín – Písek 22:32; Poruba- Olomouc 22:21; Zlín – Most 25:40; zápas Michalovce – Prešov sa bude dohrávať; nováčik HC Plzeň a Slávia Praha mali v tomto kole voľno.

Program: sobota 5. 9. 2020 o 18.00 hod. Slovan Duslo Šaľa – Sokol Poruba.
JOZEF SKLENÁR

+ + +

V Slovenskom pohári striebro

Podľa očakávaného scenára sa skončil záverečný turnaj Slovenského pohára žien, ktorého dejiskom bola jedna z bývalých mužských hádzanárskych bášt Bardejov a ktorý sa mal odohrať už pred piatimi mesiacmi, ale zo známych príčin (pandémia – COVID 19) sa uskutočnil až tento víkend. Podľa pôvodného vyžrebovania sa v semifinále stretli v Bardejovskej športovej hale dvojice Michalovce – Bánovce n/B a Šaľa – Prešov. Predpoklady odborníkov, že sa zopakuje finále z roku 2019, keď sa v záverečnom súboji stretli Michalovce so Šaľou sa naplnili do poslednej bodky.   

Výsledky semifinále:

Obhajca pohára mal v semifinále výbornú príležitosť na kvalitnú rozcvičku, čo sa mu aj podarilo. So sedmičkou legionárok v zostave si poľahky poradil s bývalým, účastníkom MOL ligy Bánovcami n/B, ktoré pricestovali na východ republiky iba s 10 hráčkami a proti favoritovi tak nemali vôbec šancu na úspech.

Slovan Duslo Šaľa – ŠŠK Prešov 27:20 (14:8)
R: Mandák - M. Rudinský, 100 divákov, Pok. hody: 2/2 – 6/4, vylúčené: 6 – 5.

DUSLO: Furgaláková, Novotná – Takáčová 2, Rácková,  A. Obstová 5, Špendlová, B. Königová 2, Pócsiková 5/1, Ščípová 1,  Matušincová 4,  Ušiaková, Tulipánová 2, J. Vargová 1, Némethová 5/1, Varjássiová. Tréner:  Peter Pčola, asistent:  Andrea Šalatová. 
ŠŠK najviac gólov: M. Vargová 6/4, Dvorščáková 4, Ratvajská a Holubová po 3 góly,.... Tréner: Maroš Vikartovský.

Zverenkyne trénera Pčolu  rozhodli o svojom postupe do finále už v prvom dejstve, keď hneď v úvode išli do rýchleho vedenia (1:5, 4:10, 6:14). Po obrátke síce zástupca Šariša v jednom momente stiahol vedenie chemičiek na rozdiel troch gólov (14:17), ale následná sedem gólová šnúra, na ktorú odpovedal súper iba jedným gólovým zásahom znamenal 9 gólový náskok (15:24) a rozhodnutie o jednoznačnom postupe Dusla do finále. V krátkom časovom slede (poznámka: predtým na turnaji v Olomouci) dosiahlo Duslo dve hladké víťazstva nad Prešovom, čo je prísľubom pred ďalšími súbojmi v MOL lige. 

Druhý semifinálový duel: Iuventa Michalovce – Sokol Bánovce n/B 36:17 (21:19)

IUVENTA najviac gólov: Trúnková 6, Trifunovič a Čorovič po 4,....
SOKOL najviac gólov:  Galková 5/3, Ráciková 4, Šipláková 3,...

+ + +

Finále Slovenského pohára:  Iuventa Michalovce – Slovan Duslo Šaľa 31:27 (14:11) 

R: Brunovský – Čanda, 200 divákov. Pok. hody: 3/2 – 3/2, vylúčené: 4 - 3.

IUVENTA góly: Štefaníková 8, Popovcová 6, Trúnková 7, Bajčiová 3, Klučková 3/2, Holejová 3. Tréner: Peter Dávid.
DUSLO: Furgaláková, Novotná – Takáčová 1, Rácková 2,  A. Obstová, Špendlová, B. Königová 7, Pócsiková 2, Ščípová,  Matušincová 6/2,  Ušiaková 1, Tulipánová 3, J. Vargová 2, Némethová 3, Varjássiová. Tréner:  Peter Pčola, asistent:  Andrea Šalatová. 

V repríze minulého ročníka Slovenského pohára sa stretli dva naj úspešnejšie kolektívy z tejto jedinej súťaže, ktorá sa ako jediná v minulom ročníku MOL dohrala (poznámka: zostávajúce súťaže: základná časť MOL ligy ročník 2019/2020 a ani nadstavbové play – off v oboch republikách sa nedohrali).
Legionárkami prešpikovaný káder Iuventy (poznámka: nechýbajú v ňom hráčky z Balkánu, Ruska, Ukrajiny,..), ktorý v priebehu roka po ex šalianke Klučkovej posilnila z Prešova aj ôsma najlepšia strelkyňa MOL ligy Popovcová (126 gólov) bol favoritom, ale lepší vstup mala do zápasu Šaľa, keď viedla 0:2, 3:4 a Iuventa sa dostala do po prvý krát vedenia až v polovičke polčasu po góle Bajčiovej (6:5) a 1 – 3 gólové vedenie si vďaka výbornej brankárke Jablonskej, neudržateľnej iba 19. ročnej Štefaníkovej na krídle, ktorá strelila v zápase 8 gólov  (poznámka: pred rokom hrali vo finále SP taktiež Michalovce – Šaľa (30:22) a Štefaníková v ňom vyšla strelecky naprázdno) a viacerým nepremeneným tutovkám našich hráčok udržala až do prestávky.   

Po obrátke sa Šaľa snažila stiahnuť náskok Iuventy, čo sa jej aj viac krát podarilo (17:15, 18:17, 19:18). V 44. minúte prišlo na palubovke k paradoxnej situácii, keď za stavu 18:17 strela Popovcovej vyletela zo šibenice do poľa. Arbitri gól neuznali, ale svoj verdikt po konzultácii so stolíkom a delegovanými osobami zmenili a Iuventa viedla 19:17. O tom, že gól v skutočnosti bol mohli posúdiť aj televízni priaznivci ženskej hádzanej a potvrdil ho aj náš tréner Peter Pčola. Jeho fair play gesto ocenil nielen súper, diváci, ale aj supervízor stretnutia predseda komisie rozhodcov a delegátov SZH Ján Rudinský. Naše dievčatá bojovali,  dokázali ešte vyrovnať na 20:20. Desať minút pred koncom ešte znížili na rozdiel gólu 23:22, ale oslabené o Tisajovú a reprezentantku Trepáčovú, ako aj s tromi ťažkými súbojmi v priebehu 4 dní v nohách, im  už nezostali sily na vyrovnanie v kvalitnom finálovom dueli. Napriek tomu, že Iuventa vyhrala a vyrovnala sa našim dievčatám v počte prvenstiev v doterajších 42. ročníkoch (poznámka: Šaľa a Michalovce vyhrali Slovenský pohár po 11 krát, päť prvenstiev vybojoval Štart Bratislava a štyri krát zdvihli nad hlavu pohár hádzanárky Partizánskeho. Z Nitrianskeho regiónu sa ešte mohli 3 x hrdiť prvenstvom Topoľníky a 2 x Plastika Nitra) šalianske dievčatá výkonom v nedeľu  ukázali, že dokážu zohrať aj s jednoznačným favoritom vyrovnaný zápas.           

Tréner Peter Pčola: “ Mali sme za sebou tretí náročný zápas zo záveru týždňa. Dobrý vstup do zápasu sme podčiarkli aj dobrou obrannou činnosťou. Škoda však nepremenených viacerých vypracovaných gólových príležitostí. Prílišná nervozita im zväzovala ruky. Viac krát sme stiahli náskok súpera, podarilo sa nám aj v záverečnej štvrťhodine vyrovnať, škoda že sme stretnutie nedotiahli do úspešného konca. Dievčatám ďakujem za reprezentáciu, na druhej strane mi ich je ľúto, nakoľko  vydali vo finále zo seba všetko.“   
JOZEF SKLENÁR