Domov   >  Kultúra
publikované: 23.10.2020 - 07:38  //  aktualizácia: 23.10.2020 - 07:39  //  zobrazené: 2176

Cena Jána Johanidesa 2020

V roku 2010 sa zrodila spolupráca Mesta Šaľa, Literárneho informačného centra v Bratislave a Mestskej knižnice Jána Johanidesa a vznikla literárna súťaž na počesť spisovateľa Jána Johanidesa, ktorý značnú časť svojho tvorivého života prežil práve v meste Šaľa. Cena sa vyhlasuje každé dva roky, pričom odborná porota z radov tých najpovolanejších, vyhodnocuje tvorbu slovenských autorov uplynulých dvoch rokov.

V roku 2020 sa teda Cena udeľovala piaty krát, tentokrát podujatie prebehlo trochu neštandardným spôsobom za prísnych hygienických opatrení, bez publika a zaznamenávané prostredníctvom online prenosu. Laureátom boli ceny odovzdané v budove Novej Cvernovky v Bratislave dňa 21.10.2020 o 18,00 hod.

Ocenená bola v hlavnej kategórii kniha Zvon Juraja Bindzára in memoriam, za ktorého prišli prevziať cenu manželka a dcéra. V kategórii autor do 35 rokov si ocenenie odniesla Alena Sabuchová za knihu Šeptuchy.

Juraj Bindzár bol dramatik, scenárista, režisér, prozaik, publicista, básnik a pesničkár. Pôsobil v divadlách v Nitre a v Banskej Bystrici, na Novej scéne v Bratislave a v Čs. televízii v Bratislave. Ako divadelný tvorca písal hry adresované najmä detskému divákovi. V zrelom veku debutoval ako básnik a prozaik. Jeho posledným románom sa stal práve ocenený Zvon, vidiecky román so zlým koncom (2018). Tri Bindzárove romány sa dostali do finále súťaže Anasoft litera: Bez dúhy v roku 2012, Mlčky a krátko (2017) a Zvon (2019).

Alena Sabuchová je autorka a scenáristka s intenzívnym vzťahom k príbehom, výtvarnému umeniu. Za všetkým je ochotná dlho kráčať, niekedy aj bežať. Vyštudovala filmovú a televíznu scenáristiku a dramaturgiu na VŠMU v Bratislave. Za svoj literárny debut Zadné izby získala Cenu Ivana Kraska aj Cenu Nadácie Tatra banky v kategórii Mladý tvorca. Vďaka svojej v poradí druhej knihe s názvom Šeptuchy, za ktorú si odniesla Cenu Jána Johanidesa si nesmierne obľúbila Podlasie – kraj, ktorý by nikto nevymyslel.

Celé podujatie sa uskutočnilo odvysielalo online vďaka podpore z Fondu na podporu umenia.

  • Alena Sabuchová
  • Juraj Bindzár