Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 24.05.2016 - 15:41  //  aktualizácia: 26.05.2016 - 11:04  //  zobrazené: 4393

Bobor žije aj v šalianskych vodách Váhu

Videli ste naživo v prírode bobra? Ak nie, teraz máte možnosť v šalianskych vodách Váhu. Bobor je vraj túto sezónu celkom slušne rozmnožený. Ak sa prejdete popri toku rieky v smere do Dlhej nad Váhom, zaisto narazíte na obhryzené stromy. To je signál, že nie ste ďaleko.

Bobor je najväčší hlodavec na našom kontinente a u nás je chránený. Už v uplynulých rokoch rybári zaregistrovali výskyt bobra neďaleko Trnovca nad Váhom.  Rieka Váh v Šali a okolí nám dáva jedinečnú možnosť toto krásne zviera vidieť v jeho prirodzenom prostredí.

Mám osobnú skúsenosť. Minulý víkend sme s priateľmi a deťmi trávili čas pri vode. V jednej zo zátok, ktoré sú medzi Večou a Dlhou nad Váhom plával skutočný bobor. Neveril som, kým so ho nevidel na vlastné oči. Zapôsobil na mňa. Fakt zážitok. Ak máte trpezlivosť a dokážete vnímať majestátnu rieku, ktorá neraz prináša fascinujúce prekvapenia, vyplatí sa vám to. Video, ktoré je v prílohe nasnímal kamarát Pavol Farkaš, pokojne sa pokochajte. No verte, že vidieť bobra naživo je oveľa väčší zážitok. A nielen pre deti. Pravdepodobnosť, že bobra pri Váhu stretnete túto sezónu, je pre jeho reprodukčné schopnosti o čosi vyššia.

 

Text, foto: Miro Demín

video: Pavol Farkaš


Ak chcete vedieť viac:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Bobor_eur%C3%B3psky

  • https://www.youtube.com/watch?v=DWydcN3qms8

Prílohy

bobor šalský

(wmv - 14.95 MB)