Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 25.08.2015 - 08:46  //  aktualizácia: 26.08.2015 - 18:50  //  zobrazené: 1512

Ani poľské slávnosti neboli bez Šale

Ani poľské slávnosti neboli bez Šale

 

Aj uplynulý víkend sa niesol v znamení partnerstva. Delegácia zo Šale navštívila partnerské mesto v Poľsku, Końskie. Na trojdňové oslavy „Dni Końskie“ sa vybrali zástupcovia Šale už v piatok.

Primátora Šale, Jozefa Belického pozval primátor mesta Końskie, Krzysztof Obratański, aj na prehliadku nemocnice v meste. Jozef Belický opísal nemocnicu ako jednu z najmodernejších. Primátor poľského mesta netajil radosť z toho, že na zriadenie nových operačných sál sa nemocnici podarilo získať eurofondy.

Sobota patrila kultúrnym programom. V rámci nich sa predviedli mladí i starší. Zo Šale vystúpili členovia Denného centra seniorov, vitálni páni, Ondrej Maťko a Jaroslav Hambalko sú známi aj ako Duo seniors. Šaľu reprezentovali aj dvaja mladí umelci pod vedením Rity Záležákovej. Poľskému publiku zaspieval známy mladý talent František Kozma so Sevim Nagyovou.

Spolupráca medzi partnerskými mestami naozaj funguje – svedčí o tom aj program počas „Dni Końskie“. Okrem šalianskych hudobníkov sa na pódiu vystriedali aj umelci z partnerských miest. Vystúpenie mala aj skupina z maďarského Orosláňu a umelci z ukrajinského Mogyľov Podoľskij. Počas predchádzajúceho víkendu navštívili predstavitelia Šale dve partnerské mestá – zúčastnili sa na mestských oslavách v českom Telči a maďarskom Orosláni. Šaľu navštívili zástupcovia spomínaných miest počas Jarmoku tradičných remesiel v júni.