Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 23.09.2022 - 13:13  //  aktualizácia: 23.09.2022 - 14:12  //  zobrazené: 728

Aj šalianski slabozrakí sa zapájajú do Bielej pastelky

Šalianska organizácia Únie nevidiacich a slabozrakých má 120 členov. Našťastie, nikto z nich nie je úplne nevidiaci. V utorok sa zišli, aby oficiálne odštartovali tohtoročnú zbierku Bielu pastelku. Verejná zbierka v uliciach Slovenska sa konala v piatok 23. septembra.

„Každým rokom sa rozrastáme. Máme 120 členov, ale zase máme prihlásených 15 nových. V rámci kraja patríme medzi špičkovú organizáciu,“ pýši sa predseda ZO Únia nevidiacich a slabozrakých Šaľa Alojz Ricker. V utorok popoludní sa zišli členovia organizácie z nášho okresu, aby odštartovali tohtoročnú zbierku. Zbierka sa koná 21.-krát. Zo začiatku vraj ľudia vnímali zbierku skôr negatívne, postupne sa nálada zmenila – a to aj vďaka osvete, ktorú robia členovia šalianskej základne únie. „Prežívajúc hendikep, ktorý nosíte so sebou, vyvíjate skvelú činnosť. Biela pastelka je jedna z mála príležitostí, ako získať nejaké finančné zdroje. Táto doba, žiaľ, nepraje tomu, aby sa ľudia delili o peniaze. Napriek tomu verím, že súcit a pocit súdržnosti tu v ľuďoch zostal a že sa ukáže aj pri vašej zbierke,“ prihovoril sa im primátor Šale Jozef Belický. Zbierka je v tomto roku zameraná na podporu ľudí s hendikepom, ktorí potrebujú pomocné programy, napríklad hovoriace počítače alebo vodiaceho psa. „Napríklad vycvičenie psa pre nevidiaceho stojí približne 20-tisíc eur, ale poisťovňa preplatí len asi 8-tisíc eur,“ vysvetľuje šaliansky predseda Alojz Ricker. Na stretnutí vyzdvihli aj Veroniku Kružlicovú z Červeného kríža, ktorá desiatky rokov nezištne pomáha napríklad pri organizovaní darovania krvy. 

Časť z výťažku putuje do centrály únie, ďalšia časť zostáva pre členov domácej organizácie. Aj z týchto financií sa im darí organizovať program pre členov. „Spája vás to, že môžete povedať tomu druhému o svojich problémoch a ten druhý ich má podobné. Už vtedy vám odľahne, že nie ste v tom sami. To je zmysel takýchto združení. Okrem toho sa viete potešiť – máte športové, kultúrne aktivity, chodíte relaxovať. Ste tak pozitívne naladení, že môžete byť pre nás ostatných inšpiráciou,“ prihováral sa im primátor. Tajomníčka, pani Sonička s úsmevom dodala, že väčšina takýchto družení má problém naplniť autobus, keď sa organizuje výlet. V Šali je opačný problém - autobus je stále plný a majú viacerých náhradníkov.

Piatková zbierka sa koná pred mestským úradom. Dobrosrdečných okoloidúcich vítajú tri milé a usmiate dámy z únie. Kto prispeje, dostane symbolický dar v podobe bielej pastelky a pohľadnice. „V tomto roku je to slabšie, ale máme aj jedného pána, ktorý pravidelne, každý rok prispeje, lebo mal pani manželku nevidiacu a vie, aké to je ťažké,“ hovorí pani Rickerová. S pokladničkou s označením Biela pastelka chodili v uliciach mesta aj študenti Strednej odbornej školy v Šali.

 

(ek)