Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 23.11.2018 - 11:42  //  aktualizácia: 23.11.2018 - 15:46  //  zobrazené: 1691

Aj podnikatelia zlepšujú život v meste

V Šali sa stretlo viac ako 160 ľudí, ktorí tiež priložili ruku k tomu, aby sa v našom meste žilo lepšie, kvalitnejšie. Tohtoročné Spoločenské stretnutie predstaviteľov samosprávy s podnikateľmi, zástupcami štátnej správy a spoločenských organizácií bolo o to výnimočnejšie, že hostiteľmi boli dvaja. Mesto Šaľa a spoločnosť Duslo, a.s.

„Je neodškriepiteľné, že bez podnikateľov, ktorí tu dnes sú, by život v meste – či už spoločenský, kultúrny alebo sociálny, bol o poznanie chudobnejší. Takéto stretnutie organizujeme preto, lebo počas roka sa stretávame výlučne pracovne. Niet času na to, aby sme sa naozaj aj poďakovali týmto ľuďom,“ povedal primátor Šale Jozef Belický. Dôvod, prečo mesto a spoločnosť Duslo organizovalo stretnutie spoločne, je jednoduchý. „Sme si veľmi dobre vedomí našej spoločenskej zodpovednosti. Nie len že zamestnávame obyvateľov mesta a chceme poskytnúť lepšie pracovné prostredie, ale sme sa rozhodli tú našu spoluprácu – ktorá historicky nebola najlepšia, zásadne zmeniť. Považujem sa za duchovného otca tohto stretnutia,“ vyjadril sa generálny riaditeľ Duslo, a. s. Petr Bláha.

Spoločnosť Duslo v tomto roku podporila okrem športových klubov aj kultúrno-spoločenský život v meste. Najvýznamnejšie sa pričinila o vybudovanie cyklotrasy. Podporila jej výstavbu sumou 60-tisíc eur, ktoré by malo zaplatiť mesto v rámci spolufinancovania projektu. Z ušetrených peňazí vznikla bežecká dráha v areáli ZŠ J. Murgaša. Na stretnutie prišiel aj zástupca rakúskej spoločnosti Swietelsky, ktorá realizovala rekonštrukciu cesty na Hornej ulici a tiež výstavbu cyklotrasy. „V zahraničí sú takéto stretnutia veľmi vítané a časté. Čo sa týka Slovenska, otvárame sa trhu. Aj preto som prišiel. Je našou veľkou snahou, aby sme sa podieľali na rozvoji tohto regiónu aj my, naša spoločnosť,“ uviedol Juraj Marko. Zmysel v takýchto stretnutiach vidí aj Štefan Bartošovič, konateľ šalianskej spoločnosti ProCs. So svojou spoločnosťou je známy podporou rôznych športových či kultúrno-spoločenských podujatí. Stále však vidí priestor na významnejšiu podporu miestnych projektov. „Každý sa musí podeliť s tým profitom, čo vytvorí. Keď všetci k tomu takto nepristúpia a chcú si nechať len pre seba to, čo vytvoria, tak sa to nepodarí. Tá masa podnikateľov, ktorá tu je, by vedela prispieť väčšou mierou, keby pre každého platil tento princíp,“ zhodnotil otvorene Štefan Bartošovič. V Šali zanecháva svoje pozitívne stopy v rozvoji aj nejedna galantská spoločnosť. Na čele jednej stojí konateľ Zoltán Horváth, ktorý tvrdí, že Galanta má čo závidieť Šaľanom. „Závidím spoluprácu medzi samosprávou a podnikateľmi v Šali. Bohužiaľ, na takejto úrovni, na akej to funguje v Šali, to v Galante prestalo fungovať. Som z toho smutný. Galanta trošku zaspala, Šaľa naozaj kvitne,“ porovnal Horváth. Zároveň dodáva, že veľkou výhodou Šale je aj prítomnosť Dusla v regióne, kde pracujú najmä Šaľania a ľudia z blízkeho okolia.

Duslo sa rozhodlo pri tejto príležitosti oceniť tri subjekty. Miroslava Wöllnera a spoločnosť Menert, Štefana Bartošoviča a spoločnosť ProCs a mesto Šaľa na čele s primátorom Jozefom Belickým.

Prítomní si pozreli približne 15-minútovú videoprezentáciu o tom, čo sa za posledný rok v Šali zmenilo k lepšiemu, čo sa podarilo vylepšiť, zmodernizovať. Pozrieť si ju môžete aj vy:

 

(ek, foto: Juraj Kovács)