Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 24.12.2018 - 12:00  //  aktualizácia: 28.12.2018 - 10:11  //  zobrazené: 1962

Aj ľudia bez domova majú Vianoce

Každý klient má svoj príbeh. Väčšinou smutný, niektorí i nespravodlivý. Našťastie sa v Šali nájde dostatok dobrých ľudí, aby ľuďom bez strechy nad hlavou pomohli skrášliť Vianoce. Klientov v Krízovom centre v Šali je 30.

73-ročná pani Tokošová sa dostala na ulicu nie z vlastnej viny. V krízovom centre prežíva druhé Vianoce. Hovorí, že tie prvé boli pekné, určite lepšie ako na ulici. No slzám sa neubránila, keď nám rozprávala o svojom živote. "Keď partner zomrel, musela som odísť z bytu. Nikoho nemám. Ubytovňa bola pre mňa drahá, tak som prišla sem. Je mi ťažko na srdci," priznáva. "Darčeky pre svojho dvojročného syna už mám a čakám, ako to tu tie Vianoce teda prvýkrát prežijem. Ale sú tu dobrí, milí ľudia, som spokojný," zveril sa pán Hučko. 

O to, aby všetko dobre dopadlo, aby sa vianočný večierok vydaril, sa stará už dva roky duša zariadenia – personál. Kus svojho srdca tu denne necháva pani Lenka Rečková. S príbehmi a ľuďmi doslova žije. "Snažíme sa tým ľudom dať to, o čo boli v živote ukrátení. Tí ľudia niekedy padnú na úplne dno a my sme tu preto, aby sme im pomohli postaviť sa na nohy a kráčať ďalej. Verím tomu, že nás za to majú radi. To je to pekné, prečo sa oplatí túto prácu robiť," hovorí so slzami v očiach pani Lenka. 

Samozrejme by to nešlo bez pomoci dobrých ľudí. Minulý rok k bohatému stolu prispelo mnoho ľudí, miestni podnikatelia, ale i obyvatelia priniesli niekoľko tašiek dobrôt. Na stoloch nechýbali pravé domáce koláčiky, od Šaľanov. Už týždeň pred Vianocami im na dvere zaklopal obyvateľ a priniesol nákup v hodnote 80 eur. A nebol jediný. Obsah tašiek dojato chystali pod stromček klienti zariadenia. K štedrosti prispieva pravidelne aj Tesco. Tentokrát sa riaditeľ šalianskeho obchodu Maroš Fuska postaral o chutné ovocie. Osobne priniesol niekoľko debničiek. „Celá naša spoločnosť sa stavia ku komunitám veľmi zodpovedne. Na toto centrum sme narazili pred dvoma rokmi cez jedného bezdomovca, ktorý zvykol stáť pred Tescom. Vybavili sme mu tu ubytovanie a vtedy začala naša spolupráca,“ opisuje riaditeľ šalianskeho Tesca. Obchod každodenne pomáha s potravinami aj šalianskemu domovu dôchodcov. Nie je to jediná štedrá súkromná spoločnosť v meste.

"V spolupráci s personálom sa snažíme uniesť všetko, čo k týmto sviatkom patria. V uplynulých dňoch sme mali plnú hlavu toho, ako zabezpečiť všetko, čo k Vianociam patrí. Chvála Bohu, máme toho, kto nám polievku navarí. Polievky navarí reštaurácia Domino, ktorá celoročne s reštauráciou Lukas sponzorsky dodávajú polievky. Zaplatí to spoločnosť Menert. Nealko zabezpečí veľkosklad Patrika Polláka. Katolícka jednota nám prinesie oblátky a k štedrosti štedrovečerného stola prispievajú aj Šaľania. Nemusíme ich vôbec vyzývať a darčeky sa nám zhromažďujú už pár dní pred Vianocami. Veľmi pekne ďakujeme," dodáva riaditeľ zariadenia Peter Gomboš.

Štedrý večer, ktorý sa tak trocha predčasne konal v centre v piatok, 21. decembra, obohatili svojim malým milým vystúpením detičky z Materskej školy 8. mája v Šali. Ich spolupráca sa týmto nekončí. "Každoročne v septembri-októbri začneme zbierať šatstvo pre dospelých a raz za rok im to šatstvo prídeme odovzdať. Samozrejme detičkám priblížime túto problematiku, aby porozumeli tomu, že je to na dobrú vec. Aj dnes sa nám pdoarilo odovzdať prvý balík oblečenia," hovorí s láskou v hlase riaditeľka MŠ 8. mája Žaneta Gužíková. 

 

(ek)