Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 03.12.2014 - 11:30  //  aktualizácia: 03.12.2014 - 11:39  //  zobrazené: 1396

09/2014 zasadnutie komisie školstva

číslo: 09/2014  |  dátum konania: 03.12.2014

Zápisnica    
zo zasadnutia Komisie školstva pri MsZ
 zo dňa 28. 10. 2014 v MsÚ v Šali

Prítomných členov KŠ a primátora mesta Šaľa, Martina Alföldiho, privítala a rokovanie otvorila predsedníčka komisie, Ing. Helena Psotová. Úvodom skonštatovala, že komisia je uznášaniaschopná. K predloženému programu neboli vznesené žiadne pripomienky. Členom komisie bola doručená pozvánka a pracovné materiály elektronicky.

Program zasadnutia:
1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
3. Základné štatistické údaje – dochádzajúci žiaci
4. Aktuálne informácie
5. Záver

K bodu 2  Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia

Uznesenie č.2/8/2014: Prítomní členovia KŠ súhlasili so zriadením uvedenej súkromnej materskej školy.
Plnenie: Zriaďovateľ súkromnej MŠ doplnil potrebnú dokumentáciu – mesto súhlasí so zriadením MŠ.

Uznesenie č.3/8/2014: Členovia KŠ odporúčajú doložiť správu zo psychologického a špeciálnopedagogického vyšetrenia so záverečnou diagnózou potvrdenia autistického spektra u dieťaťa.
Plnenie: Zákonní zástupcovia dieťaťa nedoložili správu z požadovaného psychologického a špeciálnopedagogického vyšetrenia, ale Mgr. Ivana Takáčová zaslala opätovnú žiadosť o zriadenie špeciálnej triedy MŠ pre deti s autizmom, ktorú doplnila o 1 dieťa s trvalým bydliskom z Močenku s diagnózou Rettov syndróm. Predsedníčka KŠ prisľúbila rokovať ohľadom možnosti zriadenia uvedenej triedy s vedúcim odboru školstva Okresného úradu Nitra.

K bodu 3 Základné štatistické údaje – dochádzajúci žiaci
Členovia dostali k dispozícii elektronicky spracované tabuľky s počtom dochádzajúcich žiakov v školskom roku 2014/15:
• počet dochádzajúcich detí do mestských MŠ - 74 detí z okolitých obcí a 34 detí z Veče
• žiaci v ZŠ z obcí - celkový počet dochádzajúcich žiakov je 385 /z toho najviac z Kráľovej n/Váhom - 77 žiakov, z Diakoviec 68 a z Trnovca nad Váhom 62/
• na základe porovnávacej tabuľky môžeme skonštatovať stúpajúcu tendenciu /v porovnaní s minulým školským rokom je to viac o 29 žiakov/, čo svedčí aj o kvalitnej úrovni výchovno-vzdelávacieho procesu v mestských školách

Uznesenie č.1/9/2014: KŠ berie na vedomie.
Za: 9    Proti: 0  Zdržal sa: 0

K bodu 4 Aktuálne informácie
Ing. Psotová vyjadrila poďakovanie vedúcemu SŠÚ a tajomníkovi KŠ, PaedDr. Vrbovskému, za jeho dlhoročnú profesionálnu prácu, ktorú odviedol v oblasti školstva. Skonštatovala, že rokovania jednotlivých zasadnutí KŠ boli kvalitne pripravené a účasť členov na nich vždy vysoká.
Primátor mesta uviedol, že na pracovnú pozíciu vedúceho Spoločného školského úradu bude vyhlásené výberové konanie. Podľa podpredsedu KŠ, Mgr. Morávka, by mal mať vedúci SŠÚ pedagogické vzdelanie a mal by byť prijatý na plný pracovný úväzok.

ZŠ Bernolákova – žiadosť o zníženie príspevku zákonného zástupcu žiaka určeného na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou ŠKD  /navrhujú upraviť z určených 7 Eur na 4 Eur/ - V zmysle schváleného Všeobecne záväzného nariadenia mesta Šaľa č. 09/2014, ktorým sa mení a dopĺňa Všeobecne záväzné nariadenie mesta Šaľa č. 6/2008  - § 4 odsek (1) znie: Na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou školského klubu detí prispieva zákonný zástupca žiaka mesačne na jedného žiaka sumou 7 eur. Podľa § 4 odsek (2) riaditeľ základnej školy môže rozhodnúť o znížení alebo odpustení príspevku podľa ods. (1), ak zákonný zástupca o to písomne požiada riaditeľa školy a predloží mu doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi.

Mesto Šaľa ako zriaďovateľ do 16.10.2014 požiadal Okresný úrad - odbor školstva Nitra formou dohodovacieho konania o poskytnutie finančných prostriedkov na mimoriadne odmeny zamestnancov škôl z dôvodu zlepšenia finančnej situácie /iba prenesené kompetencie - pedagogickí, odborní i nepedagogickí zamestnanci/, nápočet finančných prostriedkov vychádza z evidenčného počtu zamestnancov k 30.9.2014 v štatistickom výkaze Škol 1-04 a finančné prostriedky budú účelovo určené a vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac október 2014 formou mimoriadnej odmeny.

V októbri  v rámci projektu Comenius ped. zam. i žiaci ZŠ Ľ. Štúra  absolvovali 11-dňový výmenný pobyt v Turecku v meste Ordu, kde reprezentovali naše mesto, stretli sa s guvernérom provincie a primátormi mestských častí, vystupovali na konferenciách a besedách za prítomnosti médií, navštívili i viaceré inštitúcie.

Metodický deň pre učiteľov chémie sa uskutočnil 07. 10. 2014 v Spojenej škole v Šali, Nivy 2, ktorý organizovala Ing. Aneta Šebeňová,  /učiteľka chémie v Základnej škole Ľ. Štúra v Šali/.

V rámci Dní Pázmánya ZŠ s MŠ P. Pázmánya s VJM vyhlásila výtvarnú súťaž pre mestské ZŠ a slávnostne otvorili Galériu za prítomnosti primátora mesta a pozvaných hostí. Priestory galérie škola ponúka aj pre širokú verejnosť.

Dňa 28.10.2014 sa uskutočnilo pracovné stretnutie začínajúcich /v okrese Šaľa 18/ a uvádzajúcich pedagogických zamestnancov v rámci adaptačného  vzdelávania, druhé stretnutie plánujeme v máji 2015 so zameraním sa na legislatívne predpisy v školstve.

Plán podujatí na november 2014 bude zaslaný do mestských i okresných škôl a školských zariadení: plánované akcie - stretnutie učiteľov angličtiny, dejepisu, celookresné zasadnutie sekcie riadenia MŠ, metodický deň pre učiteľov SJSL za účasti 2 odborných zamestnancov ŠPÚ, Odborná konferencia pre členov Spoločnosti pre predškolskú výchovu - región Šaľa– 14.11.2014 v Mojmírovciach. Vedenie jednotlivých škôl a školských zariadení dáva priestor a možnosť ďalšieho vzdelávania pedagogickým zamestnancom.

Záujmové krúžky Centra voľného času  navštevuje menej detí z okolitých obcí. Centrum organizuje rôzne podujatia aj počas víkendu – Soboty bez nudy; pre materské školy každý piatok pripravia zaujímavý program – Spoznávanie histórie Šale; počas jesenných prázdnin organizovali tábor pre 40 detí.
Členovia KŠ navrhujú priznať koncoročné odmeny riaditeľom škôl a školských zariadení za ich kvalitné vykonávanie pracovných činností a za dosiahnuté výsledky v edukačnom procese.

Uznesenie č.2/9/2014: KŠ pri MsZ v Šali odporúča primátorovi mesta priznať odmeny riaditeľom základných škôl, materských škôl, ZUŠ a CVČ v pôsobnosti mesta Šaľa v súlade s § 20 ods.1 písmeno a) zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.
Za: 9    Proti: 0  Zdržal sa: 0

Záver:  Predsedníčka komisie poďakovala všetkým členom za ich dlhoročnú prácu v KŠ, aktívnu účasť na zasadnutiach a za efektívnu spoluprácu pri riešení aktuálnych problémov v oblasti školstva a zasadnutie ukončila.