Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 08.10.2009 - 08:16  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 09:02  //  zobrazené: 1864

08/2009 zasadnutie komisie školstva

číslo: 08/2009  |  dátum konania: 29.09.2009

Rokovanie otvorila a prítomných privítala predsedníčka komisie Ing. Psotová. Prítomní podľa prezenčnej listiny.
Pozvaní len členovia komisie
1. Otvorenie
2. Prehliadka MŠ- informácia p. riaditeľky o rekonštrukčných prácach
3. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
4. Situácia  na školách na začiatku šk. r. 2009-2010, prehľady
5. Informácia o školských vzdelávacích a výchovných programoch
6. Aktuálne informácie
7. Záver
8. 
K bodu 2 : Prehliadka MŠ- informácia p. riaditeľky o rekonštrukčných prácach
Prítomní členovia komisie si so záujmom prezreli zrekonštruované a novozariadené priestory materskej školy. Vysoko pozitívne hodnotili prevedené práce a vyslovili želanie, aby sa postupne zlepšila situácia aj na ostatných školách a školských zariadeniach. Dôležitý krok sa uskutočnil už v tomto roku.
 K bodu 3  Plnenie uznesení z predchádzajúceho zasadnutia
Pripravenosť škôl na šk. r. 2009/2010. 
Uznesenie č. 1/7/2009 :  KŠ berie informáciu na vedomie. Konštatuje  pripravenosť škôl na otvorenie školského roka. Odporúča zriaďovateľovi v súlade so zákonom 245/2009 podať žiadosť ŠŠI o povolenie navýšenia počtu detí v MŠ. Odporúča zriaďovateľovi predložiť na schválenie  len Školské vzdelávacie programy  MŠ.
              Pozitívne hodnotí prístup vedenie mesta a poslancov k skvalitneniu technického stavu budov a prostredia škôl. Vyslovuje uznanie riaditeľom škôl za organizačné zvládnutie prác, najmä p. riaditeľke Sobotovej a kolektívu MŠ 8.Mája Odporúča primátorovi priznať mimoriadnu odmenu riaditeľke p. Beate Sobotovej podľa návrhu SŠÚ.
Plnenie uznesenia 1/7/200 – Na Štátnu školskú inšpekciu v súlade so zákonom 245/2009 bola odoslaná príslušná žiadosť. Boli prekonzultované a schválené školské vzdelávacie programy pre MŠ. P. riaditeľke  a kolektívu MŠ boli priznané a vyplatené odmeny.
Využitie vzdelávacích poukazov –
 Uznesenie č. 2/7/2009: KŠ berie na vedomie. Odporúča riaditeľom škôl vyvinúť max. úsilie na získanie čo najväčšieho počtu vzdelávacích poukazov a zamerať sa na kvalitu záujmovej činnosti v spolupráci s CVČ.
Plnenie - Len čiastočne. Z celkového počtu 2136 vydaných poukazov bolo vrátených 1888 - 88%
Návrh upraveného rozpočtu Pr. 9 vzdelávanie
Uznesenie č. 3/7/2009 -  KŠ berie na vedomie. Súhlasí s odôvodnením a úpravou rozpočtu podľa predloženého návrhu. Odporúča MsZ schváliť upravený rozpočet na rok 2009 podľa predloženého návrhu.
Plnenie : Rozpočet nebol schválený. Bude na programe MsZ 22. 10. 2009
aktuálne informácie.
Uznesenie č. 4/7/2009:
-  Riaditeľka MŠ Ul. 8. Mája pozvala členov komisie na septembrové zasadnutie do    priestorov MŠ.
Plnenie : Zasadnutie sa uskutočňuje na MŠ Ul. 8. Mája
K bodu 4  Situácia  na školách na začiatku šk. r. 2009-2010, prehľady
Členovia mali k dispozícii podrobné prehľady. Po základnej informácii M. Vrbovského sa vyjadrili aj prítomní riaditelia škôl.
Uznesenie č. 1/8/2009  KŠ berie na vedomie. Konštatuje, že školy veľmi dobre zvládli prípravu a začiatok školského roku.

K bodu 5  Informácia o školských vzdelávacích a výchovných programoch
M. Vrbovský informoval, že v súlade s odporúčaním komisie školstva prebehlo odborné posúdenie školských vzdelávacích programov MŠ, ktoré boli zriaďovateľom schválené. V krátkosti informoval o základných zámeroch na jednotlivých školách. V diskusií sa vyjadrili členovia k niektorým podrobnostiam.
 Uznesenie č.2/8/2009. KŠ berie na vedomie. Konštatuje dobrú úroveň vypracovania školských vzdelávacích  a výchovných programov.
K bodu 6 Aktuálne informácie
a. Stanovisko k Príručke regionálnych dejín. V úvode informoval o genéze príručky M. Vrbovský. O spracovanie príručky bola požiadaná PhDr. Veronika Nováková, riaditeľka Štátneho archívu v Šali na základe požiadavky škôl a odporúčania KŠ z 27. 10. 2007. Dr. Nováková príručku spracovala, bola predmetom posúdenia zo strany učiteľov dejepisu, ktorí jednoznačne odporučili tlač príručky. Jej znenie mali k dispozícii aj riaditelia škôl a členovia komisie  po krátkej diskusii bolo jednomyseľne prijaté nasledovné uznesenie:
Uznesenie č. 3/8/2009 . Komisia školstva berie na vedomie . Súhlasí po definitívnom pripomienkovom konania a jazykovej korektúre zadať do tlače. Súhlasí s použitím finančných prostriedkov z rozpočtu Pr. 9 Vzdelávanie cez Centrum voľného času vo výške 7 tis. EUR.
b.  Interpelácia Mgr. Varsányiho  -  informoval Vrbovský a p. riaditeľka Muráriková. Po objasnení     problému predniesol M. Vrbovský návrh na odpoveď.
       Uznesenie č. /4/9/8/2009 :KŠ berie na vedomie. Odporúča odpoveď podľa návrhu
c.    Akcie a podujatia- Informáciu predniesol Vrbovský
      Slávnostné odovzdanie  z rekonštruovanej MŠ Ul.8. Mája
      Odovzdanie  ihriska pre MŠ pri ZŠ Horná ul.
     Akcie a podujatia v mesiaci október 
       Uznesenie 4/9/2009 Berie na vedomie. Súhlasí s akciami a podujatiami. Súhlasí so     spolufinancovaním pracovného  stretnutia  r. škôl, pracovníkov PPaM  a predsedov ROH.
d.  V rámci diskusie informovala PaedDr. Botorčeová o situácii na stredných školách v Šali. Iniciovala stretnutie riaditeľov ZŠ a výchovný poradcov s riaditeľmi výchovnými poradcami SŠ v meste. Riaditelia ZŠ iniciatívu privítali.
Uznesenie č. 5/8/2009 : KŠ berie na vedomie. Odporúča Spoločnému školskému úradu a riaditeľstvu SŠ zorganizovať podujatie v mesiaci októbri.
e.   S prihliadnutím na hodnotenie podľa bodu 4 a úspešné organizačné zvládnutie rozsiahlych opráv a rekonštrukcií počas prázdnin, navrhol vedúci SŠÚ odmeny pre riaditeľov škôl a odporučil riaditeľom vyplatiť odmeny prevádzkovým zamestnancom, ktorí sa podieľali na upratovaní. Školy aj vzhľadom na rozdelenie rezervných prostriedkov, majú dostatok prostriedkov v rozpočte na poskytnutie uvedených odmien. Po krátkej diskusii bolo schválené nasledovné uznesenie:
        Uznesenie č. 6/8/2009: KŠ berie na vedomie. Odporúča primátorovi schváliť priznanie odmien podľa návrhu vedúceho SŠÚ v rozpätí od 300 do 400 Eur.

K bodu 7  Záver.  Predsedníčka komisie poďakovala prítomným za účasť a zasadnutie ukončila.