Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 30.09.2014 - 14:06  //  aktualizácia: 30.09.2014 - 14:07  //  zobrazené: 1225

07/2014 zasadnutie komisie školstva

číslo: 07/2014  |  dátum konania: 27.08.2014

Prítomných členov, riaditeľov mestských základných škôl a školských zariadení privítala a rokovanie otvorila predsedníčka komisie Ing. Helena Psotová.

 

Program rokovania:

  1. Otvorenie
  2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
  3. Pripravenosť škôl na školský rok 2014/2015 – informácia riaditeľov škôl
  4. Využívanie vzdelávacích poukazov – riaditelia škôl
  5. Aktuálne informácie
  6. Záver

 

K bodu 2 Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia

Návrh novely VZN č. 6/2008

Uznesenie č. 3/5/2014: Komisia školstva prerokovala návrh VZN na zasadnutí dňa 24.6.2014. Odporúča MsZ schváliť návrh novely VZN č. 6/2008 v znení neskorších zmien. Bolo doplnené o dôvodovú správu.

Plnenie: Návrh novely VZN č. 6/2008 bol MsZ schválený.

Problematika rozpočtu a viazanosti

Uznesenie č. 4/5/2014: Komisia školstva prerokovala úpravu rozpočtu. Vzhľadom na predpokladaný vývoj príjmu z PDFO zatiaľ nenavrhuje navýšenie rozpočtu v programe vzdelávanie v OK. Odporúča MsZ schváliť upravený rozpočet (navýšenie v PK). Zásadne nesúhlasí a neodporúča MsZ schváliť viazanie rozpočtových prostriedkov pre školy na originálne kompetencie financované z PDFO.

Plnenie: Úprava rozpočtu MsZ nebola schválená, predložená na rokovanie 28.8.2014 podľa schváleného návrhu.

 

K bodu 3 a 4   Pripravenosť škôl na školský rok 2014/2015, využívanie vzdelávacích poukazov – informácia riaditeľov škôl

Členovia komisie dostali elektronicky k dispozícii porovnanie počtu žiakov základných škôl v školskom roku 2013/2014 a predpokladaný počet žiakov v školskom roku 2014/2015. Presné počty žiakov jednotlivých základných škôl budú známe po 15.9.2014 podľa výkazov. V ZŠ s MŠ J. Murgaša bude otvorený nultý ročník pre 9 detí, ktoré nedosiahli školskú zrelosť.

Vzdelávacie poukazy sa využívajú na realizáciu a zabezpečenie krúžkovej činnosti.

Gabriela Šmidová informovala prítomných o pripravenosti materských škôl. Predpokladaný počet detí v mestských materských školách v školskom roku 2014/2015 je 779.

Prítomní riaditelia škôl informovali o pripravenosti škôl. Počas letných prázdnin sa v základných školách realizovali rekonštrukčné práce. V ZŠ s MŠ J. Murgaša vybudovali novú vrátnicu a rozšírili kamerový systém, v ZŠ Ľ. Štúra opravili plot, vymenili bránu a vymaľovali priestory, v ZŠ J. Hollého zmodernizovali školský klub detí a pripravovali energetický audit, v ZŠ Bernolákovej vymaľovali školskú jedáleň, v ZŠ J. C. Hronského zriadili tabletovú učebňu a prebehli maliarske práce, v rámci projektu aj na ZŠ s MŠ P. Pázmánya s VJM bola zriadená nová tabletová učebňa, galéria a v MŠ boli vymenené okná.

Letná krúžková činnosť Centra voľného času bola mimoriadne úspešná, 426 detí sa zapojilo do aktivít. Aj v Základnej umeleckej škole počas leta prebehli interiérové úpravy. V novom školskom roku je zatiaľ prihlásených 140 nových žiakov.

Na základe uvedených informácií mestské základné a materské školy sú materiálno-technicky aj personálne zabezpečené a pripravené na nový školský rok 2014/2015.

Uznesenie č. 1/8/2014: KŠ berie na vedomie.

Za: 7   Proti: 0 Zdržal sa: 0

 

K bodu 5 Aktuálne informácie

- Členom komisie bol elektronicky zaslaný materiál: Hodnotenie činnosti SŠÚ za 2. polrok. Mgr. Július Morávek pozitívne hodnotil polročnú činnosť i podrobné spracovanie správy.

- PaedDr. Michal Vrbovský informoval o neúspešnom výberovom konaní: referent – metodik pre základné školy a zároveň sa obrátil na riaditeľov základných škôl ohľadom obsadenia uvedenej pracovnej pozície.  

- Asistent učiteľa pre žiakov so zdravotným znevýhodnením alebo s nadaním – navýšenie finančných prostriedkov za rok 2014

- Informácia riaditeľov škôl o umiestnení žiakov podľa SŠ - riaditelia ZŠ písomne spracovali a odovzdali na zasadnutí. Problémom je, že viac ako polovica žiakov deviateho ročníka si nevybrala štúdium v niektorej zo šalianskych stredných škôl napriek tomu, že ponuka stredných škôl by bola teoreticky dostačujúca pre našich absolventov. PaedDr. Botorčeová uviedla, že mnohí študenti sa vracajú do mestských škôl, pretože im po určitom čase nevyhovuje napr. cestovanie alebo pobyt v internáte.

Uznesenie č. 2 /8/2014: Komisia školstva apeluje na výchovných poradcov, aby usmerňovali žiakov základných škôl pri výbere ďalšieho štúdia a zákonní zástupcovia žiakov uprednostnili stredné školy okresu Šaľa.

Za: 7   Proti: 0 Zdržal sa: 0

- Mgr. Július Morávek informoval o možnosti zriadenia Bike Parku v areáli ZŠ J. Hollého. Podľa riaditeľa školy sa zrealizovalo aj stretnutie s OZ Večania, avšak z hľadiska bezpečnosti je realizácia riziková.

- Riaditeľ Základnej umeleckej školy je pripravený a ochotný rokovať s p. Ághovou ohľadom kurzu muzikálového spevu.

- Slávnostné otvorenie školského roka v mestských ZŠ -   prítomnosť vedenia mesta, poslancov MsZ a KŠ:

MUDr. Alföldi – ZŠ s MŠ Horná,

           Mgr. Ing.Vargová – ZŠ Pionierska,

           Ing. Psotová – ZŠ Krátka,

            Mgr. Morávek – ZŠ s MŠ P. Pázmánya s VJM,

  1. Košičár – ZŠ Bernolákova,

           Mgr. Demková – ZŠ Hollého.

- Akcia prvácka žiacka knižka bude uskutočnená v septembri na základe dohody s primátorom mesta.

- Plán podujatí na september 2014 je vypracovaný a bude zaslaný spolu s Pedagogicko-organizačnými pokynmi na školský rok 2014/2015 na základné a na materské školy okresu Šaľa.

Záver: Predsedníčka komisie poďakovala prítomným za aktívnu účasť, riaditeľom a pedagogickým zamestnancom zaželala úspešný školský rok a zasadnutie ukončil