Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 12.10.2015 - 09:06  //  aktualizácia: 12.10.2015 - 09:09  //  zobrazené: 1412

06/2015 zasadnutie komisie školstva

číslo: 06/2015  |  dátum konania: 30.09.2015

Prítomných členov KŠ privítal a rokovanie otvoril predseda komisie, Ing. Marián Krištof. Zároveň skonštatoval, že komisia je uznášaniaschopná. K predloženému programu neboli vznesené žiadne pripomienky. Členom komisie bola doručená pozvánka elektronicky. Na zasadnutie KŠ bola pozvaná vedúca Spoločného školského úradu, Ing. Erika Velázquezová, aj riaditeľ Základnej školy Jána Hollého, Mgr. Ján Minár.

Program zasadnutia:

1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
        3.   Informácia o organizačnom a personálnom stave škôl v školskom roku 2015/2016
        4.   Príprava a realizácia školských vzdelávacích a výchovných programov na školách
        5.   Aktuálne informácie
        6.   Záver

K bodu 2  Kontrola uznesenia zo zasadnutia KŠ zo dňa 28.08.2015

Uznesenie č. 1/4/2015: KŠ odporúča SŠÚ rozpísať záväzné ukazovatele v rozpočte pre školy a školské zariadenia a pripraviť metodické usmernenie o efektívnom hospodárení.
Plnenie: Uvedený materiál bol poskytnutý riaditeľom škôl a školských zariadení na pracovnej porade dňa 21.9.2015 na pripomienkovanie.

Uznesenie č. 3/4/2015: KŠ odporúča, aby sa zasadnutia uskutočnili na jednotlivých školách, nie v priestoroch MsÚ, zasadnutie KŠ v júni v ZŠ J. Hollého.
Plnenie: Zasadnutie KŠ dňa 26.8.2015 sa uskutočnilo v priestoroch Základnej školy Ľ. Štúra z dôvodu organizačného zabezpečenia školského roka 2015/16 a zasadnutie KŠ dňa 30.9.2015 sa uskutoční v priestoroch Základnej školy J. Hollého.

Uznesenie č. 2/5/2015: KŠ odporúča zriaďovateľovi vyzvať majiteľa pozemku, aby sa dôsledne staral o svoj pozemok pri ZŠ J. Hollého.
Plnenie: Uznesenie bolo postúpené oddeleniu stratégie a komunálnych činností, ktoré písomne vyzvalo majiteľa pozemku o dôslednú starostlivosť.
K uzneseniu č. 2/5/2015: Podľa vyjadrenia riaditeľa ZŠ J. Hollého problém ohľadom starostlivosti o pozemok stále pretrváva, situácia sa nezmenila.
Podľa vyjadrenia Mgr. Morávka majiteľ pozemku porušuje VZN o udržiavaní všeobecnej čistoty na verejných priestranstvách na území mesta Šaľa.
Uznesenie č. 1/6/2015: KŠ opätovne odporúča upozorniť vlastníka pozemku na dodržanie platného VZN a v prípade nedodržania predvolať na MsÚ.
Za: 10    Proti: 0  Zdržal sa: 0

Uznesenie č. 3/5/2015: KŠ odporúča prednostke Mestského úradu, Ing. Nitrayovej, iniciovať na Mestskej polícii častejšie hliadky v okolí ZŠ J. Hollého.
Plnenie: Vedúca SŠÚ osobne jednala s náčelníkom Mestskej polície ohľadom častejších hliadok v areáli ZŠ J. Hollého. Mestská polícia sa zapojila aj do projektu s názvom Prevencia kriminality a ochrana majetku inovatívnym spôsobom v meste Šaľa. Cieľom je zabezpečenie ochrany majetku novým inovatívnym celosvetovo uznávaným spôsobom, t. j. prostredníctvom produktov založených na báze syntetickej DNA. V mesiaci október 2015 sa uskutoční aj spoločné stretnutie náčelníka Mestskej polície, vedúcej SŠÚ a riaditeľa školy ohľadom riešenia tohto problému.

Uznesenie č. 4/5/2015: Členovia KŠ navrhujú rekonštrukciu fasád budov ZŠ s MŠ P. Pázmánya s VJM a ZUŠ zaradiť do investičného plánu pre rok 2016.
Plnenie: V súčasnosti sa hľadajú možnosti financovania aj cez Ministerstvo kultúry na obnovu kultúrnych pamiatok a historických budov. Odhad nákladov pre fasádu ZŠ s MŠ P. Pázmánya s VJM je cca. 70 000 Eur. Mesto rekonštrukciu fasád uvedených budov zaradí aj do Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Šaľa na roky 2015 – 2020.

K bodu 3 Informácia o organizačnom a personálnom stave škôl v školskom roku 2015/2016

Mgr. Hamarová informovala členov ohľadom počtov detí v MŠ a žiakov v ZŠ k 15.9.2015. Uvedené tabuľky sú spracované na základe výkazov škôl: 1-01 Výkaz o MŠ, 3-01 Výkaz o ZŠ a 4-01 Výkaz o MŠ a ZŠ pre deti a žiakov so ŠVVP.

Materské školy

 

P.č.

Názov školy

Triedy

Deti

ml.ako 3

predšk.

integ.

OPŠD

Počet ped.

Počet ped. asist.

1

Šaľa Bernolákova

3

38

10

8

8

1

6

2

2

Šaľa Budovateľská

3

74

2

25

0

0

7

0

3

Šaľa Družstevná

6

137

6

50

0

5

13

0

4

Šaľa Hollého

8

192

10

66

0

2

18

0

5

Šaľa MŠ pri ZŠ Murgaša

2

45

1

17

0

0

5

0

6

Šaľa Okružná

4

94

4

28

0

1

10

0

7

Šaľa 8.mája

4

87

6

23

0

0

10

0

8

Šaľa P. J. Šafárika

4

97

7

26

0

0

9

0

9

Šaľa MŠ pri ZŠ s VJM

1

20

0

8

0

0

2

0

10

Súkromná MŠ

1

20

3

3

1

0

2

0

 

SPOLU

36

804

49

254

9

9

82

2

Stav ku dňu 15.9.2015

 

Celkový počet detí v MŠ v porovnaní so školským rokom 2014/15 je vyšší o 25.

 Základné školy

Celkový počet žiakov v mestských ZŠ je 1927, v porovnaní s minulým školským rokom sa zvýšil o 10. Vedúca SŠÚ, Ing. Velázquezová, poznamenala, že počet deviatakov v tomto školskom roku je 172, čo je v porovnaní s minulým školským rokom o 27 menej.

Mgr. Morávek sa informoval o počte dochádzajúcich žiakov. Mgr. Hamarová uviedla, že presné počty budú známe koncom októbra po spracovaní údajov z jednotlivých ZŠ. V predchádzajúcich rokoch počet žiakov plniacich si povinnú školskú dochádzku z iných obcí bol nad 300. Táto skutočnosť svedčí o kvalite výchovno-vzdelávacieho procesu a vzdelávania na úrovni v mestských ZŠ aj MŠ.

Ing. Psotová sa poďakovala ZŠ s MŠ J. Murgaša, ktorá v rámci okresného hodnotenia škôl dosiahla 1. miesto a krajského 3. miesto v predmetových olympiádach a postupových súťažiach. Je to vizitka a úspech vedia školy i pedagogického zboru. Poznamenala, že aj ostatné mestské školy dosahujú výborné výsledky v súťažiach aj v národnom testovaní.

Podľa vyjadrenia Mgr. Michalkovej, hodnotenie škôl je diskutabilné a náročné. Školy si žiakov nevyberajú, pochádzajú z rôzne situovaných rodín a sociálnych pomerov, preto dosiahnuť dobré výsledky je náročné. Podľa Ing. Psotovej kvalitu vzdelávania ťažko určiť objektívne. Pri hodnotení kvality škôl však ministerstvo využíva rôzne ukazovatele, pomocou ktorých sleduje dlhodobé úspechy žiakov jednotlivých škôl. Mgr. Husáriková dodala, že za úspechmi každej školy stojí systematická práca, spolupráca školy so zákonnými zástupcami.

 

 

K bodu 4   Príprava a realizácia školských vzdelávacích a výchovných programov na školách

Mestské MŠ (okrem MŠ Bernolákova, MŠ Budovateľská a MŠ pri ZŠ s VJM) sú zapojené do pilotnej fázy zavádzania inovovaného Štátneho vzdelávacieho programu.

 

Inovovaný Štátny vzdelávací program (iŠVP) – primárne vzdelávanie – 1. stupeň ZŠ a

iŠVP – nižšie stredné vzdelávanie – 2. stupeň ZŠ sa zavádzajú do praxe postupne :

v 1. ročníku a v 5. ročníku ZŠ.

Školy vypracovali Školský vzdelávací program pre inovatívne ročníky. Rámcový učebný plán je súčasťou ŠVP, ktorý stanovuje časovú dotáciu vyučovacích predmetov podľa ročníkov, vymedzuje počet voliteľných (disponibilných) hodín. Tieto hodiny školy využili na profiláciu.

Počet hodín v 1. ročníku je : základ 20 hodín + 2 voliteľné (disponibilné) hodiny = spolu 22 hodín

Počet hodín v 5. ročníku je : základ 24 hodín + 3 voliteľné (disponibilné) hodiny = spolu 27 hodín

Na 2. stupni druhý cudzí jazyk je nepovinný (školy je však povinná ponúknuť možnosť učiť sa druhý cudzí jazyk), posilnila sa technika.

Inovované učebné osnovy ŠkVP sú platné iba v 1. ročníku a v 5. ročníku v školskom roku 2015/16.

Mgr. Morávek ocenil prístup škôl predovšetkým ohľadom vyučovacieho predmetu technika. ZŠ s MŠ P. Pázmánya zrekonštruovali objekt na dielne a majú aj kvalifikovaného pedagóga.

Ing. Psotovová informovala členov KŠ o tom, že zo strany Ministerstva školstva sa naďalej poskytne pomoc ohľadom zariadenia dielní, zavedenia techniky (praktického vyučovania). Zdôraznila, že nadväznosť základnej školy na strednú školu je potrebná a nevyhnutná, preto sa musí dať dôraz na techniku na ZŠ.

Mgr. Hamarová poznamenala, že 2 ZŠ sú zapojené aj do národného projektu, ktorého cieľom je podporiť technickú výchovu žiakov. ZŠ Ľ. Štúra je aj organizátorom obvodného kola technickej olympiády /dlhodobý problém/.

 

K bodu 5 Aktuálne informácie

 

- Mgr. Hamarová informovala prítomných, že pracovná pozícia – referent – metodik pre základné školy na čiastočný úväzok je obsadená – od 17.9.2015 na SŠÚ pracuje Mgr. Andrea Rusznáková

 

- Plán podujatí na mesiac október bude zaslaný školám elektronicky začiatkom októbra - plánované akcie : adaptačné vzdelávanie začínajúcich učiteľov zamerané na dokumentáciu, stretnutia celookresných sekcií

 

- ZŠ Ľ. Štúra pripravuje slávnostný program k výročiu Ľ. Štúra pre žiakov ZŠ

 

Mgr. Morávek žiadal, aby aj členovia KŠ dostali k dispozícii metodické usmernenie o efektívnom hospodárení, ktorý bol zaslaný školám. Upozornil na to, aby pri tvorbe a zmenách v rozpočte pre školstvo boli zvolaní riaditelia a ekonómovia škôl. Je to aj požiadavka z rád škôl.

Metodické usmernenie a tabuľky s počtami detí v MŠ a žiakov v ZŠ bude zaslaný členom KŠ elektronicky.

Uznesenie č. 2/6/2015: KŠ odporúča, aby pri tvorbe a zmenách v rozpočte škôl a školských zariadení sa zvolala pracovná porada riaditeľov a ekonómov škôl.

Za: 10   Proti: 0 Zdržal sa: 0

 

Na konci zasadnutia členovia KŠ spolu s riaditeľom ZŠ J. Hollého si prezreli vnútorné priestory i vonkajší areál školy - odborné učebne, triedy, multifunkčné ihrisko.

Prítomní členovia KŠ sa dohodli na tom, že ďalšie stretnutie sa uskutoční v priestoroch Centra voľného času v Šali.

 

Záver: Predseda komisie poďakoval prítomným členom KŠ za aktívnu účasť a zasadnutie ukončil.

 

 

 

                                                                                        

 

                                                                                        

 

                                                                                                  

                                                                                                  Ing. Marián Krištof  

                                                                                                       predseda komisie

 

 

Za správnosť : Mgr. Monika Hamarová

                       tajomníčka komisie

 

 

Prílohy

počty detí v mŠ 2015-16

(xlsx - 14.64 kB)