Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 07.05.2015 - 14:34  //  aktualizácia: 07.05.2015 - 14:36  //  zobrazené: 1471

03/2015 zasadnutie komisie školstva

číslo: 03/2015  |  dátum konania: 27.04.2015

Prítomných členov KŠ privítala a rokovanie otvorila predsedníčka komisie, PaedDr. Alžbeta Botorčeová. Zároveň skonštatovala, že komisia je uznášaniaschopná. K predloženému programu neboli vznesené žiadne pripomienky. Členom komisie bola doručená pozvánka a pracovné materiály elektronicky. V úvode predsedníčka KŠ privítala a predstavila vedúcu Spoločného školského úradu, Ing. Eriku Velázquezovú.

 

Program zasadnutia:

  • Otvorenie
  • Kontrola uznesenia
  • Problematika materských škôl - zápis
  • Ekonomické a materiálno-technické zabezpečenie škôl s dôrazom na výchovno-vzdelávací proces a používanie IKT
  • Celoslovenská odborná konferencia a 21. Snem SPV Šaľa
  • Aktuálne informácie
  • Rôzne
  • Uznesenie
  • Záver

K bodu 2 Kontrola uznesenia zo zasadnutia KŠ zo dňa 12.03.2015

 

Uznesenie č. 1/2/2015: KŠ odporúča ponechať a zriadiť pracovnú pozíciu odborného zamestnanca/školského psychológa na každej škole na polovičný úväzok a mzdové náklady uhradiť z rozpočtu mesta.

Plnenie: V súčasnosti prebieha pripomienkovanie schváleného rozpočtu zo strany riaditeľov škôl a školských zariadení, po konzultácii s riaditeľmi a spracovaní pripomienok SŠÚ pripraví rozpočtové opatrenia. Po prerokovaní a na základe finančných prostriedkov sa bude uvedený problém riešiť.

 

Uznesenie č. 2/2/2015: KŠ vyjadrila podporné stanovisko k zámeru riaditeľky Materskej školy, P. J. Šafárika, Šaľa prijať ku školskému roku 2015/16 kvalifikovaného pedagogického zamestnanca pre výučbu nemeckého jazyka.

Plnenie: V súčasnosti prebieha pripomienkovanie schváleného rozpočtu zo strany riaditeľov škôl a školských zariadení, po konzultácii s riaditeľmi a spracovaní pripomienok SŠÚ pripraví rozpočtové opatrenia. Po prerokovaní a podľa výšky finančných prostriedkov sa bude uvedený problém riešiť.

 

Uznesenie č. 3/2/2015: KŠ odporúča schváliť rozpočet s podmienkou - návrh rozpočtu v Programe 9: Vzdelávanie vyčleniť z celkového rozpočtu na rok 2015 a predložiť na schválenie po prerokovaní s RŠ a EŠ.

Plnenie: MsZ v Šali dňa 26.3.2015 schválilo rozpočet mesta Šaľa, rozpočtových organizácií a príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa na rok 2015.

 

 

 

 

Uznesenie č. 4/2/2015: Komisia školstva pri Mestskom zastupiteľstve v Šali odporúča prerokovať Návrh na zaradenie Materskej školy, Bernolákova 1, Šaľa a jej súčasti do siete škôl a školských zariadení od 1. septembra 2015 na zasadnutí Mestského zastupiteľstva dňa 26. marca 2015.

Plnenie: Mestské zastupiteľstvo v Šali schválilo Návrh na zaradenie do siete škôl a školských zariadení Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky od 1.septembra 2015 nasledovne:

  • Materská škola, Bernolákova 1, Šaľa
  • Zariadenie školského stravovania pre deti materskej školy: Výdajná školská jedáleň,

Bernolákova 1, Šaľa, ako súčasť Materskej školy, Bernolákova 1, Šaľa.

Dňa 27.03.2015 bola podaná žiadosť o zaradenie školy do siete na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

 

Uznesenie č. 5/2/2015: Komisia školstva vzhľadom na počet detí v Šali a podľa výsledkov zápisu detí do MŠ navrhuje zriadenie elokovanej triedy v priestoroch bývalej MŠ Palárika.

Plnenie: Zriadenie elokovanej triedy MŠ v Šali závisí od počtu neumiestnených detí a finančných prostriedkov na zriadenie.

 

K bodu 3 Problematika materských škôl – zápis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.č.

Názov školy

Triedy

Deti

  1. ako 3

predšk.

integ.

OPŠD

Počet ped.

1.

Šaľa Budovateľská

3

73

2

25

0

0

7

2.

Šaľa Družstevná

6

142

14

48

0

6

15

3.

Šaľa Hollého

8

193

0

72

0

4

19

4.

Šaľa Horná MŠ ZŠ

2

47

1

18

0

0

5

5.

Šaľa Okružná

4

87

5

28

0

1

10

6.

Šaľa 8.mája

4

89

16

25

0

0

10

7.

Šaľa P. J. Šafárika

4

98

7

26

0

2

9

8.

VJM MŠ ZŠ

1

23

1

8

1

0

2

 

SPOLU

32

752

46

250

1

13

77

Predbežný stav ku dňu: 1.9.2015

 

 

 

 

 

 

 

Počet vydaných rozhodnutí o neprijatí je 63, celkový počet neumiestnených detí je 29.

Ing. Velázquezová uviedla, že finančne je problém aj so zriadením elokovanej triedy MŠ.

Podľa Mgr. Michalkovej mali by byť uprednostnené deti s trvalým pobytom v Šali pri prijímaní do MŠ.

Riaditeľky mestských MŠ prijímajú deti aj z okolitých obcí, pokiaľ to kapacita MŠ umožňuje.

Do 1. ročníka ZŠ je zapísaných 260 detí /z toho 1 žiadosť o odklad/, počet tried 1. ročníka je 14. Počet žiakov v tomto školskom roku v 1. ročníku je 227, počet žiakov 9. ročníka je 199. V školskom roku 2015/16 sa nultý, resp. prípravný ročník nezriaďuje.

 

K bodu 4 Ekonomické a materiálno-technické zabezpečenie škôl s dôrazom na výchovno-vzdelávací proces a používanie IKT

Spracovaný materiál na základe výkazov IKT 1-01 dostali členovia KŠ elektronicky.

Mgr. Hamarová informovala o vybavení mestských základných škôl informačno-komunikačnými technológiami: osobné počítače spolu: 481, z toho používané prevažne v pedagogickom procese 337, v administratíve 48, na záujmovú činnosť 96.

V materských školách je počet osobných počítačov spolu: 90, z toho používané prevažne v pedagogickom procese 69, v administratíve 17, na záujmovú činnosť 4.

Problém je, že mnohé počítače sú zastarané, nie je zabezpečený adekvátny servis.

Pedagogickí zamestnanci sa pravidelne zúčastňujú vzdelávaní v oblasti využitia IKT vo výchovno-vzdelávacom procese.

Ing. Psotová sa pýtala, či pedagógovia využívajú IKT vo výchovno-vzdelávacom procese ako samozrejmú výchovnú pomôcku. Je potrebné hľadať finančné prostriedky na zabezpečenie škôl s počítačmi.

Mgr. Michalková dodala, že softvéry sú veľmi drahé. Na ZŠ s MŠ P. Pázmánya s VJM je v každej triede 1 počítač, čo je veľmi prospešné z hľadiska výchovno-vzdelávacieho procesu.

Mgr. Husáriková uviedla, že učitelia si pripravujú aj vlastné materiály, na hodinách využívajú tablety, interaktívnu tabuľu, problém je však, že nie je v každej triede internet. Mgr. Morávek zdôraznil, že rozhodujúci je kvalitatívny ukazovateľ, nie kvantitatívny. Počítačový park by sa mal vymeniť každé 2-3 roky, preto je potrebná postupná výmena počítačov.

Pán Molnár navrhol, aby mesto ako zriaďovateľ škôl a školských zariadení zakúpil multilicenciu softvéru pre mestské školy a školské zariadenia.

 

K bodu 5 Celoslovenská odborná konferencia a 21. Snem SPV Šaľa

V dňoch 17. – 18. apríla 2015 sa uskutočnila v Dome kultúry Šaľa Celoslovenská odborná konferencia s medzinárodnou účasťou a 21. Snem Spoločnosti pre predškolskú výchovu pod záštitou ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Juraja Draxlera.Cieľom konferencie bolo poukázať na špecifiká a osobitosti predprimárneho vzdelávania v národnom a medzinárodnom kontexte, zamyslieť sa nad manažérskymi kompetenciami riaditeľa materskej školy, poukázať na aktuálne možnosti rozvíjania prírodovednej a jazykovej gramotnosti detí predškolského veku, vytvoriť platformu na podnetnú medzinárodnú spoluprácu. Hlavným organizátorom konferencie spolu s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a mestom Šaľa bola Spoločnosť pre predškolskú výchovu v regionálnej pôsobnosti pod vedením PaedDr. Žanety Gužíkovej.

PaedDr. Mesárošová uviedla, že celoslovenská konferencia bola na veľmi vysokej úrovni, sponzorské zabezpečenie a spoluprácu mesta hodnotila pozitívne.

Mgr. Morávek vysoko pozitívne hodnotil postoj primátora mesta Šaľa, Mgr. Jozefa Belického, ktorý bol nápomocný a získal aj sponzorov, osobne sa zúčastnil podujatia. Mesto získalo veľmi dobré meno v oblasti školstva. Vyzdvihol aj prácu PaedDr. Gužíkovej, ktorá si vie získať aktívny a tvorivý tím.

 

 

K bodu 6 Aktuálne informácie a Rôzne

Dňa 20.3.2015 pri príležitosti Svetového dňa vody sa uskutočnilo podujatie pre mestské ZŠ a MŠ, vyhlásená bola aj výtvarná súťaž pre žiakov 1. stupňa a za každú ZŠ boli slávnostne ocenení 3 žiaci.

Dňa 27.3.2015 o 10.00 hod. na MsÚ sa uskutočnili Celookresné oslavy Dňa učiteľov - za dosiahnuté výsledky a obetavú prácu pri výchove a vzdelávaní mladej generácie bolo ocenených 27 pedagógov z mestských materských, základných a stredných škôl a 24 pedagogických zamestnancov z obcí okresu. 

Plán podujatí na mesiac apríl 2015 bol zaslaný školám elektronicky, Plán podujatí na máj – pripravované sú akcie v spolupráci s CPPPaP, adaptačné vzdelávanie pre začínajúcich učiteľov zamerané na legislatívne predpisy.

Ing. Malárik informoval o tom, že CVČ dňa 16. mája 2015 CVČ sa zapojí do podujatia Noc múzeí a galérií, je pripravený zaujímavý program, archeologická výstava bude taktiež sprístupnená. Od 8. júna pripravujú výstavu Leonardo da Vinci, podrobné informácie dostanú školy mailom.

PaedDr. Botorčeová pozvala členov KŠ na celoštátnu prezentačnú výstavu stredných odborných škôl – Mladý tvorca 2015.

Ing. Psotová upozornila na fakt, že sa nedá dostať po 16.00 hod. do budovy MsÚ. Navrhla, aby bol vchod otvorený a zabezpečená služba v čase zasadnutia komisií do 18.00 hod.

Ing. Velázquezová oboznámila členom KŠ, že od 1.4.2015 je vedúcou SŠÚ, venuje sa predovšetkým problematike financovania školstva, informovala o personálnom obsadení SŠÚ. Čo sa týka oblasti ekonomiky, je tam veľa nedoriešených vecí, v rozpočte je potrebné vytvoriť rezervu. Nedostačujúce sú originálne kompetencie, je potrebné ich navýšenie.

Záver: Predsedníčka komisie poďakovala prítomným za aktívnu účasť a zasadnutie ukončila.