Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 20.11.2007 - 13:29  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 08:40  //  zobrazené: 2304

03/2007 zasadnutie komisie kultúry

číslo: 03/2007  |  dátum konania: 25.09.2007

Prítomní: podľa prezenčnej listiny
Ospravedlnení :  Mgr.Art Andrej Csillag, Krisztína Száz

P r o g r a m : 

Uvedenie knihy Šaľa na starých pohľadniciach
František Tóth, Anna Klimková výstava obrazov,Ľudmila iványiová
Krajská prehliadka speváckych súborov Jednoty dôchodcov a Mesiac úcty k starobe
Pripravované podujatia MsKS  - október
Rôzne
Záver

Zasadnutie komisie kultúry otvorila predsedníčka komisie Ing. Erika Velazquézová, ktorá privítala všetkých prítomných a oboznámila s programom rokovania. Program zasadnutia bol členmi komisie jednohlasne schválený. Zároveň sa uskutočnila voľba podpredsedu komisie kultúry. Navrhnutý bol Ladislav Košičár, ktorý bol členmi komisie zvolení, jeden člen sa hlasovania zdržal.

Bod. č. 1 Uvedenie knihy Šaľa na starých pohľadniciach
Gabriela Fülöpová predložila na komisiu kultúry informáciu o príprave podujatia prezentácia knihy  Šaľa na starých pohľadniciach. Ako informovala podujatie sa uskutoční 12.októbra 2007 v Obradnej sieni  MsÚ  za účasti autorov a pozvaných hostí. Kniha vyšla v náklade 1500 ks je vydaná  štvorjazyčne .Knižná publikácia  bola vydaná pri príležitosti 1005.výročia od 1.písomnej zmienky o území zvanom Terra Wag.

Členovia komisie informáciu vzali na vedomie, odporučili uskutočniť Slávnostnú prezentáciu knihy Šaľa na starých pohľadniciach.

Bod č. 2 František Tóth Anna Klimková výstava obrazov  Terra Wag
O pripravovanom podujatí informáciu predložila Gabriela Fülöpová.  Otvorenie výstavy sa uskutoční 9.októbra 2007, v Obradnej sieni MsÚ.

Členovia komisie informáciu vzali na vedomie., odporučili pripraviť spoločnú výstavu obrazov Františka Tótha a Anny Klimkovej  v Obradnej sieni mesta dňa 9.okóbra 2007.

Bod č. 3 Krajská prehliadka speváckych súborov Jednoty dôchodcov a Mesiac úcty k starobe.
Informáciu predložila Gabriela Fülöpová. Podujatie je pripravované v spolupráci JD na Slovensku  kde sa budú prezentovať jednotlivé súbory . Šaľu  reprezntuje šaliansky súbor ROZKVET  z Kráľovskej ul. Podujatie je spojené s Mesiacom úcty k starobe.

Členovia komisie odporučili Krajskú prehliadku speváckych súborov Jednoty dôchodcov a Mesiac úcty k starobe pripraviť.

Bod č. 4  Pripravované podujatia MsKS  na mesiac október
Zoznam pripravovaných podujatí tvorí prílohu tejto zápisnice. K tomu bodu vznikla zo strany členov komisie nasledovná  d i s k u s i a :

K využiteľnosti ZŠ Komenského
Problematika – mládež vo Veči sa nemá kde stretávať
Prehodnotiť činnosť Večianskeho kultúrneho strediska
Vypracovať analýzu využiteľnosti Mestského domu kultúry v Šali
Venovať pozornosť kvalite plagátov a pútačov i gramatické chyby zo strany MsKS
Klesla aktivita činnosti MsKS treba sa zamerať z akých dôvodov

Uznesenie 1/ 2007/kult
Komisia kultúry prerokovala bod pripravované podujatia MsKS za mesiac október.
Informáciu o pripravovaných podujatiach berie na vedomie. odporúča vedúcej MsKS
Ľudmile Iványiovej na novembrové zasadnutie pripraviť
Vypracovanie podrobnej analýzy využiteľnosti Domu kultúry v Šali a Spoločenského domu vo Veči  a vypracovanie analýzy princípov práce s mládežou od 15 do 26 rokov

a./ aktívna svojpomoc
b./ otvorená práca.

Rôzne:

V tomto bode MUDr. Svetozár Hikkel informoval prítomných  o pripravovanom podujatí
Pamätné sadenie lipy k 1005. výročiu prvej písomnej zmienky o Šali, k 15. výroči Ústavy
Slovenskej republiky a 15. výročiu Šalianskeho Maťka J.C. Hronského. Podujatie sa uskutoční 11.októbra 2007 .  A zároveň  pamätná listina pri tejto príležitosti bude vložená do zeme.

Členovia komisie informáciu vzali na vedomie

Ing. Erika Velazquézová predložila navrhovaný plán práce   Komisie kultúry na II.polrok 2007. Členovia komisie navrhovaný plán práce doplnili a takto odporučili. Plán práce je otvorený a v priebehu  II. polroka bude postupne doplňovaný.

Členovia komisie boli oboznámení nadačnou listinou  Komunitnou  nadáciou, cieľom tejto nadácie je združovať finančné prostriedky a formou malých grantov podporovať aktivity občanov . Termín založenia nadácie je 1.1.2008.

Členovia komisie kultúry informáciu vzali na vedomie a odporučili Komunitnú nadáciu založiť od 1.1.2008.

Uznesenie č.2/2007
Komisia kultúry na svojom zasadnutí prerokovala  informáciu o založení Komunitnej nadácie mesta Šaľa. Odporúča založenie Komunitnej nadácie v meste Šaľa dňom 1.1.2008.

Prerokovanie projektov

1./  Občianske združenie záhrada predložilo  projekt Koloseum 2007 . Termín realizácie je október  – máj 2008. Projekt je zameraný na prípravu divadelného predstavenia v anglickom jazyku s deťmi rôznych vekových kategórií Prostriedky žiadané od MsÚ vo výške  6000 Sk budú využité na nákup kulís a na zapožičanie kostýmov. za kapitoly dotácie.

Uznesenie č. 3/2007
Komisia kultúry prerokovala  predložený projekt Občianskeho združenia  Záhrada pod názvom Koloseum. Odporúča  Mestskej rade schváliť finančný príspevok vo výške 6000,- Sk  na nákup kulís a zapožičanie kostýmov na divadelné predstavenie v anglickom jazyku.

2./ PaedDr. Roman Králik ,ThD žiadosť o spolufinancovanie projektu pod názvom Podpora spolupráce medzi národmi- Kierkergaard v Šali vydanie knižnej publikácie. Menovaný je zakladateľom Kierkergaadovej spoločnosti a ako filozof sa venuje odkazu diela dánskeho filozofa. .Cieľom projektu je podpora spolupráce a porozumenia medzi národmi  , zapojenie mesta Šaľa do európskeho kultúrneho života .Finančné prostriedky sú žiadané k vydaniu ďalšej publikácie .prostriedky žiadané od  MsÚ  sú vo výške 17. tis. Sk.

Uznesenie č. 4/2007
Komisia kultúry prerokovala predložený projekt Romana Králika. Odporúča Mestskej rade schváliť finančný príspevok vo výške 17 tis. Sk k vydaniu knižnej publikácie pod názvom

Podpora spolupráce medzi národmi-Kierkergaard v Šali.
V bode rôznom členovia komisie diskutovali k programu Colorfest, Priebehu Šalianskeho Maťka, možnosti zriadenia gelérie, vystavovanie umeleckých diel vo Veči. Na všetky otázky bolo zodpovedané.

Na záver predsedníčka komisie poďakovala prítomným za účasť.