Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 20.03.2015 - 13:40  //  aktualizácia: 20.03.2015 - 13:41  //  zobrazené: 1289

02/2015 zasadnutie komisie kultúry a cestovného ruchu

číslo: 02/2015  |  dátum konania: 16.03.2015

Dátum a miesto: 16. marca 2015 (pondelok) o 16,00 h v KS Večierka

Prítomní: Mgr. Július Morávek, Peter Hlavatý, Ing. Peter Jaroš, Marek Molnár, Mgr. Ivan Aľakša, Mgr. Miroslav Demín, Ladislav Jaroš ml., Ing. Milica Kováčová Karlubíková, Mária Lišková, Mgr. Anikó Sárkányová, Jozefína Karlubíková, Mgr. Adriana Gerová, Ing. František Botka, Katarína Gáborová, Ing. Gabriela Lacková

Neprítomná: Mgr. Alena Demková - neospravedlnená


Program:

1. Otvorenie
2. Kontrola prijatých opatrení – preds. komisie
3. Prerokovanie návrhu rozpočtu mesta na rok 2015 - všetci
4. Informácia o činnosti MsKJJ za rok 2014 a návrh nového cenníka – vedúca MsKJJ
5. Rok Ľudovíta Štúra (vyhlásený MK SR) – preds. komisie
6. Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiac apríl 2015 – zást. MsKS
7. Sylaby k oblasti cestovný ruch – všetci
8. Informácia o činnosti KS Večierka – ved. strediska
9. Rôzne
10. Návrh ma uznesenie
11. Ukončenie

Prizvaní:
- k bodu č. 4 vedúca MsKJJ
- k bodu č. 6 zástupca MsKS
- k bodu č. 8 vedúca KS Večierka


Priebeh zasadnutia:

1. Otvorenie - predseda komisie kultúry a cestovného ruchu Mgr. Július Morávek
Privítal prítomných členov komisie kultúry a cestovného ruchu, vedúceho MsKS Ing. Františka Botku, riaditeľku MsKJJ Mgr. Adrianu Gerovú a pani Ing. Gabrielu Lackovú.  Na základe prezentácie 10 prítomných členov komisie skonštatoval,  že komisia je uznášaniaschopná. Členovia komisie boli oboznámení s programom rokovania komisie prostredníctvom pozvánky rozoslanej tajomníčkou komisie elektronicky dňa 9. marca 2015. Program uvedený v pozvánke odsúhlasili a prerokovanie jednotlivých bodov pokračovalo v súlade s ním.
Spolu s pozvánkou na zasadnutie boli členom komisie poslané aj tieto materiály:   Návrh rozpočtu na rok 2015, Správa o činnosti MsKJJ za rok 2015 a návrh Cenníka MsKJJ.

2. Kontrola prijatých opatrení – predseda komisie kultúry a cestovného ruchu Mgr. Július Morávek
Informoval prítomných, že odporúčanie komisie zo zasadnutia 23. 2. 2014 bolo v bodoch č. 2., 3., 4., 5. a 6. splnené.
Bod č. 1. – v návrhu rozpočtu nie je zaradená výmena sedadiel v divadelnej sále DK Šaľa. Vypracováva sa projektová dokumentácia rekonštrukcie DK a s jej realizáciou sa počíta v roku 2016.
Bod č. 7. – zatiaľ sa neriešil, bude sa riešiť perspektívne.
Úloha uložená tajomníčke komisie bola splnená dňa 24. 2. 2015.

3. Prerokovanie návrhu rozpočtu mesta na rok 2015 - všetci
Mgr. Morávek hodnotil návrh rozpočtu na rok 2015  pre kultúru pozitívne, je tam navýšenie. Navrhuje však zmierniť disproporcie medzi DK Šaľa, KS Večierka a SD Veča. Uviedol, že v rozpočte je návrh na poskytnutie dotácií 5.000,-- EUR na dotácie  na kultúru, čo je v porovnaní s návrhom dotácie na šport vo výške 21.000,-- EUR neporovnateľne málo. Ing. Botka uviedol, že bola vydaná interná smernica na poskytovanie dotácií. Podmienky určuje schválené VZN.
Odporučenie komisie je uvedené v uznesení.
 
4. Informácia o činnosti MsKJJ za rok 2014 a návrh nového cenníka – vedúca MsKJJ Mgr. Adriana Gerová
Informovala  prítomných, že  Správa o činnosti MsKJJ za rok 2014, ktorá bola  členom komisie doručená prostredníctvom elektronickej pošty, obsahuje všetky dôležité informácie,  týkajúce sa činnosti MsKJJ. Sú v nej uvedené údaje o knižničnom fonde, výpožičkách, používateľoch, revízii knižničného fondu, podujatiach,  výdavkoch a príjmoch, prevádzkových nákladoch..., a preto ich požiadala, aby kládli otázky k uvedeným údajom alebo vyjadrili svoje pripomienky.
P. Lišková sa spýtala, ako nakupujú nové knihy? Mgr. Gerová odpovedala, že knihy nakupujú podľa dopytu čitateľov.
P. Lacková uviedla názor návštevníkov prednášok, ktoré sa konajú na prízemí knižnice,  že priestor nie je vybavený žalúziami, čo je veľmi rušivé a cítia sa nekomfortne.
Mgr. Morávek ocenil 48 podujatí, ktoré knižnica v roku 2014 zrealizovala. Kriticky sa vyjadril ku skutočnosti, že knižnica bola počas zimných prázdnin zatvorená. Zaregistroval negatívne ohlasy verejnosti. Na základe ohlasov verejnosti navrhol  Mgr. Gerovej prehodnotiť otváracie hodiny denne do 18.00 hod.. Ďalej uviedol, že podľa revízie knižničného fondu vykazuje knižnica  cca 100 stratených kníh ročne, čo je dosť veľa -  navrhuje sprísniť opatrenia.
Následne komisia jednala o  návrhu Cenníka MsKJJ.
Mgr. Demín uviedol, že na základe prieskumu cien v iných knižniciach a po nadobudnutých skúsenostiach z vlastného pôsobenia v knižnici  navrhuje znížiť poplatky za služby a zvýšiť členské príspevky. Členovia komisie o navrhovanom cenníku diskutovali  a odporučili  Mgr. Gerovej zapracovať do cenníka niektoré  zmeny, napr.: znížiť cenu členského pre študentov a dôchodcov, znížiť cenu hrebeňovej väzby a rešerší, možnosť zaplatiť členské polročne...
Odporučenie komisie je uvedené v uznesení.

 

5. Rok Ľudovíta Štúra (vyhlásený MK SR) – predseda komisie kultúry a cestovného ruchu Mgr. Július Morávek
Dňa 15. 10. 2014 vláda Slovenskej republiky pri príležitosti 200. výročia narodenia jednej z najvýznamnejších osobností moderných dejín slovenského národa  –Ľudovíta Štúra – vyhlásila rok 2015 za Rok Ľudovíta Štúra.
Vzhľadom na význam osobnosti Ľudovíta Štúra a jeho neoceniteľný prínos odporúča zakomponovať do činnosti knižnice podujatia venované tejto významnej osobnosti slovenského národa.
Mgr. Gerová uviedla, že má v pláne akcií knižnice pripravené aktivity a podujatia k Roku Ľudovíta Štúra, kontaktovala už aj školy.
Ing. Botka ponúkol Mgr. Gerovej participáciu na podujatiach.
Odporučenie je uvedené v uznesení.

6. Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiac apríl 2015 – vedúci MsKS Ing. František Botka
Oboznámil prítomných s kultúrnym programom na mesiac apríl, ktorý bude vydaný v mesačníku Kam v Šali. Členom komisie bude zaslaný prostredníctvom elektronickej pošty a obyvateľom mesta Šaľa prostredníctvom Slovenskej pošty.
Informoval o príprave Večianskych slávností na TESCO parkovisku v dňoch 15. - 16. 5. 2015, ďalej 44. ročníka Zlatej priadky v Šali v dňoch 28. - 31. 5. 2015 a taktiež sa už pracuje na prípravách Šalianskych slávností v dňoch 26. - 27. 6. 2015.

7. Sylaby k oblasti cestovný ruch – všetci
Ing. Kováčová Karlubíková spracovala sylaby k téme cestovný ruch. Stručne prítomných oboznámila z ich obsahom. Dokument spracovala v rozsahu troch A4 strán. Uviedla, že  cestovný ruch by sa mal zaoberať tým, ako pritiahnuť ľudí, čo sa im oplatí vidieť a navštíviť, čiže vytvoriť pre nich kompletný produkt. Sylaby obsahujú: základné údaje, dokumenty na podporu rozvoja CR, faktory rozvoja CR, druhy CR, slabé stánky, obsahovú stránku koncepcie rozvoja CR ruchu v Šali.
P. Hlavatý sa zúčastnil stretnutia regionálneho cestovného ruchu na VÚC v Nitre.  Zdôraznil, že je nevyhnutné, aby sa Šaľa čím skôr niekam pričlenila. Prezentoval myšlienku pričlenenia k  už existujúcemu mikroregiónu územne katastrálne prepojenému, aby sme mohli využiť operačné programy na podporu CR. V prípade záujmu zo strany mesta zabezpečí z VÚC človeka, ktorý príde  prezentovať a vysvetliť, ako to funguje.
P. Demín – je potrebné sústrediť prehľadne na webe všetky informácie  z oblasti CR, napr. : Kam v regióne...? , Kam v okrese...?
Úloha udelená predsedovi komisie je uvedená v uznesení zo zasadnutia komisie.

8. Informácia o činnosti KS Večierka – vedúca strediska Katarína Gáborová
Činnosť KS Večierka je zameraná na prácu s dospelými, mládežou a deťmi.
Pri Kultúrnom stredisku Večierka pracujú kluby:
- Klub výtvarníkov TERRA WAG,
- Klub fotografov TERRA WAG,
- Klub patchworku,
- Klub paličkovanej čipky,
- Klub ezoteriky.
Ďalej uviedla, že KS Večierka poriada:
- tvorivé dielne pre deti ZŠ a MŠ – počas vyučovania,
- hračkovňu – podujatie pre deti s mamičkami, babičkami,
- súťaže a rôzne zábavné podujatia počas školských prázdnin,
- tvorivé dielne pre dospelých,
- prednášky, besedy, alternatívne vyučovanie žiakov ZŠ,
- výstavy.
Kluby organizujú výstavy v KS Večierka, v Dome ľudového bývania v Šali a tiež v iných mestách. Členovia navštevujú rôzne semináre, tvorivé dielne a prednášky, kde sa neustále vzdelávajú. Pomáhajú ako dobrovoľníci pri realizácii rôznych podujatí MsKS a mesta Šaľa. Získali ocenenia na súťažiach: AMFO,  REGION  ART...

9. Rôzne
Mgr. Morávek:
- divadelný súbor Materinky pri CVČ a MsKS Šaľa postúpil s hrou „Ako zajko do Afriky putoval“ v kategórii dospelých hrajúcich pre deti na  krajskú súťaž Detský javiskový sen 2015,
P.  Lacková:
- svetlá v dlažbe pred MsKJJ nesvietia, Mgr. Gerová zistí na MsÚ ako ich sfunkčniť,
OZ Petra Bošňáka podalo dve žiadosti na mesto, na ktoré nedostali odpoveď:
- názvy ulíc a námestí s menami osobností doplniť o krátku charakteristiku osobnosti, dátum narodenia a úmrtia,
- rekonštrukcia nádvoria kaštieľa – získanie finančných prostriedkov z fondov,
P. Ladislav Jaroš ml.:
- upozornil na fakt, že cena za tlač letáku Kam v Šali je neadekvátne vysoká, odporúča zistiť ceny v iných tlačiarenských firmách,
- informoval o plánovanom projekte cyklotrasy v Šali,
Mgr. Aľakša – navrhuje, aby mesto poskytlo komisii informáciu o príjme za prenájom od stánkárov počas Šalianskych slávností,
Ing. Botka:
- poďakoval členom komisie, ktorí boli vo výberovej komisii na post vedúceho MsKS za prejavenú dôveru, uviedol, že prijme podnety i kritiku, ktoré pomôžu k skvalitneniu činnosti MsKS,
- Ing. Kováč ho požiadal o možnosť začleniť do programu letáka Kam v Šali aj športové podujatia,
- prisľúbil, že v spolupráci s MsÚ zabezpečí funkčnosť propagačnej vitríny na pešej zóne a aktualizáciu programu,
- preverí možnosti spracovania mesačníka Kam v Šali podľa pripomienok Mgr. Demína  a Mgr. Aľakšu – o čom je podujatie, pre koho je určené...
- preverí možnosť tlače letáka Kam v Šali za výhodnejších finančných podmienok,
- zabezpečil reklamu podujatí poriadaných MsKS v okolitých obciach,
- prezentoval informačný dokument o meste Šaľa a regióne, ktorý dal spracovať Mgr. Lei Tóthovej. Na portáli www.regionnitra.sk je zverejnený materiál, ktorý o Šali spracovali 4 študenti z gymnázia  na Golianovej ul. v Nitre. Požiadavka na revíziu informácií na uvedenom portáli bola MsKS doručená e-mailom z referátu pre styk s verejnosťou ÚNSK. Tajomníčka komisie zašle elektronicky spracovaný materiál všetkým členom komisie.


10. Návrh na uznesenie - predseda komisie kultúry a cestovného ruchu Mgr. Július Morávek
Návrh na uznesenie prítomní členovia odsúhlasili. Uznesenie tvorí samostatnú prílohu zápisnice.

11. Ukončenie - predseda komisie kultúry a cestovného ruchu Mgr. Július Morávek
Na záver poďakoval všetkým členom komisie za účasť na rokovaní.

 


zapísala: Jozefína Karlubíková     Mgr. Július Morávek
tajomníčka komisie     predseda komisie
 


Na vedomie:
1. primátor mesta
2. vedúca – oddelenie organizačné a správne
3. predseda a členovia komisie
4. tajomníčka komisie
5. vedúci MsKS
6. riaditeľka MsKJJ

Komisia kultúry a cestovného ruchu

berie na vedomie

1. informáciu o kontrole prijatých opatrení z 23. 2. 2015
2. informáciu o kultúrno-spoločenských podujatiach v mesiaci apríl 2015
3. informáciu o činnosti KS Večierka
4. informáciu o vyhlásení MK SR Rok Ľudovíta Štúra
5. informáciu o pripravenom informačnom dokumente Mesto Šaľa a región


prerokovala

1. informáciu o činnosti MsKJJ za rok 2014
2. návrh rozpočtu mesta na rok 2015
3. sylaby pre oblasť cestovný ruch

odporúča

1. upraviť návrh cenníka MsKJJ podľa pripomienok členov komisie
2. zosúladiť knižničný a výpožičný poriadok s cenníkom služieb
3. predložiť rozpočet mesta na rok 2015 na rokovanie MsZ 26. 3. 2015
4. zakomponovať do činnosti MsKJJ podujatia k Roku Ľ. Štúra

ukladá

1. predsedovi komisie iniciovať pracovné rokovanie s primátorom mesta na tému cestovný ruch v meste a v regióne, ktorého by sa za komisiu zúčastnili Ing. Kováčová Karlubíková, Mgr. Demín, P. Hlavatý, Mgr. Morávek. Za MsKS odporúčame prizvať vedúceho MsKS Ing. Botku

informuje

1. nasledujúce zasadnutie komisie sa uskutoční 20. apríla 2015 (pondelok) o 16.00 hod. v SD Veča, miestnosť zabezpečí tajomníčka komisie


Šaľa 16. 3. 2015     Július Morávek, preds. komisie