Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 04.02.2010 - 19:31  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 09:07  //  zobrazené: 1741

02/2010 zasadnutie komisie sociálnej, pre mládež a šport a neziskové organizácie

číslo: 02/2010  |  dátum konania: 03.02.2010

Prítomní: MUDr. Grell, MUDr. Bečár, RSDr. Gomboš, Ing. Galbavá, p. Jaroš, Mgr. Mika,
                 JUDr. Marinčák, Mgr. Šperka, p. Valent, Ing. Vičíková, Mgr. Zozuľáková, 
Neprítomný :  MUDr. Hikkel
Ďalej prítomní:  p. Botková,
Prezenčná listina tvorí prílohu zápisnice.

Zasadnutie zahájil MUDr. Jozef Grell, predseda komisie. V úvode rokovania  privítal všetkých prítomných. Skonštatoval, že účasť členov tvorí nadpolovičnú väčšinu, čím je zasadnutie komisie uznášania schopné.
Komisia rokovala podľa nasledujúceho programu:
1. Otvorenie
2. Prerokovanie žiadostí z bytového referátu
3. Prerokovanie žiadosti o odpustenie poplatku z omeškania na nedoplatku za nájom bytu
4. Prerokovanie materiálu „Východiská pre vypracovanie plánu komunitného rozvoja sociálnych služieb zameraného na ľudí v akútnej núdzi“
5. Prerokovanie podujatia „Vyhlásenie najlepších športovcov, kolektívov, trénerov a funkcionárov mesta Šaľa za rok 2009“
6. Rôzne
7. Záver

k bodu č. 2

1. Uvoľnený 2- izbový byt na VII. poschodí v dome 1948/19 na ulici Narcisovej, číslo bytu 64

P. Botková podala informáciu členom komisie, že  bol urobený  prieskum  medzi uchádzačmi o prenájom 2 izbového bytu s regulovaným nájomným na VII. poschodí v dome 1948/19 na ulici Narcisovej, číslo bytu 64 , ktorí sú ochotní odstrániť nedostatky v byte na vlastné náklady.
Na predmetnom byte je 12 nedostatkov /chýba kuchynská linka, batéria, dvojvarič a drobné nedostatky/. Byt je čiastočne zrekonštruovaný. Podľa § 4 písm. c/ VZN č. 9/2009 O hospodárení s bytovým fondom vo vlastníctve mesta Šaľa a bytmi v domoch s opatrovateľskou službou –kritériá nájmu : uchádzačovi, ktorý sa zaviaže, že na vlastné náklady vykoná v byte alebo priestore také zmeny, ktorými sa stane byt (priestor) obývateľný po tom, čo ho odmietnu žiadatelia z poradovníka.
Z prieskumu vyplynulo, že zo 48 uchádzačov 12 uchádzači sú ochotní odstrániť nedostatky v byte na vlastné náklady. Z predložených charakteristík uchádzačov, členovia po diskusii vybrali a jednomyseľne prijali nasledovné stanovisko:
Materiál tvorí prílohu zápisnice.

Hlasovanie: Prítomní 11, Za: 11
U z n e s e n i e  č. 3/2010
Komisia sociálna, pre mládež a šport a neziskové organizácie
a) odporúča prideliť dvojizbový byt č.64  na VII. poschodí v dome so súpisným číslom 1948 vo vchode č.19 na ulici Narcisovej  manželom Vlaste Vágayovej, nar. 16. 5. 1967 a Ľudovítovi Vágaymu, nar. 29.12.1964 bytom Šaľa zo zoznamu poradovníka uchádzačov o prenájom bytu vo vlastníctve mesta Šaľa zostaveného v súlade s VZN č. 6/2002 a Smernice MV a RR č. 2/2003 vypracovaného Bytkomfortom s.r.o. v Šali na základe stanoviska Komisie sociálnej, pre mládež a šport a neziskové organizácie, schváleného primátorom mesta dňa 10. 6. 2009.
b) nájomníci na vlastné náklady vykonajú v byte také zmeny, ktorými sa byt stane obyvateľný.

2. Uvoľnený 2- izbový byt na V. poschodí v dome 1948/21 na ulici Narcisovej, číslo bytu 86

P. Botková uviedla, že aj na tento  byt bol urobený  prieskum  medzi uchádzačmi o prenájom 2 izbového bytu s regulovaným nájomným na V. poschodí v dome 1948/21 na ulici Narcisovej, číslo bytu 86, ktorí sú ochotní odstrániť nedostatky v byte na vlastné náklady.  Byt je značne zdevastovaný, v byte je 25 nedostatkov. Na byte je dlh – istina vo výške 4 903,34 Eur, poplatky z omeškania a trovy konania vo výške 5 115,64 Eur. Záujemca o byt má uhradiť dlh jednorázovo v plnej výške na účet mesta resp. splátkovým kalendárom odsúhlaseným Mestom Šaľa.
Z prieskumu vyplynulo, že zo 48 uchádzačov nemal nikto záujem o uvedený byt. Po diskusii  členovia prijali nasledovné stanovisko:
Materiál tvorí prílohu zápisnice.

Hlasovanie: Prítomní 11, Za: 11
U z n e s e n i e  č. 4/2010
Komisia sociálna, pre mládež a šport a neziskové organizácie odporúča
a) primátorovi mesta, aby sa urobil prieskum o uvoľnený nájomný dvojizbový byt medzi uchádzačmi z aktuálneho poradovníka o garsónku a jednoizbový byt, ktorí by boli ochotní na vlastné náklady odstrániť nedostatky na uvedenom byte, prípadne aj uhradiť dlhy, ktoré eviduje Bytkomfort s. r. o. ako správca.
b) ak nebude záujem zo strany oslovených, odporúča primátorovi mesta prideliť predmetný byt záujemcovi mimo aktuálneho poradovníka.

k bodu č. 3

Beáta  a Peter Runákovci, Rímska 3, Šaľa - žiadosť o odpustenie poplatku z omeškania na nedoplatku za nájom bytu

Mestský úrad eviduje dňom 18.1.2010 žiadosť Beáty a Romana Runákovcov, bytom Rímska 3, Šaľa, o odpustenie poplatkov z omeškania na nedoplatku za nájom bytu.
Uvedený byt prevzali do nájmu Zmluvou o nájme bytu zo dňa 30.9.2009 s nedoplatkom po bývalých nájomcoch. Na úhradu nedoplatku uzatvorili splátkový kalendár dňa 30.9.2009 a Zmluvu o prevzatí dlhu dňa 30.9.2009.
Doteraz uhradili len 2x splátku vo výške 443,34 Eur. V mesiaci december už splátku nevedeli uhradiť.
Výška mesačného nájomného, vrátane sumy nedoplatku, je vo výške 671,93 Eur (228,59 Eur + 443,34 Eur). Mesačné nájomné od uzatvorenia nájomnej zmluvy platia pravidelne.
Svoju žiadosť zdôvodňujú tým, že t. č. majú len jeden príjem, pretože manželka je po materskej dovolenke nezamestnaná.
Momentálne si vybavujú úver, ktorým by nedoplatok chceli jednorazovo splatiť.
Po preverení dňa 2.2.2010 nájomcovia potvrdili, že úver si vybavujú prostredníctvom rodičov Romana Runáka  a tento úver majú už potvrdený.
V zmysle § 9 odst. 12  VZN č. 6/2007 v znení neskorších dodatkov mestské zastupiteľstvo schvaľuje odpustenie pohľadávky nad 165,97 Eur.
Pohľadávka, ktorú žiadajú odpustiť pozostáva:
- poplatky z omeškania             6.795,01 Eur (204.706,47 Sk)
- trovy konania                             160,13 Eur (4.824,08 Sk)
SPOLU                                      6.955,14 Eur (209.530,55 Sk)
Materiál tvorí prílohu zápisnice.

Hlasovanie: Prítomní 11, Za: 11
U z n e s e n i e  č. 5/2010
Komisia sociálna, pre mládež a šport a neziskové organizácie
a) prerokovala žiadosť o odpustenie poplatku z omeškania na nedoplatku za nájom bytu Beáty a Petra Runákovcov, bytom Šaľa, Rímska 3,
b) odporúča MsZ  poplatky z omeškania na nedoplatku na nájom rozložiť na dlhšie obdobie.

k bodu č. 4

Materiál „Východiská pre vypracovanie plánu komunitného rozvoja sociálnych služieb zameraného na ľudí v akútnej núdzi“ v rámcovej podobe analyzuje aktuálnu situáciu v oblasti poskytovania sociálnych služieb v meste na úseku sociálnou exklúziou ohrozených skupín obyvateľstva. Zreálňuje stav resp. predkladá perspektívy riešení. V uvedenej podobe má materiál parciálny charakter. Na druhej strane vytvára priestor na komplexnejšie, detailnejšie rozpracovanie sociálnych otázok do podoby Komunitného plánu sociálneho rozvoja mesta Šaľa
Materiál tvorí prílohu zápisnice.

Hlasovanie: Prítomní 11, Za: 11
U z n e s e n i e  č. 6/2010
Komisia sociálna, pre mládež a šport a neziskové organizácie
a) berie na vedomie návrh materiálu „Východiská pre vypracovanie plánu komunitného rozvoja sociálnych služieb zameraného na ľudí v akútnej núdzi“
b) odporúča predložiť materiál na rokovanie Mestského zastupiteľstva.

k bodu č. 5

Kandidátov na ocenenie najlepších športovcov za rok 2009 predložili jednotlivé športové kluby pôsobiace na území Mesta Šaľa na základe kritérií pre vyhodnotenie najlepších športovcov mesta Šaľa.
Podľa „Kritérií pre vyhodnotenie najlepších športovcom mesta Šaľa“ primátor mesta vymenuje 5-člennú komisiu, ktorá „Návrh kandidátov“ na ocenenie vyhodnotí a predloží nominácie na ocenenie.
V diskusii JUDr. Marinčák uviedol, že  v uvedenom „Návrhu“ v kategórii jednotlivci- dospelí Únia nevidiacich a slabozrakých nespĺňa kritéria pre vyhodnotenie športovcov, nakoľko  organizácia nie je športovým klubom. V kategórii „Osobitné ocenenie“ kandidáta na ocenenie odporúča zaradiť do inej kategórii.

Hlasovanie: Prítomní : 11, Za: 11
U z n e s e n i e č. 7/2010
Komisia sociálna, pre mládež a šport a neziskové organizácie odporúča:
a) komisii, ktorú menuje primátor mesta, nezaradiť na ocenenie športovcov v kategórii „Jednotlivci - dospelí“ nominovaných za organizáciu Únia nevidiacich a slabozrakých v disciplíne  kolky z dôvodu, že organizácia nie je športovým klubom a tým nespĺňa kritéria pre vyhodnotenie najlepších športovcov mesta Šaľa,
b) v kategórii „Osobitné ocenenie“ zaradiť  kandidáta na hodnotenie do inej kategórie.

Návrh kandidátov na ocenenie tvorí prílohu tejto zápisnice.

Členovia komisie sa vyjadrili aj k zabezpečeniu podujatia po kultúrnej a technickej stránke. Po diskusii prijali nasledovné stanovisko:

Hlasovanie: Prítomní: 11 , Za: 11
U z n e s e n i e č. 8/2010
Komisia sociálna, pre mládež a šport a neziskové organizácie odporúča:
a) uskutočniť podujatie „Vyhlásenie najlepších športovcov Mesta Šaľa  a okresu za rok 2009“ na deň 22. 3. 2010 so začiatkom o17,00 hod. v kinosále MsKS v Šali
b) zabezpečiť kultúrny program / referát kultúry/
c) zabezpečiť občerstvenie firmou DOMINO Šaľa
d) zabezpečiť pútač,  výzdobu – kvetinový kôš
e) zakúpiť poháre pre ocenených a kvety pre ocenené športovkyne
f) pripraviť pozvánky a propagačný materiál na spoločenské podujatie.

Na záver rokovania predseda komisie sa poďakoval prítomným za účasť a ukončil zasadnutie komisie.