Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 06.03.2015 - 14:45  //  aktualizácia: 23.03.2015 - 14:52  //  zobrazené: 1317

01/2015 zasadnutie komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti

číslo: 01/2015  |  dátum konania: 23.02.2015

Zápisnica z komisie č. 1/15 životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti konaného dňa 23. 02. 2015

 

Prítomní: podľa prezenčnej listiny

 

Program:
1. Úvod
2. Návrh termínov zasadnutí komisie
3. Informácia o vyhodnotení poskytnutej dotácii pre OZ Zatúlané psíky, vyhodnotenie zúčtovania poskytnutej dotácie za rok 2014
4. Informácia o zmluvných podmienkach Zmluvy o dielo so spoločnosťou Sita Slovensko a.s. – pravidelné upratovanie pri stojiskách kontajnerov
5. Informácia o skutkovom stave budovania stojísk kontajnerov
6. Informácia o bezpečnosti v meste
7. Informácia o koncepcii prevencie v meste
8. Rôzne
9. Návrh na uznesenie
10. Záver.

 

 

1. Úvod
V úvode pán predseda privítal a oboznámil členov komisie s činnosťou. Zdôraznil, že komisia je poradný orgán zastupiteľstva a má odporúčací charakter. Zároveň ich oboznámil s jednotlivými problematikami či už v oblasti životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti, ktorými sa komisia zaoberala v uplynulom období , a čo čaká  členov komisie v období budúcom.

 

2. Návrh termínov zasadnutí komisie
Komisia bude pravidelne zasadať vždy v pondelok v druhej polovici v mesiaci o 16 hod., prípadne aj v iných termínoch podľa predložených materiálov na zasadnutie MsZ v Šali.

 

3.Informácia o poskytnutej dotácii pre OZ Zatúlané psíky, vyhodnotenie zúčtovania poskytnutej dotácie za rok 2014
Predseda informoval nových členov komisie o histórii a riešení problematiky útulku v meste, o lokalitách, kde  mesto uvažovalo so zriadením útulku (areál kúpaliska, pozemok za ČOV smer Vlčany). Z rôznych dôvodov sa ani jedna z alternatív nerealizovala. Občianske združenie Zatúlané psíky si zriadili na osamelej usadlosti vlastnú stanicu pre odchytené zvieratá. Keďže spolupráca s nimi bola aj v minulosti na dobrej úrovni, v zmysle VZN č. 17/2014  sa im poskytla dotácia,  v hodnote 10000 Eur,/ prepočet cca na 100 odchytených psov, čo predstavuje náklady na očkovanie proti infekčným chorobám, preočkovanie, očkovanie proti besnote, čipovanie, odblšenie, odčervenie, sterilizácia, karantenizácia, kŕmenie.
Túto sumu si určilo OZ Zatúlané psíky vypočítanej podľa nákladov na jedného psa. Uvažovalo sa pri odchyte jedného psa mestskou políciou, ktorá vedie riadnu evidenciu o odchytení, vrátení psa majiteľovi resp. odovzdanie OZ Zatúlané psíky.
Ing. Haládiková informovala, že v zmysle  § 22 ods. 8 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov obce  zriaďujú a prevádzkujú a podieľajú sa na prevádzke, karanténe a útulkov pre zvieratá. Mesto nemá vlastný útulok a za ostatné 3 roky má problémy s umiestňovaním odchytených zvierat v útulku v Nitre (útulok je preplnený a psov z nášho mesta prevezmú len výnimočne). Z uvedeného dôvodu spolupracuje pri umiestňovaní odchytených psov s OZ Zatúlané psíky Šaľa, ktoré po ich odchyte  mestskou políciou zabezpečuje komplexnú starostlivosť o odchytené zvieratá počnúc zabezpečením veterinárnej starostlivosti, ošetrovaním a kŕmením a končiac vyhľadávaním a umiestňovaním psov do dočasnej, resp. trvalej starostlivosti. V roku 2014 bola pre OZ Zatúlané psíky poskytnutá dotácia vo výške 10 tis.  EUR  z rozpočtu  mesta  v zmysle ustanovenia § 7 ods. 4 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej  samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v zmysle  všeobecne záväzného  nariadenia č. 17/2014 o podmienkach poskytovania dotácií  (ďalej len „VZN“). Výšku dotácie odsúhlasilo MsZ na svojom zasadnutí dňa 30. októbra 2014 číslo uznesenia: 7/2014 – XII.
Na  základe výzvy predsedu komisie zástupca náčelníka polície informoval ostatných členov o počte odchytených psov mestskou políciou v roku 2014, z ktorých bolo 47 umiestnených do menovaného útulku.
Ing. Haládiková doplnila informáciu, že v roku 2014 bolo v útulku umiestnených spolu 111 psov, kde bolo skonštatované, že síce 47 psov bolo v útulku umiestnených cestou mestskej polície a že ostatné psy boli v útulku umiestnené na podnet volajúcich občanov, ktorí si už zvykli kontaktovať priamo útulok a neriešia odchyt výlučne cestou polície, ako tomu bolo v minulosti. Predseda komisie upozornil že, keby sa touto formou malo z rozpočtu mesta financovať uloženie psov do útulku bolo by to chaotické, neprehľadné a preto odporučil, aby sa celá transakcia riadila podľa presnej evidencii na mestskej polícii a aby boli racionálne použité finančné prostriedky mesta za odchytené zvieratá.
JUDr. Braníková sa vyjadrila k výške nákladov za jedného psa, že si preverovala situáciu aj v iných mestách, v akej výške prispievajú iné mestá na útulky, konkrétne uviedla Piešťany.
Ing. Andráši uviedol, že OZ Zatúlané psíky pracuje v danej problematike viac ako tri roky a nikdy nežiadali žiadny príspevok na svoju činnosť z rozpočtu mesta a že všetky aktivity ohľadom ochrany zvierat zabezpečovali zo sponzorských príspevkov a pritom umiestňovali psov odchytených mestskou políciou. Uvedenú skutočnosť potvrdil zástupca náčelníka mestskej polície.
Ing. Kiácová podala informáciu o vyúčtovaní dotácie a o výsledkoch kontroly použitia finančných prostriedkov pre OZ Zatúlané psíky na rok 2014. Uviedla, že do návrhu rozpočtu na rok 2015 je zahrnutá suma 7 tis. EUR.
Uznesenie č. I/1.
Komisia žiada prijať účinné opatrenia zo strany mestského úradu za účelom efektívneho využitia financií z rozpočtu mesta a odporúča, aby bola evidencia umiestnených psov do útulku presne evidovaná na mestskej polícii a aby mesto Šaľa platila OZ iba za tých psov, ktoré prešli evidenciou na mestskej polícii a tým sa predíde aj možnému plateniu za odchytené zvieratá z iných obcí.

 

4. Informácia o zmluvných podmienkach Zmluva o dielo so spoločnosťou Sita Slovensko a.s. – pravidelné upratovanie pri stojiskách kontajnerov
Predseda komisie oboznámil členov komisie z akého dôvodu sa uvedená problematika dostala do programu komisie, že na poslednom zastupiteľstve vystúpila za verejnosť pani Ing. Gremeňová so sťažnosťou ohľadom vývozu odpadu a údržby ciest. Bolo jej uvedené slovo a Ing. Gremeňová komisii tlmočila nespokojnosť obyvateľov sídliska na ul. Partizánska s neporiadkom okolo stanovísk kontajnerov a nespokojnosť s vývozom odpadov.
Ing. Haládiková informovala prítomných o predmete zmluvy so spoločnosťou Sita, ktorá mestu zabezpečuje vývoz odpadov a vysvetlila situáciu ohľadom upratovania stojísk kontajnerov. Ďalej uviedla, že neporiadok nie je vo väčšine prípadov dôsledkom nekvalitnej práce vývozcov.  Zmesový odpad sa vyváža v pondelok, stredu a v piatok, v utorok sa vyvážajú separáty a aspoň jeden krát týždenne (spravidla v pondelok alebo v utorok) sa vyváža aj veľkorozmerný odpad.  Pri každom vývoze je jeho súčasťou aj upratanie stanovišťa a jeho okolia (táto požiadavka je zakotvená aj v zmluve). Uviedla, že táto povinnosť vývozcu je kontrolovaná.  Žiaľ, na niektorých miestach, medzi ktoré patrí aj kontajnerové stanovište na Partizánskej ulici, sa ani napriek úsiliu a kontrolám nedarí udržať trvalejší poriadok. Mnohokrát pri kontrole tesne po vývoze je stanovište upratané a pri ďalšej kontrole v poobedňajších hodinách v ten istý deň tam nachádzame veľkorozmerný odpad, alebo rozhádzaný odpad na stanovišti. Jedným z dôvodov je aj blízkosť ubytovne pre ľudí bez domova, ale aj čoraz viac sociálne odkázaných ľudí, pretože odpad „triedia“ a vyhadzujú z kontajnerov. Zostáva po nich znečistené stanovište. Ďalej uviedla, že v snahe riešiť uvedený stav sme viac krát požiadali o súčinnosť mestskú políciu, ktorá pri svojej kontrolnej činnosti upozorňuje na dodržiavanie poriadku, avšak kontajnerových stanovíšť v meste je cca 120.
Ďalej uviedla, že v tomto roku budú umiestňované  fotopasce na stanovištia kontajnerov.
Pán Rehák prejavil negatívnu skúsenosť pri vývoze kuka nádob na ul. Komenského a Nivy od rodinných domov. Ing. Haládiková prisľúbila, že situáciu preverí a dodávateľ bude upozornený na daný problém.

 

5. Informácia o skutkovom stave budovania stojísk kontajnerov
Ing. Haládiková oboznámila prítomných so stavom vybudovanosti kontajnerových stojísk. V tomto roku pribudne 10 nových stojísk, ktoré bude budovať spoločnosť SITA Slovensko, a.s. ako záväzok vyplývajúci zo zmluvy za roky 2012, 2013 a 2014. Vrátane uvedených stojísk bude  v roku 2015 vybudovaných  43 zo všetkých 114 stanovíšť v meste   (v Šali 84 z toho vybudovaných 29, t.j. 34,52 %  a vo Veči 30, z toho vybudovaných 11, t.j. 36,7 %). V roku 2015  budú vybudované nasledovné stojiská: ul. Hlavná I., ul. Hlavná II., ul. Hlavná III., ul. Kukučínova pri ĽŠU, ul. Kukučínova pri obytnom dome, ul. Okružná pri škôlke, križovatka G. L. Svobodu a ul. Hollého, ul. Nitrianska 10, ul. Hollého pri výmenníkovej stanici, ul. Nivy.
Navrhnuté lokality pre budovanie  stojísk kontajnerov v roku 2016: ul. Dolná pri vysokých činžiakoch, ul. J. Palárika pri strednom činžiaku, ul. Kúpeľná, ul. Mostová, ul. Pázmaňa, ul. Narcisova pri garážach (Pod orechom), ul. Slnečná
Uznesenie č. I/2.
Komisia odporúča  pripraviť podklady na vybudovanie stojísk kontajnerov v roku 2016  nasledovne:
V Šali 4 ks a to na Dolnej ulici pri vysokých činžiakoch, na ulici J. Palárika pri strednom činžiaku, na Kúpeľnej ulici pri nových bytových domoch a na Mostovej pod mostom.
Vo Veči 2 ks a to na ulici Narcisovej pri garážach a riešiť jedno stojisko na ulici Slnečnej.

 

6. Informácia o bezpečnosti v meste
Ján Komjáthy, zástupca náčelníka MsP informoval prítomných o bezpečnostnej situácii v meste od januára tohto roku. Oboznámil prítomných s niektorými prípadmi, ktoré  za toto obdobie riešila mestská polícia - problematiku rušenia nočného kľudu, parkovania, odchyt psov, odchyt srnky, rušenia verejného poriadku bezdomovcami pod vplyvom alkoholu, výtržníctvo.
PhDr. Šperka zhodnotil negatívnu situáciu na ul. V. Šrobára ohľadom prespávania bezdomovcov vo vchode činžiaku.
Ing. Andráši  sa opýtal zástupcu na riešenie problematiky parkovania na ul. V. Šrobára, ktorá je riešená na sociálnej sieti.
Zástupca náčelníka informoval prítomných členov, že je potrebné nahlásiť a zatelefonovať  na mestskú políciu, že to môže byť uskutočnené aj anonymne, lebo niektorí občania majú problém s nahlásením svojich údajov. Každý záznam sa nahráva a je možné zistiť riešenie problému, aj výjazdy policajtov, pretože policajné autá sú vybavené GPS zariadeniami.
RSDr. Gomboš, predseda komisie, vyslovil nespokojnosť so stavom výberu daní za psa a žiada zodpovedných pracovníkov MsÚ o prehodnotenie evidencie psov v meste.

Uznesenie č. I/3.
Komisia odporúča prijať účinné opatrenia zo strany mestského úradu za účelom efektívnejšieho výberu daní za psa, v spolupráci so Spoločenstvami vlastníkov bytov v meste Šaľa zrevidovať evidenciu a vyzvať majiteľov nezaevidovaných psov k evidencii.

 

7. Informácia o koncepcii prevencie v meste
Informácia bude predložená na ďalšom zasadnutí komisie.

 

8. Rôzne
Pani Ing. Gremeňová okrem iného sa sťažovala aj na údržbu ciest, nedokonalého zabezpečenia opráv výmoľov, konkrétne vymenovala ul. Partizánsku, ul. Družstevnú, ul. Kráľovskú, ul. M.R.Štefánika, ul. Murgašovu.
Ing. Lacková informovala, že sa budú ako OZ P. Bošňáka uchádzať o grant, ktorý vyhlásila Raiffeisen banka, že podklady je potrebné vypracovať do 28.2.2015 a že žiada o spoluprácu aj pracovníka referátu životného prostredia Ing. Braníkovú.
Predseda komisie RSDr. Gomboš vyjadril nespokojnosť so znečistenými chodníkmi v meste po zimnej údržbe.
Tajomníčka komisie na záver informovala prítomných, že dňa 20.3.2015 sa bude konať v Dome kultúry akcia „Svetový deň vody“, ktorý organizuje vodárenská spoločnosť v súčinnosti s mestom.
JUDr. Braníková sa opýtala na problematiku vody, ktorá tečie v domácnostiach z  vodovodu, že situácia je už niekedy neúsnosná.


Tajomníčka komisie Ing. Braníková vysvetlila, že rekonštrukcia verejného vodovodu prebieha v súlade s plánom na obnovu verejného vodovodu, ktorý sa vypracováva na dlhšie obdobie (najmenej na 10 rokov) a že v súčasnosti platnom pláne obnovy verejného vodovodu sa neuvažovalo s rekonštrukciou verejného vodovodu v Šali, len v okresoch Dunajská Streda, Galanta, Levice, Nové Zámky a Zlaté Moravce. Ďalej uviedla, že nakoľko mesto je 2%-ným akcionárom vo vodárenskej spoločnosti, ale v súčasnosti nemá v dozornej rade žiadneho svojho zástupcu. Vzhľadom na nové volebné obdobie budú tieto orgány spoločnosti doplňované na miesto odchádzajúcich starostov na riadnom valnom zhromaždení akciovej spoločnosti (predpoklad v mesiaci 06/2015). Je potrebné, aby bol navrhnutý zástupca mesta do  dozornej rady, ktorý bude tlmočiť a riešiť problémy mesta Šaľa a jej obyvateľov cez orgány akciovej spoločnosti na ich zasadnutí.

 

Záverom predseda komisie RSDr. Gomboš poďakoval všetkým prítomným  a informoval, že v budúcnosti komisia bude svoju činnosť vykonávať podľa potreby aj v teréne. Nakoniec informoval, že ďalšia komisia sa uskutoční dňa 23.3.2015 (pondelok) o 16 hod.

 


                                                                                                           RSDr. Peter Gomboš
                                                                                                                Predseda komisie
Zapísala: Ing. Braníková