Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 10.03.2015 - 07:41  //  aktualizácia: 10.03.2015 - 07:43  //  zobrazené: 1384

01/2015 zasadnutie komisie mládeže a športu

číslo: 01/2015  |  dátum konania: 04.03.2015

Dátum: 04. 03. 2015

Miesto: zasadačka na I. poschodí MsÚ

Prítomní: Ing. Ivan Kováč, Ing. Marián Krištof, Vojtech Halász, Ladislav Jaroš, Ing. Erik Kováč, Jana Majdlenová, Peter Szalay, Marek Škrabala, Mgr. Jozef Belický, Ing. Bc. Ľuba Boháčová, Ing. Tibor Kürti, Ing. Alena Kiácová, Mgr. Klaudia Tóthová

Neprítomní: Ing. Michael Angelov – ospravedlnený, Miroslav Gera – neospravedlnený, Bc. Patrik Ščasný - neospravedlnený

Program:

  • Otvorenie
  • Príprava a organizačné zabezpečenie Vyhlásenia najlepších športovcov mesta Šaľa za rok 2014
  • Rôzne
  • Záver

Priebeh zasadnutia:

K bodu 1. Otvorenie

Prítomných členov komisie privítal predseda komisie, pán Ing. Ivan Kováč, ktorý ich oboznámil s programom zasadnutia. Predseda informoval prítomných o doplnenie programu zasadnutia - prerokovanie návrhu rozpočtu mesta Šaľa na rok 2015, nakoľko prijali pozvanie aj zástupcovia mesta – Ing. Alena Kiácová, vedúca OEaP a Ing. Tibor Kürti, hlavný rozpočtár. Členovia komisie súhlasili s doplnenou zmenou programu. Predseda skonštatoval uznášaniaschopnosť komisie na základe prítomných 8 členov a viedol rokovanie podľa programu. Požiadal pani prednostku, aby predložila informáciu o pripravovanej akcii Vyhodnotenie úspešných športovcov, trénerov a zaslúžilých funkcionárov mesta a okresu Šaľa za rok 2014.

K  bodu 2. – Príprava a organizačné zabezpečenie Vyhlásenia najlepších športovcov mesta Šaľa za rok 2014

Ing. Bc. Ľuba Boháčová – poverená riadením MsÚ Šaľa informovala prítomných o príprave akcii Vyhodnotenie úspešných športovcov, trénerov a zaslúžilých funkcionárov mesta a okresu Šaľa za rok 2014. Akcia bude tento rok organizovaná mestom Šaľa a Asociáciou telovýchovných jednôt a klubov okresu Šaľa dňa 30. 03. 2015 o 17.00 hod. v kinosále Domu kultúry v Šali. Oboznámila členov komisie o štádiách príprav, o tom, že sú už vytlačené pozvánky, zabezpečené športové trofeje (poháre), je dohodnutá kinosála s MsKS, catering s reštauráciou Domino a kultúrny program so ZUŠ Šaľa. Hlavným organizátorom je p. Jozef Sklenár a moderátorkou bude Mgr. Miloslava Bartíková.

Predseda komisie poďakoval p. prednostke, členovia nemali námietky, ani doplňujúce otázky. Ing. Kováč požiadal p. primátora, aby informoval členov komisie o svojich predstavách fungovania športu v meste Šaľa.

K bodu 3. Rôzne

3/1 P. primátor poďakoval za pozvanie a prejavil radosť, že mal príležitosť zoznámiť sa s novými členmi komisie. Vyjadril sa, že šport v prvom rade potrebuje finančné prostriedky. Jednou z možností je vytvoriť prostredie, ktoré motivuje sponzorov, či je to už futbal, hádzaná, ale tiež kluby, ktoré nie sú až tak exponované cez médiá, ako napr. voltíž, strelectvo, či rybárčenie. Mesto schválilo VZN, ktoré dáva priestor fyzickým a právnickým osobám finančne dotovať šport. Tiež spomenul, že DUSLO Šaľa už prisľúbilo väčšiu účasť na podpore športu finančnými darmi pre futbal a hádzanú. Rokoval aj s firmou SAMSUNG, ktorá prisľúbila sponzorstvo športových dresov pre deti do 10 rokov. P. primátor je za to, aby sa podporovali aj menšie kluby a záujmová činnosť s deťmi a mládežou pre ich zmysluplné využívanie voľného času. Taktiež prisľúbil osobnú účasť pri všetkých športových akciách a podujatiach, na ktoré bude pozvaný. V neposlednom rade vyzdvihol aktivity p. Mareka Škrabalu o jeho prezentácií a informovaní verejnosti o pripravovaných športových aktivitách cez sociálne siete. Na otázku p. Halásza, ako si predstavuje podporu mládeže, odpovedal, že aj svojimi príspevkami z reprezentačného fondu primátora. P. primátor už jednal aj s rybárskym klubom o zorganizovaní rybárskych pretekov pre deti. Najväčší podiel pri organizovaní a zabezpečení voľnočasových aktivít pre deti a mládež, by malo byť v kompetencii Komisie športu. P. primátor sa poďakoval všetkým členom komisie, že prevzali zodpovednosť za šport v meste a zaželal im veľa šťastia v ich práci.

Predseda predstavil všetkých členov komisie a zástupcov mesta Šaľa a dal slovo ekonómom Ing. Kiácovej a Ing. Kürtimu.

3/2 Ing. Alena Kiácová predniesla návrh rozpočtu mesta Šaľa na rok 2015. Zamerala sa hlavne na program 10. Šport:

rozpočet programu zahŕňa výdavky nevyhnutné na zabezpečenie prevádzky zimného štadióna, športovej haly, futbalového štadióna a kolkárne. Ďalej sú to výdavky súvisiace so športovými podujatiami a prevádzkou krytej plavárne.

Rozpočet programu plánujeme celkovo v členení bežný rozpočet 293 405 EUR a kapitálový rozpočet vo výške 8 000 EUR.

Celkové výdavky tohto programu v roku 2014 boli na úrovni 295 742 EUR, pričom z tejto sumy boli výdavky na poslednú faktúru za výmenu palubovky v športovej hale vo výške 33 033 EUR. Navýšenie výdavkov v návrhu rozpočtu na rok 2015 (po zohľadnení výdavkov na opravu palubovky) je hlavne v dôsledku nevyhnutných opráv a údržby budov na športoviskách a v dôsledku navrhovaných dotácií.

Bežné výdavky na športové a telovýchovné akcie rozpočtujeme v sume 1 000 EUR. Tieto výdavky budú použité na akciu Vyhlásenie najlepších športovcov mesta Šaľa za rok 2014 a na sponzorstvo zumba maratónu.

V podprograme športová infraštruktúra navrhujeme rozpočet bežných výdavkov vo výške 226 190 EUR na úhradu prevádzkových nákladov a nákladov na údržbu a opravy budov športovísk.

Výdavky na jednotlivé športové zariadenia navrhujeme nasledovne:

Zimný štadión- bežné výdavky v sume 62 600 EUR sú plánované na režijné náklady, na revízie, na údržbu strojov (nákup nožov do rolby), na údržbu budov a na nevyhnutné opravy.

Futbalový štadión Šaľa- bežné výdavky v sume 55 100 EUR sú plánované na režijné náklady, na revízie, údržbu budovy, výdavky na údržbu umelého trávnika a kosenie areálu.

Kolkáreň- bežné výdavky v sume 17 100 EUR sú plánované na režijné náklady, na revízie, údržbu objektu a prevádzkových strojov.

Športová hala- bežné výdavky v sume 85 100 EUR sú plánované na režijné náklady a na údržbu objektu športovej haly.

Futbalový štadión Veča- bežné výdavky v sume 5 150 EUR sú plánované na režijné náklady a údržbu objektu.

Výdavky na prevádzku areálu bývalého kúpaliska navrhujeme vo výške 1 140 EUR. Tieto prostriedky budú použité na úhradu nákladov za energie a za vodné a stočné.

Výdavky na grantový systém na podporu športu navrhujeme v celkovej výške 66 215 EUR. Z tejto sumy transfer pre Aquasport navrhujeme ponechať na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom roku, a to vo výške 45 000 EUR. Tieto výdavky súvisia s prevádzkou krytej plavárne v areáli Duslo a.s. Šaľa.

Výdavky na dotácie pre právnické osoby a fyzické osoby vo výške 7 000 EUR navrhujeme použiť na podporu Futbalového klubu Slovan Duslo Šaľa a dotáciu vo výške 9 300 EUR pre Hádzanársky klub SLOVAN Duslo Šaľa.

Na podporu ostatných športových klubov a organizácií pôsobiacich na území mesta navrhujeme rozpočtovať dotáciu vo výške 5 000 EUR. Tieto finančné prostriedky budú poskytnuté športovým klubom a organizáciám, ktoré písomne požiadajú mesto o poskytnutie dotácie v priebehu roka.

Kapitálové výdavky v sume 8 000 EUR rozpočtujeme v dôsledku havarijnej situácie na zimnom štadióne, kde je potrebné zakúpiť ohrievač vody do strojovne.

Uznesenie č. 1/3/2015: KMaŠ prerokovala návrh rozpočtu na rok 2015 a dohodla sa na ďalšom zasadnutí v prípade akýchkoľvek pripomienok zo strany členov komisie, najneskôr do 13. marca 2015.

3/3 Členovia komisie, ktorí sú zároveň aj predstaviteľmi niektorých športových klubov mesta Šaľa v diskusii predniesli svoje problémy, ktoré sa týkajú hlavne nedostatku finančných prostriedkov na zlepšenie podmienok a technického stavu športovísk. P. Jaroš sa vyjadril, že 5 000 EUR, ktoré sú v rozpočte vyčlenené pre financovanie klubov je nepostačujúcich. P. Szalay predstavil svoj návrh na rekonštrukciu elektrickej inštalácie hádzanárskej haly, ktorá by znamenala úsporu a zníženie nákladov na elektrickú energiu. Je nevyhnutná tiež rekonštrukcia sociálnych zariadení a prezliekarní. Ing. Erik Kováč predniesol svoj návrh, aby mesto Šaľa vypracovalo strategický dokument pre rozvoj športu, bodovo ohodnotiť činnosť všetkých klubov a podľa dosiahnutých výsledkov spravodlivo prerozdeľovať finančné prostriedky na činnosť klubov. Členovia komisie sa zhodli na tom, že verejnosť potrebuje väčšiu informovanosť o pripravovaných športových a voľnočasových aktivitách.

Uznesenie č. 2/3/2015: KMaŠ prijala návrh na zriadenie informačnej tabule, informovaní verejnosti o pripravovaných športových a voľnočasových aktivitách cez webovú stránku mesta Šaľa a vydávanie informačného letáku resp. bulletinu.  

K bodu 4. Záver

Predseda poďakoval prítomným za účasť a zasadnutie komisie ukončil.